ארה"ב: בנייה תפגע במו"מ; השגריר: אין משבר
דובר מחלקת המדינה בוושינגטון ממשיך בקו התקיף כלפי ישראל, ומביע דאגה מהמשך הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים: "אנחנו מודאגים מצעדים שיקבעו מראש את תוצאות המשא ומתן". השגריר החדש מייקל אורן בהגשת כתב האמנתו: "חד וחלק - אין משבר"
העימות בין ארצות הברית לישראל סביב הבנייה במזרח ירושלים נמשך. אמש (יום ב') אמר דובר מחלקת המדינה, פי.ג'יי קרולי, כי ההתנגדות האמריקנית לבנייה במזרח העיר ובהתנחלויות לא השתנתה, והביע דאגה מהמשך הבנייה. "אנחנו מודאגים מצעדים חד-צדדיים שננקטים על-ידי הישראלים והפלסטינים, ושעלולים לקבוע מראש את תוצאות המשא ומתן", אמר.
הדברים נאמרו בשעה ששגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, הגיש את כתב ההאמנה לנשיא אובמה, בטקס בבית הלבן. בדברים שאמר אחרי הטקס ביטל אורן את הדיבורים על משבר ביחסי ארה"ב-ישראל: "חד וחלק אין משבר. משבר היה כשאייזנהאואר
איים בהטלת סנקציות בעקבות מבצע קדש אם ישראל לא תיסוג. משבר זה כשישראל הולכת ראש בראש עם הנשיא רייגן על מכירת מטוסי "אייווקס" לסעודיה או כשבוש האב עצר את הערבויות. היו חילוקי דעות קשים בעבר, אבל יחסי ישראל-ארה"ב זה דבר עצום - מאות פרויקטים ואינטרסים. שם העסקים כרגיל ויותר מהרגיל. יש יחסים מיוחדים. יש לי את הראייה ההיסטורית לשים דברים בפרופורציה נכונה".
בממשל מסבירים כי החשש מצעדים חד-צדדיים שכאלה הוא בדיוק הסיבה שבגללה הם "עובדים כל כך קשה" באמצעות השליח מיטשל ואחרים, ליצור את התנאים שיאפשרו לחדש את המגעים שיובילו לדיון על נושאי הליבה. מיטשל, שהיום עלתה האפשרות שיפרוש בקרוב מתפקידו, עומד לצאת עוד השבוע לישראל, אם כי לא נקבע עדין לוח זמנים סופי לפגישותיו בירושלים וברמאללה.
קרולי הוסיף: "עמדתנו ידועה לישראלים ואיננה חדשה - בנייה מהסוג הזה צריכה להיות נושא למשא ומתן על הסכם הקבע. נושא הבנייה במזרח ירושלים עלה כמה פעמים. הוא עלה כשמזכירת המדינה ביקרה באזור בחודש פברואר".
הדרישה האמריקנית האחרונה לחדול מהבנייה בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים, זכתה לתגובה תקיפה מטעם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שאמר שלשום בפתח ישיבת הממשלה כי "הריבונות שלנו בירושלים אינה ניתנה לערעור. אין אנו יכולים להסכים לגזירה כזו במזרח ירושלים".
שלשום טענו גורמים רשמיים בישראל בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי נתניהו, הוא שהחליט לחשוף את העימות עם וושינגטון על הבנייה בשכונת שייח ג'ראח, כמהלך מקדים לדרישות נוספות.