חוק ברית הזוגיות המקוצץ עבר בקריאה ראשונה
החוק שיזם שר המשפטים נאמן לא יפתור את בעיותיהם של רוב העולים, ויאפשר נישואים רק למי שאינם מוכרים כיהודים. 22 ח"כ הצביעו בעד החוק, שלושה התנגדו ואחד נמנע. ח"כ אורון: "יצאה מפלצת, בגלל הקנאות והקשיחות של הממסד הרבני"
מהבטחות הבחירות מרחיקות הלכת של ישראל ביתנו נותר צל חיוור: הכנסת אישרה הערב (יום ב') בקריאה ראשונה את הצעת חוק "ברית הזוגיות" המקוצצת שיזם שר המשפטים, יעקב נאמן. ההצעה נועדה לאפשר לאזרחים או תושבי קבע שאינם מוכרים כיהודים או מוסלמים לזכות בזכויות כמו כל זוג נשוי. החוק החדש יפתור לכל היותר את בעייתם של כ-60 אלף מתוך 300 אלף העולים, רובם מחבר המדינות, שאינם יכולים להינשא בשל ספק ביהדותם.
ההצעה אושרה רק אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה לקראת העברתה להצבעה במליאה. בדיון שנערך הערב נכחו רק 26 חברי כנסת, וההצעה זכתה לרוב מוחץ.
22 ח"כים הצביעו בעד החוק, שלושה התנגדו ואילו אחד העדיף להימנע.
שר המשפטים ניסח את ההצעה ברוח ההסכם הקואליציוני עם ישראל ביתנו, על בסיס הצעה שנוסחה בכנסת הקודמת. היא מתייחסת רק ל"חסרי דת" שיוכלו להירשם כנשואים במוסד חדש שטרם קם - "רשם הזוגיות", שהוא אדם הכשיר לשמש כשופט שלום.
רוב משתתפי הדיון ציינו כי החוק לא בא במקום הפתרון הרצוי של נישואים אזרחיים. חלקם הדגישו את החשש מהמשך המעורבות של הממסד הרבני, שיצטרך לפסוק מיהם "חסרי דת".
ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), שעמד מאחורי ההצעה המקורית, הודה שנוסחת נאמן רחוקה מהצעתו, "אבל המצוין הוא האויב של הטוב. זה לא פותר את כל הבעיה אבל שווה לחוקק את החוק, אם הוא מאפשר לפתור לפחות בעיה של זוג אחד ואפילו לא של 100 או 1,000 זוגות". הוא הטיח במתנגדי החוק: "אתם לא עשיתם כלום כשהנושא היה במצע שלכם, אבל הצבעתם נגד הצעתי כי רציתם רק לנגח אותנו".
חנין: "כאילו פתרון"
ח"כ דב חנין (חד"ש) כינה את החוק "כאילו פתרון, שהוא חסם בפני הפתרון האמיתי של הבעיה האמיתית". גם ח"כ גדעון עזרא (קדימה) תקף את הפתרון החלקי: "שאיפתנו היא שבניהם ונכדיהם של העולים יהיו חלק מהעם היהודי, אבל אנחנו מנציחים מצב בלתי ראוי לעם כדי לקיים הסכם קואליציוני שאמנם מקל על בני הזוג אבל מקשה על מדינת ישראל".
ח"כ איתן כבל (עבודה) אמר שהצעת החוק היא כמו ריקוד תימני - צעד אחד קדימה ושניים אחורה. "אני מבין את הצורך של השר נאמן להתמודד עם כולם. אבל חצי עבודה מסוכנת במקרה הזה, מחשש שבסופה נמצא עצמנו שקועים במצב חמור יותר. בין הגויים לא פחדנו כמו מהממסד הרבני".
חברו לסיעה, ח"כ אופיר פינס, שאל "מתי תהיה גם ליהודים החילוניים ברית זוגיות", והביע תקווה שבהכנת החוק לאישור סופי ננסה להרחיב אותה אולי אפילו בתמיכה הממשלה.
לח"כ חיים אורון (מרצ) לא היה ספק ש"החוק איננו אפילו הגמל שהוא סוס שתכננה ועדה. כאן יצאה מפלצת, בגלל הקנאות והקשיחות של הממסד הרבני".
יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד) הביע אמונה כי "בסוף הדרך תימצא הנוסחה הגואלת שתאפשר לכל הבית להתאחד סביבה פה אחד".
רוב חסרי הדת בארץ הם יוצאי חבר המדינות, המוגדרים חסרי לאום מכיוון שאינם יודעים מה דתם. אם תתקבל ההצעה, אותה מגדירים בישראל ביתנו כ"היסטורית", יזכו הזוגות חסרי הדת לכל הזכויות המוכרות במסגרת ברית הזוגיות. הם יוכלו לערוך הסכמי ממון, יחוייבו במזונות במידת הצורך, ויוכלו לקבל ירושות זה מזה, במידה ובית המשפט ימצא כי ניהלו חיי משפחה ומשק משותפים.