ועדת הבריאות לליצמן: חוק הביציות עכשיו
סגן שר הבריאות לא התחייב על לוח זמנים לקידום הצעת החוק הממשלתית בנושא תרומת ביציות - ויו"ר ועדת הבריאות ח"כ חיים כץ מאיים לקדם הצעת חוק פרטית. יו"ר עמותת "חן לפריון" התריעה: "הזמן של יותר מ-5,000 נשים אוזל"
אולטימטום לסגן שר הבריאות: יו"ר ועדת הבריאות של הכנסת, חיים כץ, הזהיר היום (ב') את יעקב ליצמן כי אם לא יקדם את הצעת החוק הממשלתית בנושא תרומת ביציות עד היציאה לפגרה השבוע - תקדם ועדת הבריאות את הצעת החוק של חברי הכנסת רחל אדטו ואריה אלדד, שזהה בתוכנה לזו הממשלתית. גורמים בוועדה אמרו כי הם שוקלים לפנות לראש הממשלה בנימין נתניהו אם ליצמן לא יקדם את ההצעה.
"הצעת החוק הפרטית באה לפתור בעיה קשה ואני מקווה שלא נצטרך לכופף את ליצמן בנושא הזה", אמר כץ. מוקדם יותר במהלך דיון בוועדה אמר ליצמן כי הוא אינו מתכוון לעכב את החלטתו
בעניין קידום ההצעה, אך לא התחייב על לוח זמנים. "אני לומד את העניין, מבטיח לכם שלא אסחב את זה ואשתדל לקצר ולזרז", אמר סגן השר, "אני בהחלט מרגיש את כאב האשה שרוצה ילד. כולנו בני אדם".
היועצת המשפטית של משרד הבריאות מירה היבנר-הראל, שגיבשה את הצעת החוק, אמרה שיש צורך בקבלת החלטה בפרק זמן קצר מאוד. יו"ר עמותת "חן לפריון", עופרה בלבן, התריעה כי העיכוב בחקיקה מקשה על הנשים שנמצאות בטיפולי פוריות: "הזמן של יותר מ-5,000 נשים אוזל. אני מבקשת מהפורום הזה לעשת כל שניתן כדי שאותן נשים תראנה אור בקצה המנהרה".
פעילת ארגון "אשה לאשה" חדווה אייל התריעה כי רופאים ישראלים מסייעים לנשים שאינן עוברות טיפולי פוריות לעבור טיפול הורמונלי לאחר שביציות נשאבות מגופן בחו"ל - פעולה שאינה אתית מבחינה רפואית. לדבריה, שאיבת הביציות מתבצעת בקפריסין ובהודו. "חשוב להכניס לחוק החדש איסור לבצע פעולה הורמונלית אם אין לכך אינדיקציה רפואית", אמרה.
לפי הצעת החוק, גם נשים שאינן עוברות טיפולי פוריות יוכלו לתרום ביציות ויקבלו תמורה כספית. החוק מסדיר גם את נושא המחקר בביציות וקובע כי על התורמת לתת את הסכמתה לשימוש לצורכי מחקר בביציות שתרמה. ההצעה עברה לקיראה שנייה ושלישית כבר ב-2006, אך ליצמן טרם אישר את קידומה בכנסת הנוכחית.