"חוק הנכבה" החדש אושר; טיבי: השרים מורעלים
שר האוצר יוכל למנוע תקציב מארגונים שיממנו פעילות "השוללת את אופיה היהודי והדמוקרטי" של המדינה. ח"כ זחאלקה: "זה חוק של גזענים קטנים ופחדנים". כן אושרה בוועדת השרים לחקיקה ההצעה לברית זוגיות לחסרי דת
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') שתי הצעות חוק שנויות במחלוקת, שיובאו לדיון בכנסת: "חוק הנכבה" בגרסה המעודכנת וחוק ברית הזוגיות לחסרי דת.
לפי ההצעה המתוקנת של "חוק הנכבה", ששונתה בעקבות הסערה הציבורית לפני כמה שבועות, לא יהיה היבט פלילי בציון יום העצמאות של ישראל כיום אבל - אך האוצר יהיה רשאי למנוע תקציבים ממוסדות שיממנו פעילויות שמערערות על אופיה היהודי והדמוקרטי של המדינה.
בההצעה שהגיש ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) נקבע כי ייאסר מימון ארגונים שמקדמים את "שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי;
שלילת אופיה הדמוקרטי של המדינה; תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור של אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל; הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור ופגיעה בכבוד דגל המדינה או בכבוד סמל המדינה".
תגובות הזעם מחברי הכנסת הערבים לא איחרו לבוא גם אחרי ההחלטה. יו"ר סיעת בל"ד, חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה, אמר כי "זהו חוק של פחדנים, גזענים קטנים, שלא ישפיע עלינו ואף יגרום לנו להגביר את העלאת זכרון הנכבה. אם המילה נכבה מפחידה אותם, אז יש להם בעיה. זו המדינה היחידה בעולם שמחוקקת חוק לשכתוב ההיסטוריה. המפחדים מהמילה נכבה כמו שהפושע מפחד מהקורבן שלו".
לדברי ח"כ אחמד טיבי, "זו ממשלה באטרף נגד אזרחים ערבים. השרים מורעלים יותר משוטרי מג"ב. הסיסמה המובילה את שרי הממשלה וחברי הכנסת האלה היא 'הכה את הערבי'".
"ברית הזוגיות - נזיד עדשים קואליציוני"
ההצעה הנוספת, בנושא ברית הזוגיות לחסרי דת, הייתה יוזמתו של שר המשפטים, יעקב נאמן. השר הציע כי שופט ינהל את רישום הזוגיות לאנשים שאינם מוגדרים כיהודים,
מוסלמים, נוצרים, דרוזים או צ'רקסים, אך מוכרים כאזרחים או כתושבי קבע בישראל. אם תאושר ההצעה בכנסת, יזכו הזוגות חסרי הדת לכל הזכויות המוכרות במסגרת ברית הזוגיות.
הביקורת על הצעת החוק הזו באה מפי מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, שדורש נישואים אזרחיים לכל. לדבריו, "ממשלת ישראל בוחרת למכור את ציבור העולים ואת יתר אזרחי ישראל לממסד הרבני בעבור נזיד עדשים קואליציוני. הצעת החוק הינה אחיזת עיניים הנותנת פתרון דחוק לפחות מארבעה אחוזים מהזוגות הישראלים, הנאלצים להינשא מדי שנה במדינות זרות".