שתף קטע נבחר

 

הורים לבג"ץ: הדיחו הסמג"ד שאחראי למות בננו

קובי סמילג נהרג כשהטנק בו היה עלה על מטען. לטענת הוריו, היה ניתן להצילו, אך למרות זאת הוא היה לכוד שלוש שעות בצריח הבוער עד שמת. ההורים מסתמכים על דו"ח צה"לי

בני משפחתו של החייל קובי סמילג ז"ל מרחובות, שנהרג בקרב בבינת ג'ביל במלחמת לבנון השנייה, צפויים להגיש מחר (יום ד') עתירה לבג"ץ, בה הם דורשים להדיח סגן מפקד גדוד - שאחראי לטענתם למותו בייסורים של בנם, שנלכד בתוך צריח טנק בוער. ההורים טוענים כי במשך שלוש שעות לא נעשה ניסיון אמיתי לחלץ את בנם או לטפל בו.

 

בעתירה, שתוגש באמצעות עו"ד שלמה ציפורי, מבקשים ההורים - אליעזר ופלורה סמילג - לברר מדוע צה"ל לא נקט בצעדים פיקודיים ומשמעותיים נגד הסמג"ד, וזאת על בסיס הממצאים והמסקנות הכלולים בדו"ח צוות הבדיקה בראשות האלוף גרשון כהן, שהגיש את מסקנותיו לרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי לפני כחודש.

 דו"ח הוועדה מפרט שורה ארוכה של כשלים מקצועיים, פיקודיים וערכיים, בתיפקודו של הסמג"ד וקובע כי במבחן התוצאה, הקצין כשל בתפקידו ואלמלא טעויותיו ייתכן שניתן היה להציל את חייו של בנם.

 

עוד טוענים ההורים כי בדו"ח המליץ האלוף גרשון, כי בכל דיון עתידי בקידומו של הקצין יינתן לסוגיית תיפקודו באירוע משקל רב וכי לעת הזאת קידומו של הסמג"ד אינו עומד על הפרק.

 

לפני כשנה וחצי הגישו ההורים עתירה דומה, בה הם ביקשו מהצבא תשובות ענייניות מדוע הסמג"ד ממשיך בתפקידו. בעקבות העתירה, צה"ל ענה להורים כי היו בעיות בתפקוד, אולם אחרי בדיקות שנערכו לא הוכחה אשמתו של הסמג"ד. התשובה לא השביעה את רצון ההורים, שפנו עוד פעם לצה"ל, ובעקבות הדו"ח שהוגש לפני כחודש, הם פונים שוב לבג"ץ.

 

בעתירה טוענים ההורים כי בנם הופקר וננטש על ידי הסמג"ד, שהיה אחראי על פעולות החילוץ, וכי פעולות אלו החלו מאוחר מדי ונעשו באופן בלתי מקצועי ונרפה. "במשך שלוש השעות בהן היה המנוח לכוד בצריח הטנק, לא נעשו ניסיונות של ממש לחלצו וחלק מהזמן הוא אף ננטש והופקר", נכתב בעתירה. עוד נכתב "התמונה הקשה של המנוח לכוד בפלדת השריון הלוהטת כואב ומדמם, משווע לעזרה, זועק וגווע לאיטו במשך שלוש שעות, רודפת את העותרים יום יום והם מתקשים לקבל את העובדה שבידי הסמג"ד היה את הזמן והאמצעים שנדרשו כדי להציל את חייו של קובי ז"ל, אך הוא בזבז כל זאת על מופע סרק חסר כל תכלית מבלי לעשות דבר משמעותי להציל את קובי".

 

אביו של קובי ז"ל אמר: "שום דבר כבר לא יחזיר את קובי לחיים ולא יקל עליו אפילו בדקה מהתופת של שלוש שעות בהן היה לכוד חסר אונים, פצוע ומדמם. בקבלת העתירה ובנקיטת צעדים פיקודיים כנגד הסמג"ד, יהיה אולי משום תיקון קל של עלבון הנטישה וזילות חייו וסבלו של בני".

 

עו"ד ציפורי הוסיף: "לצד מחוייבותו של צה"ל כלפי מפקדיו, הלוחמים הנכשלים בביצוע משימותיהם בעת מלחמה, קיימת חובה מוסרית לא פחותה בחשיבותה של צה"ל כלפי החיילים ובני משפחותיהם. חובה זו משמעה כי מפקדים הנכשלים באורח בוטה וכתוצאה מכשלונם אובדים בייסורים חיי אדם, לא ימשיכו לשרת בצה"ל ולפקד על הלוחמים".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צוות בדיקה מיוחד בראשות האלוף גרשון הכהן ותת-אלוף במיל' אמי פאלנט בחן את אירוע מותו של קובי סמילג' ז"ל במלחמת לבנון השנייה ובתוך כך גם תפקודו של הסמג"ד. הצוות, שהוקם לבקשת משפחת החלל, בחן את תפקודו של סגן מפקד הגדוד ואת תהליך החילוץ ומצא כי הקצין פעל על-פי הנהלים ובהתאם למצופה ממנו בהתחשב תנאי שדה הקרב בהם התרחש האירוע. האלוף גרשון הכהן פגש את המשפחה ומסר לה בפירוט רב את מסקנות הבדיקה. על מנת לקבל תמונה עובדתית מלאה ביחס לאירוע ולאור סוגיה שהועלתה על-ידי המשפחה - הורה הרמטכ"ל לאלוף גרשון הכהן, באופן חריג לבחון את המקרה בפעם הרביעית. הרמטכ"ל קיבל את מסקנות הבדיקה במלואן". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: אבי מועלם
קובי סמילג ז"ל
צילום רפרודוקציה: אבי מועלם
אליעזר ופלורה סמילג. עותרים לבג"ץ
צילום: עופר עמרם
מומלצים