רוסיה וצרפת עם ארה"ב: הפסיקו לבנות במזרח י-ם
נתניהו הבהיר שישראל לא תקבל דרישות לגבי ירושלים, אך כעת מצטרפות פריז ומוסקבה לוושינגטון. רוסיה קוראת ל"עצירה מיידית" של ההכנות לבנייה. צרפת זימנה את השגריר הישראלי. האיחוד האירופי: "הפסיקו את הפרובוקציות במזרח העיר". השר ישי בתגובה: נבנה לפי המצפון היהודי
אחרי ארצות הברית, גם רוסיה, צרפת והאיחוד האירופי מצטרפים לדרישה הנחרצת מישראל - הפסיקו לבנות במזרח ירושלים: מוסקבה קראה היום (ג') ל"עצירה מיידית" של ההכנות לבנייה במתחם מלון שפארד שבשכונת שייח ג'ראח. במקביל, זימנה צרפת את השגריר הישראלי לשיחה בנושאי ההתנחלויות.
ראשונה הייתה רוסיה - שם אמר דובר משרד החוץ הרוסי, אנדריי נסטרנקו, בהודעה כי "הבנייה חייבת להיפסק מיד, כפי שמצוין במפת הדרכים".
בהמשך פורסם ששר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, זימן לשיחה את השגריר בפריז, דניאל שק, וידון עימו בעניין הבנייה במזרח ירושלים.
בתדריך לעיתונאים אמר קושנר: "אשוחח עמו בעניין ההתנחלויות וחופש התנועה".
במקביל, ממטה נציבות האיחוד האירופי בבריסל - פרסמה שוודיה, הנשיאה התורנית של האיחוד, הודעה לפיה "נשיאות האיחוד קוראת לישראל להימנע מכל פעולה פרובוקטיבית במזרח ירושלים, כולל הריסות ופינויים, כפי שדרש בעבר הקוורטט (ארה"ב, רוסיה, האיחוד והאו"ם). פעולות כאלו אינן חוקיות". עוד נכתב בהודעה כי האיחוד האירופי מאוד מודאג מפינוי משפחות ערביות מבתיהם במזרח ירושלים. בהודעה הוזכרו השמות של המשפחות הערביות.
גם מגרמניה נשמע קול תקיף וחריג. בכיר במפלגת השלטון השמרנית של הקנצלרית אנגלה מרקל, ראש ועדת החוץ של הפרלמנט, רופרכט פולנץ, אמר: "שאיפתה של ישראל לגבולות מוגנים אפשרית רק עם פתרון שתי המדינות. אם ישראל לא תפסיק לבנות בהתנחלויות היא מסתכנת בהתאבדות בתור מדינה דמוקרטית". דבריו צוטטו בעיתון "ריינישה פוסט".
ישראל שוב מגיבה בתקיפות
במשרד החוץ הביעו אי נחת לנוכח הפרסומים המגיעים מפריז וממוסקבה, וטענו שטרם קיבלו הודעה רשמית בנושא. דובר המשרד מסר: "לא משנה בעולם היכן יזומן שגריר ישראל, אנו דוחים כל אמירה שכזאת. ירושלים בירת ישראל, היא מאוחדת ויהודים יכולים לגור בה, כמו בקייפטאון בניו יורק ובמוסקבה. לא נקבל תביעה שיהודי לא יכול לגור בעיר הבירה שלו".
סגן ראש הממשלה, השר אלי ישי, אמר כי "ממשלת ישראל אינה חברת בת של שום ממשל אחר. הממשלה ריבונית לבנות לפי המצפון היהודי שלה, כנגד כל הלחצים".
יו"ר הבית היהודי, השר דניאל הרשקוביץ, הוסיף: "יש להדוף את הלחץ הבינלאומי ואת קריאות התיגר נגד ריבונותה של ישראל בירושלים. מי שמתנגד לבנייה בשייח ג'ראח בבירת ישראל, עלול להתנגד גם לבניה בשייח מוניס בתל-אביב".
סגן שר החוץ, דני איילון, אמר: "ישראל פועלת ותפעל בהתאם לאינטרסים הלאומיים החשובים לה, בעיקר כשהדבר נוגע לירושלים. זכותנו על ירושלים, כולל פיתוחה, אינה ניתנת לערעור".
מתיחות עם ארצות-הברית
בימים האחרונים עלה מפלס המתיחות בין ישראל לארצות הברית, לאחר שהשגריר בוושינגטון זומן לפגישה במחלקת המדינה, שם הובהר לו כי האמריקנים אינם רואים בעין יפה את ההכנות לבניית 20 יחידות דיור במתחם המלון.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיב בנחרצות יוצאת דופן לדרישה. "איננו יכולים להסכים לגזירה כזו. ירושלים המאוחדת היא בירת העם היהודי בישראל", אמר בישיבת הממשלה. בלשכתו מסרו בתגובה להודעה הרוסית, שדבריו עומדים בתוקף גם בעניין זה.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, הגדיר את הדרישה האמריקנית והרוסית "תמוהה".
גורם מדיני בכיר אמר ביום ראשון כי "ישראל בונה בירושלים וגם בעתיד תבנה. מדובר בקרקע פרטית. עד כה לא היה כל עניין של ביקורת על ישראל בוושינגטון בגין בנייה בירושלים".
מנגד, ברשות הפלסטינית שאבו עידוד מהעמדה האמריקנית-רוסית. חאתם עבד אל-קאדר, עד לאחרונה השר לענייני ירושלים ברשות, אמר בתחילת השבוע כי עמדת האמריקנים "מעודדת". "יש לראות שהעמדות האלה מתורגמות הלכה למעשה ללחצים על הקרקע. כי בינתיים אין כל שינוי בשטח מבחינת ההתנהלות הישראלית". סאיב עריקאת התייחס אף הוא לעימות ואמר, כי "ראש ממשלת ישראל ממשיך לחתור תחת המאמצים לחידוש תהליך השלום".