51% מהחילונים: לא רוצים שכן חרדי
ל-41% מהציבור אין בעיה להתגורר לצד אנשים עם אמונה דתית אחרת, אבל כמה מהם היו דוחים שכן חרדי? ועוד בסקר ynet-גשר: איך ינהג חרדי שהוזמן לחתונה רפורמית? פרופ' אשר כהן: "דווקא מעודד מהממצאים על רקע אירועי החודש האחרון"
רוב חילוני (קטן) לא רוצה שכן חרדי, והחרדים היו מחרימים חתונה עם טקס נישואים רפורמי – זהו מצב שנאת החינם בישראל 2009, ערב חודש אב, על פי סקר ynet יהדות ועמותת גשר. הסקר נערך על ידי מכון המחקר פאנלס וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית: 4.2%±.
בחלק הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים: "מי מבין הבאים לא היית רוצה שיהיה שכן שלך – חרדי, חילוני, דתי-לאומי או רפורמי/קונסרבטיבי?". 41% אמרו כי אין להם התנגדות לאף אחד מהם. מנגד השיבו 36% כי לא היו רוצים שכן חרדי, 12% לא רוצים רפורמים וקונסרבטיבים באזור, 8% היו מוותרים על החילונים ו-3% על הדתיים.
ניתוח התוצאות מלמד כי המסורתיים הם הסובלניים ביותר – 58% מהם לא מתנגדים לאף אחד מהשכנים שהוזכרו, ולעומתם אמרו רוב החילונים כי לא היו רוצים שכן חרדי. 44% מהדתיים היו מקבלים בשמחה כל שכן ו-36% מהם היו דוחים רפורמי או קונסרבטיבי. בקרב החרדים זוכים הזרמים הלא אורתודוכסים להתנגדות חריפה יותר, כש-73% מהם לא רוצים אותם באזור מגוריהם.
וכיצד ינהג מי שיוזמן לחתונה בה הרב המקדש הוא בעצם אישה וטקס הנישואים הוא רפורמי? 73% ממשתתפי הסקר יגיעו לאירוע בשמחה כי "כולם יהודים", 14% יגיעו אך ישתדלו שלא להשתתף בחופה עצמה ואילו 13% אמרו שיחרימו את החתונה כולה.
פילוח להגדרות דתיות מלמד שוב על גודל הקרע בין החרדים לזרם הרפורמי, כאשר 88% הצהירו שיחרימו חתונה כזו. אצל הדתיים 47% ישתדלו שלא להגיע לחופה אך כן להמשך האירוע ו-35% יחרימו אותו לגמרי, ואילו בקרב החילוניים והמסורתיים רובם יגיעו כרגיל – 94% ו-67% (בהתאמה).
פרופ' כהן: חדשות טובות
פרופ' אשר כהן מאונ' בר-אילן דווקא מעודד מממצאי הסקר וסבור כי יכולות להיות שתי סיבות לנתונים היחסית חיוביים: "האחת, שמערכות היחסים בינינו לא כאלה גרועות כמו שהן מצטיירות מהשיח התקשורתי; והשנייה, שהתשובות של האנשים לא מתבססות על נטיות לב אלא על הפוליטיקלי קורקט".
אם רק מחצית מהחילונים מודים שאינם מעוניינים בשכן חרדי, אליבא דפרופ' כהן "זה ממש נפלא וזהו נתון חיובי מדהים. למעלה משנות דור שהחרדים סובלים מדימוי חזק של סחטנים שלא רק מנצלים את כוחם לקבלת תקציבים, אלא אף עושים זאת תוך כדי בדלנות, הסתגרות והשתמטות משירות צבאי. לכך יש להוסיף את הזיכרון הער מהשבועות האחרונים שבהם אין יום אחד ללא דיווח על התפרעויות של חרדים. זה מתכון בטוח לכך שרוב חילוני גדול יודה בכך שאינו רוצה בשכן חרדי ולכן הנתונים שלפנינו טובים".
לדבריו, הנתונים ביחס לרפורמים מרתקים. התוצאות בקרב החילונים והחרדים די צפויות. הראשונים עם הרפורמים והאחרונים מחרימים. הדתיים הלאומיים לעומת זאת מפגינים שוב את הפיצול התרבותי הקיים בתוכם. בקצה הציוני הדתי האחד קבוצה בעלת גישות חרדיות, בקצה הציוני הדתי הנגדי קבוצה בעלת עמדות ליברליות, וביניהן אמצע גדול מאוד הנותן תשובות של אמצע. למעשה, אין כמעט שאלה שתוצג בפני ציונים דתיים וההתפלגות הזאת לא תחזור על עצמה פעם אחר פעם".
מנכ"ל עמותת גשר, הרב דני טרופר, אומר בתגובה כי "בצד הנתונים המעודדים על כך שלחלק גדול מהציבור אין התנגדות למגורים ליד אף אחד מהמגזרים שנשאלו בסקר, אסור להתעלם מכך שרבים מהחילונים לא רוצים לגור ליד חרדים וחלק לא מבוטל מהדתיים - ויותר מזה אצל החרדים - לא רוצים לגור ליד רפורמים". לדברי טרופר, "מהנתונים עולה עוד כי החרדים והדתיים הלאומיים מוכנים להשלים עם החילונים יותר מאשר עם הרפורמים, המהווים בעיניהם עיוות דתי שיכול לסכן את היהדות כפי שהם רואים אותה".