"תושב עזה יקר, היכון לטיל בחצות וחצי"
יותר מ-200 אלף שיחות טלפון ואלפי כרוזים הזהירו את תושבי הרצועה מתקיפות סמוך לבתיהם במהלך "עופרת יצוקה". בצה"ל החליטו ללכת צעד קדימה. בתקיפות עתידיות יימסרו פרטים מדויקים יותר, כגון מועד התקיפה וצירי המילוט
בצה"ל מתכוונים להרחיב את נוהל האזהרה לפלסטינים לפני תקיפת יעדים ברצועת עזה: בדיונים שנערכו באחרונה בנושא במסגרת סיכומי מבצע "עופרת יצוקה", הוחלט כי מערכת הביטחון תעביר פרטים מדויקים יותר לפלסטינים לפני תקיפות אוויריות, בטלפון ובכרוזים, על מנת להקל על מי שמתגורר באזור ואינו מעורב בטרור להימלט.
ל-ynet נודע כי בדיונים שנערכו באחרונה במערכת הביטחון, שבהם השתתפו בין היתר נציגים מהמחלקה לדין בינלאומי בפרקליטות הצבאית, בראשות אלוף-משנה לירון ליבמן, סוכם כי מערכת הביטחון תעביר בעתיד פרטים ספציפיים יותר לפני תקיפות, כגון מועד מדויק יותר של התקיפה המבוצעת, צירי מילוט ומידע נוסף שייאפשר לאזרחים להבין כי חייהם בסכנה, כדי שיימלטו ולא ייפגעו.
גם הכרוזים שיפיץ צה"ל יהיו מעתה מפורטים יותר על מנת שהאזרחים יבינו היטב כי חייהם בסכנה ויספיקו להתרחק מהמקום. בדיונים הוסכם שמערכת הביטחון עשתה במבצע האחרון בעזה, כמו גם לפניו, מאמצים מרובים על מנת להימנע מפגיעה באזרחים.
רפיח מופגזת, "עופרת יצוקה" (צילום: AFP)
במהלך "עופרת יצוקה", נערכו יותר מ-200 אלף שיחות טלפון לבתי פלסטינים ברצועת עזה, במקביל להפצת עשרות אלפי כרוזים. מטרת השיחות והכרוזים היתה להזהיר אזרחים פלסטינים לפני תקיפות אוויריות של צה"ל. השיחות נעשו במסגרת נוהל "הקש בגג", שבו מותקפים אמצעי לחימה, מפקדות ומטות של החמאס וארגוני טרור אחרים הנמצאים בתוך בנייני מגורים או מתחתיהם.
המטרה המבצעית של צה"ל היא להשמיד יעדים אלה ללא פגיעה באזרחים, ולכן צה"ל מודיע טרם התקיפה על כוונותיו. לעתים אמצעי האזהרה הוא ירי בסמוך למקום, על מנת להבהיר את הכוונות. באופן הזה גם מנסים בצה"ל לנטרל את ניסיון החמאס להגן על אתרי פעילותו על ידי שילובם בסביבה אזרחית, שם צה"ל מתקשה יותר לתקוף אותם - עקב החשש מפגיעה באזרחים ומהמנזק התדמיתי שנלווה אליה.
עם זאת, כחלק מהרצון לשמר קו זה ולהעמיקו, התקבלה החלטה שאף אושרה בדרגים הגבוהים בצה"ל, לאפשר לפלסטינים לקבל מידע רב יותר ומדויק יותר.
מסירת המידע הזה תסייע לאזרחים שאינם מעורבים בפעילות טרור, אך תעזור גם לצה"ל, נוכח גלי הביקורת בעולם על פעולותיו ברצועה והאיומים לפתוח בהליכי משפט בינלאומיים על חשדות לפשעי מלחמה.