בלדה לחובב קיבוץ
איך מתכנן קיבוץ עין השופט להפוך למעצמת מוזיקה? בעזרת שני אנשים עיקריים: חבר הקיבוץ עומר דיין והמפיק האמריקני מייקל גולדווסר. בראיון מספר גולדווסר מדוע בחר להתגורר דווקא שם ואיך יוכל לסייע לשווק את מה שטוב בישראל
בשקט בשקט הופך קיבוץ עין השופט שבצפון לבית לקהילה מוזיקלית רחבה, שמתכוננת להטביע את חותמה על תעשיית המוזיקה, בישראל ובזירה הבינלאומית. הקיבוץ, שהתחיל כמקום למפגשים מוזיקליים קהילתיים וג'אמים ארוכים, הופך כיום לזירת התרחשות פעילה, הכוללת הבאת אמנים מחו"ל להקלטות, הקמת חברת תקליטים בינלאומית, עריכת פסטיבלים ותכנון פתיחת תחנת רדיו.
את הקרקע למהפך מכין עומר דיין, אמן ואיש תקשורת, שנולד וגדל בקיבוץ והחל כבר לפני שנים לטפח את האירועים המוזיקלים במקום. על הצד הבינלאומי מופקד המפיק מייקל גולדווסר, איש "איזי סטאר אול סטארס", פרויקט הרגאיי המוצלח שהופיע לפני כשנתיים בישראל ופיצץ את מועדון הבארבי בתל-אביב יום אחרי יום.
גולדווסר, יהודי אמריקאי, מנהל בניו-יורק את חברת התקליטים "איזי סטאר", שם חתומים אמני רגאיי מוערכים רבים, וגם הפיק את האלבום הראשון של הלהקה הישראלית "התקווה 6". עכשיו הוא מעביר את מרכז הפעולה שלו לישראל, לעין השופט.
גולדווסר. "עכשיו תהיה הזדמנות להקליט את אמני הרגאיי בישראל" (צילום: William Hereford)
בספטמבר הקרוב יעבור גולדווסר לעין השופט עם אשתו ובתם הקטנה לתקופת נסיון. הקשר בינו לבין דיין נוצר דרך חברים משותפים, כאשר גולדווסר חיפש איזו פינה שקטה להשתקע בה בישראל, ודיין חיפש להעצים בקיבוצו את התכנים המוזיקליים. "חברת תקליטים זה רק אחד הדברים שעומר והשותפים שלו בקיבוץ יכולים לעשות, ואני בהחלט יכול לעזור בכך", אומר גולדווסר בראיון ל-ynet.
"אני רוצה לעזור שם בכל דרך אפשרית: במוזיקה, באמנות ובתרבות. אני רוצה לעזור להם להגיע למקומות חדשים ואולי העובדה שאני מגיע מניו-יורק יכולה להביא נקודת השקפה רעננה. בעין השופט יש אולפן הקלטות ואני רוצה להביא לשם אמנים מישראל ומכל העולם. כבר דיברתי עם כמה אמנים מג'מייקה על האולפן. עוד אפילו לפני שידעתי על הקיבוץ, תמיד אמרתי לחברים שלי מתעשיית הרגאיי להגיע לישראל. עכשיו תהיה לנו ההזדמנות להקליט אותם כאן".
יש סיבה שהחלטת לעבור לא סתם לישראל, אלא לקיבוץ?
"בהחלט, זה לא רק בגלל המוזיקה, אלא גם בגלל סגנון החיים. הייתי יכול לעבור עם המשפחה שלי לתל-אביב ולעמוד במרכז תעשיית המוזיקה, אבל אני גם רוצה שהבת שלי תוכל להסתובב חופשי ולהנות מהטבע. לפני כמה שנים אשתי ואני גרנו בקיבוץ למשך כמה חודשים וזה עזר לנו ללמוד על עצמנו, כי היינו כל כך רגילים לניו-יורק ולדרך החיים שם.
"אני אוהב את ישראל, אבל הזמן בקיבוץ גרם לי להבין שאני לא צריך להיות באמצע מרוץ העכברים הזה, אני מעדיף לחיות בטבע וזה עוזר לי מבחינה יצירתית ומוזיקלית. כמובן, אם אצטרך להגיע לתל-אביב, אז אסע גם לשם".
גולדווסר עם דיוויד הינדס מ"סטיל פולס" (צילום: Paul Schellack)
מלבד המוזיקה, אותה הוא רוצה לפתח ולצאת מגבולות הרגאיי, גולדווסר מוסיף כי הוא רואה בהגעתו לישראל שליחות של ממש. "אני תמיד רוצה לעזור לישראל. כך אני חש וכך ההורים שלי חינכו אותי", הוא אומר, "אני רוצה להוות השראה. שיוכלו להגיד, הנה מפיק תקליטים מארצות הברית שעלה לישראל, אז אולי גם אחרים בעסק יעשו את זה.
"אחת הבעיות שתמיד היו לי עם ישראל, היא שאני מרגיש שהיא לא משווקת את עצמה מספיק. אני לא אומר שיש לי את התשובה, כי אני יודע שזה מאוד קשה, אבל יש כל כך הרבה דברים טובים שקורים בישראל ולא שומעים על זה".
מ"בופור" עד פורטיס
"בעזרת כביש 6, אנחנו עכשיו במרחק של ארבעים דקות מתל-אביב", אומר דיין, "כך שאנחנו לא מפתחים רק מרכז למוזיקה אלא גם לתרבות, אנחנו נפגשים עם ציירים ואמנים, פתחנו את משרד 'עין השופט הפקות', שבו, בין היתר, ערכו את הסרט 'בופור'. עכשיו איבגי נמצא פה בעבודה על סרט. יש פה סטודיו לגרפיקה שעובד מול החברות הגדולות בארץ וכמובן אולפן הקלטות. יש פה ארבעה מקומות להופעות: אולם במגידו שמכיל 800 מקומות, אולם קטן יותר שמכיל 100 מקומות, פאב משופץ וגם אסם. אנחנו בונים תוכנית אקדמיה לצעירים, בצמוד לכל הפרויקט הזה".
גבע אלון (משמאל) והמוזיקאי אייל דיין בג'אם בעין השופט (צילום: טל ארגוב)
על המהלך המוזיקלי החדש מעיד דיין (35) כי מדובר בחלום שהיה לו מזה זמן. כשנוצר החיבור עם גולדווסר, נסללה הדרך למימושו. "ברגע שמייקל יגיע לפה, נעניק מענה לאמנים ברמה הכי גבוהה שיש", הוא אומר, "ולאו דווקא מישראל. כל מי שעובד בחברת התקליטים שלו יהנה מהאזור, שנמצאים בו גם עמק השלום, גם גבעת הרקפות, גם המרחב הביוספרי וגם שקט".
מסתבר כי השקת החזון של דיין וחבריו לקיבוץ תיערך כבר בשבוע הבא, עם פסטיבל יערות מנשה, שייערך באזור לראשונה, בין ה-6 ל-8 באוגוסט. בפסטיבל, בו ישתתפו פורטיס, "בום פם", גבע אלון, איטליז ואחרים, צפויות לעמוד גם במות ג'אם סשן ותהיה אפשרות לינה במקום. "זו הפקה לא פשוטה שמתקיימת ביער", אומר דיין, "והוא מושך לכיוון אליו אנחנו מתכווננים להמשך - מתן מקום לאמנים הפחות מסחריים, אמנים בועטים יותר, אמני פולק, אלה שבטוח לא תמצא בכל מיני מדורי רכילות".