הצעת פשרה לביומטרי בוועדת שרים: שני מאגרים
בעקבות בקשתו של השר מיכאל איתן, דנה היום (א') ועדת השרים לחקיקה בחוק המאגר הביומטרי, והחליטה בינתיים שלא להגיע להכרעה בנושא. הוצעה פשרה בדמות שני מאגרים מפוצלים, שישמרו במשרדי ממשלה נפרדים: הפנים והמשפטים
ועדת השרים לחקיקה החליטה לדחות את ההכרעה בנוגע לחוק המאגר הביומטרי. הוועדה דנה בעניין היום (א'), בעקבות בקשה של השר מיכאל איתן (ליכוד), שדרש "לעצור את הדהירה אל המאגר".
פשרה: הפרדה בין משרדית
על פי הצעת פשרה שהועלתה בישיבה, יוקמו שני מאגרים מופרדים ובשלב ראשון לא יעשה בהם שום שימוש. במשרד הפנים תוצב רשימה מקודדת של שמות האזרחים ובמשרד המשפטים יוצב מאגר של נתונים ביומטריים מקודדים - ללא ציון שם ופרטים אישיים כך שאם ידלוף אחד משני המאגרים לא יגרם שום נזק. הכללים לקישור בין המאגרים יקבעו בהמשך, אם בכלל.
בדיון החליט יושב ראש הוועדה, שר המשפטים יעקב נאמן, לתמוך בהצעת הפשרה להפרדה הרמטית בין מאגר נתוני הזהות למאגר הנתונים הביומטריים והצבתם בנפרד במשרד הפנים ומשרד המשפטים, תוך קביעת כללים בהמשך לקישור בין המאגרים. יחד עם זאת, התנה השר נאמן את תמיכת ועדת השרים, בתיאום עם שר הפנים.
השר נאמן אמר בישיבה כי: "צריך לבחון הפרדה בין שני המאגרים. ועדת השרים מבקשת הפרדה כדי לשמור על המידע".
רקע
חוק המאגר הביומטרי נדון בימים אלה בוועדה משותפת של ועדות הפנים והמדע, בראשות ח"כ מאיר שטרית, שיזם את החוק בתקופת כהונתו כשר הפנים בממשלה הקודמת.החוק מיועד לקדם הנפקת תעודות זהות ביומטריות, כאשר המאגר אמור לשמש כאמצעי גיבוי וזיהוי במקרה שתעודה הלכה לאיבוד, ולמנוע התחזות והוצאת יותר מתעודה אחת - זאת על ידי השוואה של פרטים מאדם שאינו נושא תעודה מזהה, לפרטים הנמצאים במאגר.
המתנגדים למאגר, ובהם איתן, טוענים כי הוא כזה מפר את פרטיות האזרחים - וכן כי דליפתו מסוכנת. זאת גם לאור דליפתו של מאגר מרשם האוכלוסין. בדיונים על החוק אומר שטרית כי ישנם מאגרים רגישים בהרבה המכילים בין השאר מידע פיננסי ורפואי על כל תושבי ישראל, וכי אזרחים סומכים על מי שמחזיק בהם.
"אין איזון"
הדיונים על החוק התקיימו בקצב מוגבר בשבועות האחרונים, וצפויים להמשיך להתקיים במהלך השבוע הקרוב. בדיונים נוכח שטרית, חברי כנסת שאינם חברים בוועדה, ואורחים נוספים מהמשטרה, מגופים ממשלתיים, ארגוני פרטיות, חברות שעוסקות באמצעים ביומטריים ואזרחים פרטיים שביקשו להשתתף בדיון.
השר איתן ביקר בחריפות את הליך החקיקה המזורז שמוביל שטרית, וטען כי מתוקף היותו של שטרית יוזם החקיקה כשר הפנים לשעבר ויו"ר הועדה, כעת אין מי שידאג לאזן את החקיקה בסעיפים הנוגעים לשמירה על זכויות הפרט.
"יש לקיים דיון ציבורי רחב, בהשתתפות אמיתית של חברי הכנסת וגורמים ציבוריים, אשר לא מתקיים במציאות הנוכחית בה יו"ר הועדה קובע דיונים מדי יום ביומו, ללא השתתפות חברי כנסת נוספים ומבלי שמתקיים דיון ציבורי רחב היקף שבמסגרתו נבדקים היתרונות והחסרונות בצורה מעמיקה", מסר אמש (ש').
גם הסנגוריה הציבורית יצאה כנגד הליך החקיקה המהיר. "לא ברור מדוע זוכה הצעת חוק כה מהפכנית ובעלת השלכות מרחיקות לכת, לדחיפות עליונה המצדיקה תהליך חקיקה חפוז. לדעת הסניגוריה הציבורית, מן הראוי להאט את קצב הליך החקיקה, כדי לאפשר בדיקה מעמיקה של חלופות מתאימות להקמת המאגר", מסרה הסנגוריה.
אביעד גליקמן, אהוד קינן, ארז רונן