הלמ"ס תשנה את השיטה לחישוב האבטלה
סקר כוח אדם ייערך מדי חודש, במקום מדי שלושה חודשים, החל מאוקטובר 2011. חישוב שיעור האבטלה מבוסס כיום על סקר רבעוני ועל אומדנים
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מתכננת להכניס שיפורים גדולים בשיטת חישוב האבטלה, כך נודע ל"כלכליסט". הלמ"ס מודעת למגבלות שיטת החישוב הנוכחית של ממדי האבטלה במשק ולביקורת נגדה בעניין זה. עקב מחסור בתקציב, אמור המהלך המתוכנן להתבצע רק באוקטובר 2011.
כיום מחשבת הלמ"ס את נתוני האבטלה לפי ממצאי סקרי כוח אדם שהיא עורכת פעם בשלושה חודשים בקרב מדגם של כ־7,500 נשאלים. מובטלים ("בלתי מועסקים") מוגדרים על ידיה אנשים שלא עבדו אפילו שעה אחת בשבוע שבו נערך הסקר, ואשר חיפשו עבודה באופן פעיל ובאמצעים שונים בארבעת השבועות שקדמו לו.
בחודשיים שבין כל סקר מפרסמת הלמ"ס רק אומדנים של שיעור האבטלה, המבוססים על שליש בלבד מהמדגם הרבעוני. אומדנים אלה מחושבים במונחי מגמה המנוכים מהשפעות עונתיות ומגורמים בלתי סדירים אחרים. הלמ"ס עצמה מסתייגת מאוד מנתון זה ובכל פרסום חודשי היא מציינת: "סדרה זו מתאפיינת באי־סדירות גבוהה המתבטאת בתנודתיות ובקושי לאמוד את המגמה ולנתחה. טעויות הדגימה בסדרות אלה גבוהות יותר מבאומדנים הרבעוניים ושלושת אומדני המגמה האחרונים עשויים להשתנות במידה ניכרת".
ל"כלכליסט" נודע שבמהלך המתוכנן יגדל המדגם ל־20 אלף נשאלים. כמו כן, ייערך סקר כוח אדם מדי חודש, ולא פעם ברבעון כנהוג כיום. המעבר לחישוב החדש מחייב היערכות שונה של הלמ"ס, ומלווה על ידי המועצה הציבורית לסטטיסטיקה בראשות דוד ברודט.
כיום מתפרסמים נתוני האבטלה של הלמ"ס באיחור של חודשיים, וכאמור לא תמיד אמינותם עומדת במבחן המציאות. מצב זה מקשה מאוד על מקבלי ההחלטות, כמו במקרה של קביעת מדיניות הריבית על ידי בנק ישראל.
כדי לקבל נתון מעודכן ואמין יותר על האבטלה, משתמשת חטיבת המחקר בבנק זה זמן רב בנתוני גביית מס הבריאות של הביטוח הלאומי, המשקפים את כל תשלומי השכר במשק. גם הביטוח הלאומי עצמו מעדיף להשתמש בנתון זה לצורך עדכון תחזיות האבטלה שלו.