שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סופית: חוות הגז בבאר שבע תיסגר

המשרד להגנת הסביבה הציב לחברות הגז אולטימטום: עד יום ראשון עליהן לפנות את 560 טונות הגז שהן מאחסנות בחוות הגז בבאר שבע. במידה ויסרבו, מבטיח המשרד לפנות את חוות הגז בעצמו. "כל יום שעובר בלי אסון הוא מזל, עשויים להיות שם עשרות הרוגים", מבהיר מנהל מחוז במשרד

במשך שנים חיו תושבי באר שבע כש"פצצה מתקתקת" ניצבת עשרות מטרים מהאזור בו הם מבלים ועורכים קניות - מדובר בחוות הגז שפעלה באזור התעשיה בעיר מאז שנות ה-70. במהלך הזמן הארוך הזה היו ניסיונות רבים להידברות ומציאת פתרונות - שלא צלחו. כל אלה כנראה באו כעת לסיומם.

 

ל-ynet נודע כי עד סוף החודש ייאלצו שתי חברות הגז הפועלות באתר, אמישראגז ופזגז, לפנות כ-560 טונות של גז בישול דליק שהן מאחסנות במקום, ולהפסיק לאלתר את פעילותן שם.

 

החלטה סופית זו התקבלה בימים האחרונים על-ידי הדרגים המקצועיים של המשרד להגנת הסביבה, על סמך הערכות כי פעילות חוות הגז מסכנת חיים, בשל קרבתה הרבה למרכזי קניות ומגרשי חנייה הומי אדם. במכתב ששלח בימים האחרונים מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, אריק בר שדה, לחברות הגז הוא כותב כי החליט לבטל לאלתר את היתר הרעלים של החברות, "לאחר שמצאתי כי חוות הגז במיקומה הנוכחי מהווה סכנה לסביבה ולבריאות הציבור, ולאחר שניתנה לך הזדמנות להשמיע טענותיך".

 

במכתבו מקציב בר שדה לחברות הגז שבוע ימים לפנות את הגז מן האתר - אולטימטום שתוקפו יפוג בסוף החודש. גורמים במשרד מעריכים כי חברות הגז יתנגדו למהלך - שכרוך מבחינתן במהלך לוגיסטי מורכב שעלותו עשרות מיליוני שקלים - ושההכרעה תובא לפתחו של בית המשפט העליון.

 

התרחיש: "כדור אש" ועשרות הרוגים

"בשנתיים האחרונות שמענו את טענותיהן של חברות הגז בנפש חפצה, וניסינו למצוא פתרונות ולגבש חלופות עימן. אבל ההחלטה התקבלה רק משיקולים מקצועיים ומתוך דאגה לשלום הציבור" ,מבהיר בר שדה בשיחה עם ynet. לדבריו, "כל יום שעובר מבלי שמתרחש אסון במקום הזה, הוא מזל. הנושא הדיר שינה מעינינו". 


עשרות מטרים ממרכז הקניות: מכלי חוות הגז בבאר שבע

 

בר שדה מדבר על תרחיש של "כדור אש" ענקי שיתלקח במקום ויגרום לפיצוץ רב עוצמה ולגל הרס והדף. "תרחיש כזה, דוגמת האירוע בעטרות שאירע לאחרונה, יכול לגרום לעשרות הרוגים. אנשים שקונים ומבלים באזור המסחר בבאר שבע כלל אינם מודעים לחומרת המצב", מסכם בר שדה.   

 

באתר של חברת "פזגז" בבאר שבע קיימים נכון להיום ארבעה מיכלי גז, מהם שלושה בשימוש, שהקיבולת של כל מיכל היא כ-90 טון. מנתוני המשרד להגנת הסביבה עולה כי חוות הגז הזו ממוקמת במרחק של 197 מטר ממרכז הקניות "מגה בול" וכ-87 מטר בלבד ממגרש החנייה של מרכז קניות זה.

 

במשרד מציינים כי המרחקים הנדרשים הם ממתקנים אלה הם 229 מטר - במידה ומדובר באנשים הממוגנים על ידי מבנה ו-411 מטר במידה ומדובר באנשים שאינם ממוגנים - משתמשי מגרש החניה למשל.

 

גם באתר חברת "אמישראגז" ישנם ארבעה מיכלי גז (מהם שלושה פעילים) בקיבולת של כ-65 טון כל אחד. חווה זו ממוקמת במרחק של כ-100 מטר ממרכז הקניות "מגה בול" וחנויות רהיטים וכ-187 מטר ממגרש החניה של המרכז. נקודת מילוי המיכליות של חוות הגז ממוקמת גם היא במרחק של כ-110 מטר ממרכז הקניות.

 

מהמשרד נמסר כי מרחק ההפרדה לאנשים ממוגנים על ידי מבנה עומד במקרה זה על 206 מטר וכי מרחק הפרדה לאנשים שאינם ממוגנים  עומד לכל הפחות על 366 מטר.

 

יש חלופות: אתר דודאים או רמת חובב

החלטת המשרד להגנת הסביבה לסגור את חוות הגז שמה סוף רשמי למגעים הארוכים שמתנהלים בין הצדדים כבר למעלה משנתיים - מאז פג תוקפו של היתר הרעלים של החברות. במשך כל תקופה זו ניסו החברות לקבל בחזרה את ההיתרים, ולהאבק באיום הפינוי במספר שימועים במשרד וגם בהליך משפטי שעדיין מתברר בבית המשפט העליון. מאז כניסתו של השר גלעד ארדן לתפקידו, הוא הציב את הנושא על סדר יומו וביקש מאנשי המקצוע במשרד לתת מענה הולם לסוגיה הסבוכה.

