שתף קטע נבחר
 

חוק מאגר טביעות האצבעות בדרך לאישור סופי

הנוסח העדכני של החוק הביומטרי אושר היום (ה') בוועדה המיוחדת בכנסת. בשבוע הבא צפוי החוק להיות מאושר סופית במליאת הכנסת

היום (ה') אושר נוסח מתוקן של החוק להקמת מאגר טביעות אצבעות ותווי פנים של כלל האזרחים. בהצבעה בישיבה של וועדת המדע והטכנולוגיה, בראשות חבר הכנסת מאיר שטרית - שהיה חבר הוועדה היחיד שהיה נוכח בכל הדיון, והצביע על החוק לבדו, נדחו ההסתייגויות האחרונות לחוק. נוסח החוק הנוכחי צפוי כעת לעלות להצבעה במליאה, למרות התנגדויות וביקורת מצד ארגוני פרטיות וחברי כנסת, על הפרה פוטנציאלית של פרטיות שהמאגר יכול לגרום.

 

שטרית: יהיה מאגר

"אני לא רוצה לפתוח את הדיון מחדש בשאלה אם יהיה מאגר או לא יהיה מאגר. יהיה מאגר", אמר שטרית היום. בהתייחס לשאלת העלות של הקמת המאגר והרשתו המפקחת עליו אמר: "החסכון למדינה בעקבות הקמת תעודות זהות ומאגר ביוטרי יהיה ענק. אני לא רוצה לפרט, אבל התיעוד החדש יחסוך למעלה ממיליארד שקל בשנה למדינה".

 

באשר למימוש החוק - נציגי משרד הפנים לא יכלו להעריך כמה זמן ייקח לערוך את הניסוי של הקמת המאגר הביומטרי. תוצאות הפיילוט שייערך, במידה והחוק אכן יעבור, יובאו לאישור הוועדה טרם יחול על כלל אזרחי ישראל. עוד הודה נציג משרד הפנים, כי למניעת זיוף תעודות זהות - ניתן להסתפק בטביעות אצבע בלבד.

 

מאגר מידע ביומטרי

מטרת החוק היא להקים מאגר מידע שיכלול טביעות אצבע וצילומי פנים של כל אזרחי המדינה, ואלה יישמרו במחשבי משרד הפנים. בדיונים השתתפו נציגים שונים ממשרד הפנים, משרד המשפטים, המשטרה, האגודה לזכויות האזרח, איגוד האינטרנט הישראלי ועוד. בישיבה האחרונה בוצעו שינוי ניסוח קלים בחוק בלבד, ולא נרשמו שינויים דרמטיים.

 

תומכיו של שטרית גורסים כי טכנולוגיית הזיהוי הביומטרי תקשה על גניבות זהות, הונאות פיננסיות והגירה בלתי-חוקית. מתנגדי החוק טוענים כי מאגר כזה מעמיד את פרטיות האזרחים בסכנה חמורה, שהמידע עשוי לדלוף לגורמים פליליים בקלות, ושניתן לחלק תעודות זהות חכמות ללא מאגר מרכזי (ניתן יהיה לשמור את הטביעה על התעודה בלבד, לדוגמה).

 

אחד ההישגים של המתנגדים לחוק הוא ביטול הסעיף על עונש המאסר באורך שנה, שיחול על אזרחים שיסרבו למסור את המידע הביומטרי שלהם. כמו כן, נקבעו עונשי מאסר של של שנה עד שבע שנים למי שיימצא אחראי על דליפת המידע שבמאגר, ברשלנות או במכוון, או יעשה שימוש בו מבלי שהוסמך לכך.

 

"ישראל פרוצה לכל רוח"

בחודש אוקטובר החוק עבר בקריאה ראשונה, ובחודש מאי עבר החוק הצבעת רציפות והועבר לוועדת משותפת בראשות שטרית, לשעבר שר הפנים ואחד הגורמים שמקדמים את החוק - על מנת לקדם אותו במהירות.

 

בין חברי הכנסת שהביעו התנגדות להקמת המאגר נמנים ניצן הורוביץ (מרצ) ודב חנין (חד"ש), והם אף מחו על הקצב המהיר בו מתקיימים הדיונים. אם לא יהיו הפתעות, החוק צפוי לעבור בשבוע הבא.

 

"ישראל פרוצה לכל רוח כיום", אמר שטרית. "מחבל יכול להיכנס, לחיות כאן בשקט, לקבל קצבה ולהתקייים כישראלי לכל דבר. המטרה של הפקת התעודות היא לדעת מיהו ישראלי באמת. בהרבה מאוד מקרים אנחנו לא יודעים וזה מסכן את ביטחון המדינה. היו מאגרים הרבה יותר רגישים שלא הצליחו לפרוץ אליהם", סיכם שטרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעודות החכמות - תחילה בפיילוט
מומלצים