ביידן בטביליסי: נסרב להכיר במחוזות הבדלניים
סגן נשיא ארצות הברית אמר את הדברים בתום פגישתו עם נשיא גאורגיה. סגן שר החוץ הרוסי הזהיר במקביל מדינות זרות לבל יספקו נשק ותחמושת למדינה הקווקזית
סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אמר אחר הצהריים (יום ה') כי החלטת הממשל האמריקני לפתוח "דף חדש" עם רוסיה, לא תבוא על חשבון היחסים עם גאורגיה. בביקור בטבליסי, הבהיר ביידן כי ארצות הברית תומכת באחדות גאורגיה, ותסרב להכיר במחוזות הבדלנים - דרום אוסטיה ואבחזיה - כמדינות עצמאיות.
מוקדם יותר היום אמר סגן שר החוץ של רוסיה, גריגורי קרסין, כי רוסיה תנקוט "צעדים קונקרטיים" למנוע מגאורגיה להתחמש מחדש בעקבות המלחמה שניהלה עם מוסקבה בשנה שעברה. לדבריו, "נוסיף למנוע את התחמשותו מחדש של המשטר הגאורגי ולשם כך ננקוט צעדים קונקרטיים".
קרסין אמר את הדברים בשעה שביידן נועד בטביליסי עם נשיא גאורגיה מיכאיל סאאקשווילי, והבהיר בפניו כי וושינגטון ניצבת לימינה של המדינה הקווקזית. "הסיבה שאני נמצא כאן היום היא כדי להמחיש שאנחנו עימכם", אמר ביידן לסאאקשווילי בפתח פגישתם של שני האישים. לדבריו, השיחות בין השניים יעסקו בענייני כלכלה, ביטחון ודמוקרטיה.
מוסקבה מפגינה רגישות רבה לנוכח מה שהיא רואה כ"התערבות אמריקנית" בחצרה האחורית - במיוחד עם התקרב יום השנה הראשון למלחמה שניתשה בין שתי השכנות, שפרצה באוגוסט שעבר.
"אנחנו חוששים מאוד לנוכח הפעילות של ההנהגה הגאורגית בניסיון לחמש את ארצה ולהצטייד בנשק. פעילות זה מתקבלת בצורה שלווה וחיובית להפתיע בקרב כמה מדינות", אמר קרסין. דבריו יועדו לבני בריתה המערביים של טביליסי.
סאאקשווילי וביידן בטביליסי. להאיץ הליך קבלתה לנאט"ו (צילום: רויטרס)
סאאקשווילי רוצה נשק ומשקיפים
כלי תקשורת דיווחו כי בפגישה בין סגן הנשיא האמריקני לנשיא גאורגיה יבקש סאאקשווילי מארה"ב כלי נשק מתוחכמים וכן משקיפים אמריקנים שישגיחו על הגבול בין גאורגיה לשני המחוזות הבדלניים שעליהן השתלטה רוסיה במלחמה. כן יבקש סאאשקווילי מביידן להאיץ את הליך צירופה של גאורגיה לנאט"ו - סוגיה נוספת שמעוררת את חמתה של מוסקבה.
קרסין אף הזהיר מדינות סובייטיות לשעבר לבל ימכרו נשק לטביליסי. "במקרה שמדינות זרות יספקו לגאורגיה תחמושת וציוד מלחמתי - מרוסיה, או מתוצרת סובייטית - נשקול להגביל את
הפיתוח הצבאי והטכני עם מדינות אלה, או להפסיקו לחלוטין", הזהיר קרסין. הוא לא נקב בשמותיהן של המדינות, אך בעבר זעמה מוסקבה על אוקראינה על כך שמכרה כלי נשק לגאורגיה, שבו לטענתה נעשה שימוש במלחמה נגד רוסיה.
הבכיר הרוסי גם תקף מדינות שלדבריו מעבירות סיוע צבאי לגאורגיה במסווה של סיוע הומניטרי. "בחודשים האחרונים הבחנו במאמצים שנקטו מדינות מסוימות כדי לפעול בצורה חשאית כדי שיתוף פעולה צבאי עם גאורגיה - שהוסווה כסיוע הומניטרי".