שתף קטע נבחר

 

דיון בכנסת על פרטיות האזרחים: חצי שעה בלבד

דיון על דליפת מרשם האוכלוסין לרשת וליקויים נוספים שנמצאו במשרד הפנים הופסק לאחר חצי שעה בלבד, כי נציגי המשרד לא יכלו לענות על כל השאלות שעלו בדיון

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בראשותו של ח"כ יואל חסון, דנה הבוקר (ג') בנושא שמירת הפרטיות של אזרחים במאגרים ממשלתיים. זאת בעקבות דו"ח מבקר המדינה לשנת 2009 שקבע כי פרטיותם של אזרחי מדינת ישראל מופקרת, וכי אין הגנה מספקת על מאגרי מידע ממשלתיים: מרשם האוכלוסין במשרד הפנים (המבוסס על מערכת "אביב" בשנים האחרונות), וביטוח לאומי. זאת בעקבות בדיקות שנערכו בתקופה של מאי עד נובמבר 2008.

  

מאגר מידע של אזרחי ישראל הכולל שמות, מספרי תעודות זהות, מספרי טלפון (כולל חסויים) כתובות ופרטי האב והאם של האזרחים, מופץ באתרי אינטרנט וברשתות שיתוף קבצים בשנים האחרונות. מפעם לפעם המאגר דולף שוב וכך ניתן למצוא מאגרים מעודכנים יחסית ברשת. ניתן היום למצוא מאגר עדכני לשנת 2006, עם פרטים על למעלה מתשעה מליון אזרחים חיים ומתים. בחקירה של המשטרה לא נמצא מדליף המאגר ותיק החקירה נסגר.

 

הדיון היה אמור להתקיים עד השעה אחת אחר הצהריים, אך ננעל כעבור חצי שעה בלבד. זאת מאחר שלא היו בדיון נציגים של משרד הפנים שהיו יכולים או מוסמכים לספק תשובות לוועדה בכל הנושאים בהם דנו. חסון ביקש לדעת, למשל, מדוע אין במשרד ממונה על אבטחת מידע, על פי דרישת החוק. אלא שבדיון לא נכחו מנכ"ל המשרד ולא היועצת המשפטית.

 

חסון אמר שיבחן כיצד לפעול מול היועץ המשפטי לממשלה ויקיים דיון נוסף בו ידרוש מנציגי המשרד להופיע על מנת לענות לשאלות שעולות מדו"ח המבקר.

 

שר הפנים: אבחן את עניין המאגר הביומטרי

לאחר סקירת ממצאי הדו"ח בתחילת הישיבה, שר הפנים החדש אלי ישי, שיבח את המבקר ואמר "אני מוכרח לומר שנעשה לי רע, משום שאלה דברים שאסור שיקרו, אבל מצד שני השאיפה היא לתקן ולא משנה אם הייתי שם או לא. הנחתי את המנכ"ל ועובדי המשרד לתקן חלק מהדברים.

אני בא מכיוון שאנחנו עושים הכל בשביל לתקן". ישי הבטיח שייתן עדיפות תקציבית לדברים הללו כשיתנהל מול משרד האוצר.

 

ישי ביקש לצאת בגלל לוח הזמנים שלו. חבר הכנסת אופיר פינס-פז ביקש ממנו להישאר והביא בפניו את נושא המאגר הביומטרי, עליו מתקיימים דיונים במקביל. "בואו נעצור רגע, נלמד את הליקויים", אמר פז, "המאגר החדש רגיש פי 1000 מהמאגר הנוכחי שדלף". פז ביקש מישי שינצל את סמכותו כשר הפנים וכסגן ראש הממשלה כדי לעצור את החקיקה ולקיים עליה דיונים.

 

לפני שיצא מהדיון, ישי אמר כי נושא תעודות הזהות החכמות החשוב נגרר כבר למעלה מעשור, כי הוא מודע לנושא וכי העירו בפניו על נושא הרגישות של המאגר הביומטרי. ישי אמר כי הוא בוחן את האפשרות להפריד את המאגרים, "ואם לא", אמר ישי, "אז איך להחיל את התחום הזה רק לאחר ההגנה ביותר בטוחה של אבטחת מידע".

 

המאגר יסומן בשביל לאתר דליפה

חסון שאל איך יכול להיות שמרשם האוכלוסין נמצא באינטרנט. נסים אליאסף, האחראי על המחשוב במשרד הפנים הסביר כי מערכת מרשם האוכלוסין מוגנת, ושמידע מתוך המערכת נמסר לכל מיני גופים, בהן המפלגות - לקראת הבחירות וכן למשרדי ממשלה.

 

המידע נמסר להם על פי חוק, לדבריו, לאחר שהגופים ממלאים את הטפסים הנדרשים. אליאסף העלה את האפשרות שהמידע דלף מהמפלגות, אולם נציגים אחרים בדיון טענו כי המאגר שדלף כולל יותר מידע מזה שיש בפנקס הבוחרים.

 

לפני שחסון עבר לנושא הממונה ונעל את הדיון, אמר נסים כי כעת הקבצים שנמסרים למפלגות מסומנים על פי תיקון שהוסף חוק, וזאת על מנת לאתר דליפה, אם תקרה שוב בעתיד.

 

תגובת משרד הפנים

ממשר הפנים נמסר "הדיון בוועדת הכנסת לא נקטע עקב יציאתו של שר הפנים. נהפוך הוא, שר הפנים הודיע מראש כי יהא נוכח זמן קצר בישיבה עקב התחייבויות קודמות ומסיבה זו, התייחס במהלך הדקות בהן נכח לכל הנקודות הראויות והדרושות התייחסות.

 

"מעבר לכך, ניתנה כבר הוראה לפעול למינוי ממונה לאבטחת מידע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
משכן הכנסת
צילום: גבי מנשה
מומלצים