15 שנים לפיגוע בבואנוס איירס: איש לא הורשע
85 בני אדם קיפחו את חייהם בפיצוץ שאירע במרכז הקהילה היהודית בבירת ארגנטינה ב-18 ביולי 1994 - הפיגוע הקטלני בתולדות המדינה. ספקות בנוגע למעורבות האיראנית, שופט מושחת והאשמות נגד הנשיא העיבו על החקירה, אבל ייתכן שהיום אנחנו קרובים יותר מתמיד לעשיית צדק
15 שנים אחרי הפיצוץ במרכז הקהילה היהודית בבואנוס איירס, הפיגוע הקטלני ביותר בתולדות ארגנטינה הפך להיות סמל לכישלון מערכת המשפט המקומית: למרות תשומת הלב הבינלאומית ולמרות הסיוע בחקירה מצדן של ארה"ב וישראל - אף אחד לא הורשע בעוון הפיגוע שבו נרצחו 85 בני אדם ונפצעו יותר מ-300.
"זהו באופן ברור מקרה בוחן", אמר חוזה מיגל ויוואנקו, מנהל מחלקת אמריקה בארגון Human Rights Watch, ל"ניו יורק טיימס", "ועד כה, לא אוששה אמינות מערכת המשפט הארגנטינאית". אך לאחרונה, חקירה שכונתה בידי הנשיא לשעבר נסטור קירשנר "חרפה לאומית", קיבלה חיזוק מבית המשפט - דבר שעורר תקווה בקרב ארגונים יהודיים, על אף הספקות שנותרו בקשר לחקירה.
קרובי הנספים באזכרה, השעונים שנעצרו בעת הפיצוץ (צילום: AFP)
בית המשפט העליון בארגנטינה אישר לפני כחודשיים את תקפותן של מרבית הראיות מהחקירה הראשונה של הפיגוע, אשר הוגדרו כבלתי קבילות בפסיקה קודמת, לאחר ששופט ניסה לשחד עד. בפסיקה האחרונה, הדגיש בית המשפט העליון את הצורך לשים קץ לחקירה סוף כל סוף.
בחודש שעבר השופט הפדרלי רודולפו קניקובה קורל הורה להוציא צו מעצר בינלאומי נגד סמואל סלמן אל רדה, אזרח קולומביה בן 43, שהואשם על-ידי התובעים בארגנטינה בסיוע לתא מקומי של חיזבאללה בתכנון הפיגוע. החוקרים מאמינים כי המשטר האיראני תיכנן ומימן את המתקפה - והארגון הלבנוני השיעי הוציא אותו לפועל.
השופט שיחד, הודח והוחלף
מנגד, מומחים אחרים ספקנים בנוגע למעורבות ישירה של איראן. ג'יימס ברנזני, סוכן FBI לשעבר שסייע לחוקרים הארגנטינאים, אומר כי אין כל ספק שחיזבאללה מעורב בפיגוע, אך "לא נמצא כל מידע המצביע במפורש על מעורבות איראנית".
ספקות מסוג זה העיבו על במשך זמן רב על חקירת פיגוע, שסבלה גם מאי-כשירותם של החוקרים,
עדים ששוחדו ואוימו, ראיות שנגנבו וגם האשמות בטיוח שבו מעורב נשיא ארגנטינה לשעבר קרלוס מנם.
הארגנטינאים עדיין משוכנעים בכך שאיראן עומדת מאחורי הפיגוע והמדינה אף צימצמה את קשריה עם טהרן, בין היתר בשל חשיבות החקירה לקהילה היהודית במדינה, המונה 230 אלף יהודים.
החקירה הראשונה, שניהל השופט חואן חוזה גלאנו, התמקדה בשלב הוצאת הפיגוע לפועל בארגנטינה, במיוחד במעורבים במכירת הוואן שהתפוצץ ליד מרכז הקהילה היהודית ב-18 ביולי 1994. החקירה השתבשה לאחר שגלאנו החליט לשלם לחשוד קרלוס טללדין 400 אלף דולר על מנת שיאשים קציני משטרה במעורבות בפרשה. טללדין וארבעה קצינים זוכו בשנת 2004 וגלאנו הודח שנה לאחר מכן.
אלברטו ניסמן, שקיבל עליו את ניהול החקירה בשנת 2005, נקט בקו חקירה שגלאנו הזניח: המעורבות האיראנית. בשנת 2006 הוא האשים באופן רשמי גורמים בממשלת איראן, ביניהם הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני, בתכנון ומימון הפיגוע.
האם הנשיא לשעבר הסתיר את מעורבות איראן?
העריק האיראני עבדול ראסם משאבי טען כי גורמים באיראן שילמו לנשיא לשעבר מנם כ-10 מיליון דולר על מנת לטייח את מעורבותם בפיגוע. מנם הכחיש זאת בנובמבר האחרון ויועציו לשעבר הדגישו כי ברנזני אמר בעבר כי משאבי לא היה עד אמין בעיני ה-FBI.
על רקע העיכובים בחקירה, בית המשפט העליון בארגנטינה הורה בחודש מאי כי ניתן להשתמש בחומר שאסף צוות החקירה הראשון עד ל-31 באוקטובר 1995 - אז החליט גלאנו לשחד את העד טללדין. בית המשפט טען כי יהיה זה בלתי הגיוני לזרוק לפח את כל חומר החקירה בגלל השחיתות של גלאנו.
השופט קורל אמר כי ייתכן שטללדין, סוחר מכוניות משומשות שזוכה לאחר שחיכה 10 שנים למשפט, יועמד שוב לדין בבית משפט לערעורים. טללדין אמר בראיון כי הוא חף מפשע וכי יהיה זה "בלתי אפשרי להוכיח" כי ידע שהוואן שמכר אמור לשמש לביצוע פיגוע.
ניסמן, בינתיים, מגביר את הלחץ על אל רדה. החוקרים אומרים שהצליחו לאסוף ראיות המוכיחות שהוא היה חבר בתא טרור שעמד בקשר קרוב עם ביירות לקראת הפיגוע. בבוקר של 1 ביולי 1994, טוען ניסמן, אל רדה טילפן מנמל התעופה הבינלאומי לטלפון סלולרי - והשיחה העבירה למעשה את ההכנות לפיגוע לשלב האחרון.
שיחות אחרות לטלפון זה נעשו מטלפונים ציבוריים שנמצאו בסמוך למרכז הקהילה היהודית ולמסגד בבואנוס איירס, בו שהה זמן רב נספח התרבות של איראן - אחד מהגורמים הרשמיים שהואשמו לפני שלוש שנים במעורבות בפיגוע. לטענת ניסמן, לאל רדה היו יחסים קרובים עם הנספח האיראני.
מאותם טלפונים ציבוריים נעשו שיחות רבות גם למרכז התקשורת של חיזבאללה בביירות ולחברים מוכרים בתאי טרור באזור הגבול שבין ארגנטינה לברזיל ופרגוואי. לדברי ניסמן, בשעה 7:41 ביום הפיגוע, נעשתה שיחת טלפון אחרונה - מנמל התעופה בבואנוס איירס. 40 דקות לאחר מכן המריאה טיסה מהעיר פוארטו איגוואסו לבואונוס איירס. ניסמן מאמין כי אל רדה הוא זה שביצע את השיחה, זמן קצר לפני שעלה למטוס. בשעה 9:53 ואן עמוס חומרי נפץ התפוצץ סמוך למרכז הקהילה היהודית. ימים ספורים לאחר מכן אל רדה עזב את דרום אמריקה ללבנון, שם הוא עדיין מתגורר עם בני משפחתו.