 

אך לא רק המשרד להגנת הסביבה מנהל מגעים ארוכים עם חברות הגז בנוגע לפעילות בחווה. מגעים דומים מתנהלים בין החברות לעיריית באר שבע ולמנהל הגז במשרד התשתיות. גם במנהל הגז ערכו שימועים לחברות הגז אך ההליכים הסתיימו ללא תוצאות חד משמעיות; מנגד, בעיריית באר שבע לא תמיד ראו לנגד עיניהם רק את השיקולים הסביבתיים הכרוכים בפעילות החווה על שטח עירוני.

 

חלק ניכר מהמגעים קשור לחלופות שהוצעו עבור האתר. כבר בשנת 2001, עת כיהנה דליה איציק כשרה לאיכות הסביבה, נערך במקום סקר סיכונים ונבחנו שלושה אתרים חלופיים: אזור התעשייה עמק שרה, אתר דודאים והמועצה התעשייתית רמת חובב.

 

עיריית באר שבע תמכה בשעתו בחלופת העתקת האתר לעמק שרה (שהיתה מאפשרת לה להמשיך ולגבות ממפעילי החווה ארנונה לקופתה - י.ד). המשרד להגנת הסביבה התנגד לחלופה זו וטען כי היא רק מעבירה את הפעילות המסוכנת מקצה אחד של העיר לקצה השני. לעומת זאת, אנשי המקצוע במשרד אמרו כי שתי החלופות האחרות - דודאים ורמת חובב - היו ונותרו ישימות לחלוטין. 

 

באתר דודאים קיימת פעילות הפקת דלקים של חברת תש"ן ומכאן שהתשתית התכנונית להעברתן של חברות הגז לאתר כבר קיימת, אלא שמחלוקת בין תש"ן לחברות הגז מנעה בסופו של דבר את המהלך.

 

באזור התעשייה רמת חובב פועלות כבר כיום חוות גז ובעבר אף הועלתה הצעה של משרד הפנים לפטור למשך תקופה את חברות הגז מתשלום הארנונה למועצה. אך גם חלופה זו נדחתה לבסוף.

 

תגובות

מעיריית באר שבע נמסר: "עיריית באר שבע פועלת מזה תקופה ארוכה בנושא חוות הגז הממוקמות בעיר. העירייה ערכה לאחרונה שימועים לאותן חברות והיא פועלת בעניין זה יחד עם המשרד להגנת הסביבה".

 

מחברת פזגז נמסר: ההחלטה שגויה ובלתי סבירה. המתקן בבאר שבע פועל במקומו הנוכחי למעלה מ-40 שנה ומצויד ברישיון עסק לצמיתות, אישור כיבוי אש ואישור משרד התשתיות הלאומיות הממונה על יישום חוק הבטיחות במשק הגז. הדרישה להעתיק את המתקן מבאר שבע ראשיתה בשיקולים נדל"ניים הנובעים מהתפתחות טבעית של העיר.

 

פזגז מסכימה להעתיק את חוות הגז למקום חלופי ובלבד שיימצא אתר מאושר, שיימצא מימון להעתקת החווה ויינתן פרק זמן סביר לביצוע המעבר.

 

באשר לחלופות: חלופת עמק שרה לא אושרה על ידי עיריית באר שבע; חלופת דודאים לא אושרה על ידי העירייה והמשרד להגנת הסביבה. לרמת חובב סירבנו לעבור. מכיוון שסגירת המתקן משמעותה פגיעה בפזגז ובלקוחותיה, לא נהסס לפנות לערכאות משפטיות.

 

מחברת אמישראגז טרם התקבלה תגובה.

 

ממשרד התשתיות נמסר: עמדת המשרד היא שכיום מתכונת הפעלת החוות על ידי ספקי הגז מסכנת את שלום הציבור הנמצא בסמוך אליהם. בעבר סבר המשרד שאף מיגון שיתקינו החברות לא יעמיד את המתקנים בדרישות הבטיחות של המשרד, אולם הטמנת המכלים ופעולות מיגון נוספות ישפרו את הבטיחות ותתקיים סכנה נמוכה יותר ממתקנים אלו לאוכלוסיה... נמצא כי הסיכון להתרחשות אירוע ממתקנים אלו לאחר ביצוע כל דרישות המשרד יחשב קביל וסביר אשר ניתן לקחתו.

 

כמו כן, עמדת המשרד היא להבטיח פגיעה מינימאלית בחברות בנושא תפעול לוגיסטי, כל עוד הן משתפות פעולה עם המשרד ומקדמות את הליך שיפורי הבטיחות בחוות על פי דרישת המשרד. הליך שימוע בראשות המנהל לענייני בטיחות הגז ומול ספקי הגז נמצא לקראת סיום, ובמסגרתו תקבע מתכונת סופית לפעולות החברות לשיפור הבטיחות במתקנים אלו על פי דרישות המשרד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"פצצה מתקתקת". חוות הגז בבאר שבע
כדור אש ומאות הרוגים. מרכז הקניות ביג
מומלצים