שטרית: חוק מאגר טביעות האצבע יאושר בפגרה
יושב ראש ועדת המדע תוקף הבוקר את המדענים שהביעו התנגדות לחוק בעצומה, ואומר כי החוק יובא להצבעה במליאה עוד במהלך פגרת הקיץ
החוק להכללת אמצעי הזיהוי הביומטריים במסמכים זיהוי ובמאגרי מידע יעלה לקריאה שניה ושלישית בפגרת הקיץ של הכנסת, במושב מיוחד שתזמן הממשלה אך לא לפני יום ב' הבא. החוק הונח אתמול על שולחן הכנסת לאחר שאושר בוועדת המדע, אולם ההצבעות נדחו בגלל הדיונים הארוכים של האופוזיציה נגד חוק מופז.
יו"ר ועדת המדע, חבר הכנסת מאיר שטרית, הדגיש הבוקר (ד') כי שום גורם אחר או לחץ כלשהו לא גרמו לדחיית ההצבעה שנועדה להיום לפני יציאת הכנסת לפגרת הקיץ אחר הצהריים, זולת אילוצי סדר היום שהתהפך בגלל הפיליבסטר.
300 שעות של דיונים
במסיבת עתונאים ששטרית קיים הבוקר הוא תקף את מבקרי החוק בתקשורת שמתנגדים להקמת מאגרי המידע של הנתונים הביומטרים מחשש שהמידע ידלוף ותיפגע פרטיות האזרחים. הוא ציין כי החוק אושר בוועדה אחרי כ-300 שעות של דיונים מקיפים ויסודיים.
14 פרופסורים ומדענים ישראלים בהם מומחים לאבטחת מידע, חתמו אמש על עצומה הקוראת לא לתמוך "בחוק המסוכן". כך על פי ידיעה של צבי זינגר הבוקר מעיתון ידיעות אחרונות. חלק מהמדענים הללו הופיעו בפני וועדת המדע בדיונים על החוק.
"לא היה אחד שרצה לדבר על כל סעיף כמה זמן שרצה אשר לא קיבל את רשות הדיבור", אמר שטרית בהתייחס לעצומה. "אלא שאנחנו הזמנו גם את נציגי האקדמיה והחברות לאבטחת מידע, כמו גם הפורומים השונים של בעלי העניין, אבל רובם אפילו לא טרחו לבוא.
"יפה שעכשיו יש להם מה להעיר אבל נראה לי כי מדובר בקבוצה שיש לה עמדה מקובעת נגד החוק, אשר מציפה את התקשורת בפרסומים שקריים אשר מעידים כי העובדות לא ידועות להם, או שאינם בקיאים בתוכן החוק שעבר בוועדה. אני מזועזע מחוסר האמת שבפרסומים, כשאיש מהמבקרים והכותבים אפילו לא טרח לדבר איתי לפני הפרסום. צר לי כי גם המדענים שבהם הוטעו ואני מוכן אפילו היום להתעמת איתם אחד אחד, גם אם הם אינם מייצגים את מיטב המוחות בתחום הזה".
"כל המומחים טועים?"
שטרית אמר כי בהכנת החוק היו מעורבים בוועדה מיטב המוחות, כולל בכירים שמנהלים או מעורבים באופן פעיל בתחום מאגרי המידע, כולל הסודיים ביותר. כתוצאה מהדיון היסודי הכנסנו הרבה שינויים בהצעת החוק הממשלתית והנוסח שיצא מהוועדה איננו החוק שנכנס אליה. "כל המומחים שתרמו לכך, כולם טועים, ורק המבקרים שלא נכחו בדיונים הם הצודקים?"שטרית ציין לטובה את האגודה לזכויות האזרח שאנשיה נכחו בכל הדיונים, יותר אפילו מרוב חברי הוועדה, וכן אחד-שניים מהמבקרים שפרסמו את טענותיהם בתקשורת לאחר שדעתם לא התקבלה.
שטרית אמר כי הוא עצמו נציג האופוזיציה והיה יכול להילחם בחוק בשם הממשלה ולהיות פופוליסט לפחות כמו המבקרים, אבל אמר כי בתור שר הפנים לשעבר שהחל בתהליך הכנסת האמצעים הביומטרים הוא איננו יכול אלא להמשיך את דרכו ולהיות ממלכתי.
נלחמים בזיופים
עוד הדגיש שטרית כי תחילת הפרוייקט היתה במכת זיוף תעודות הזהות והדרכונים הישראלים שמצויים היום בידי מאות אלפי אנשים, חלקם אפילו מחבלים, שגם נהנים כאזרחים ישראלים מתחזים מקצבאות של הביטוח הלאומי. "החלפת המסמכים בתעודות ביומטריות תחסוך לקופת המדינה לפחות כמיליארד שקל המשולמים לאנשים שאינם זכאים לכך", טוען הח"כ.
"מי שטוען היום כי מאגרי המידע עלולים לסכן את ביטחון המדינה, מתעלם מהעובדה שהמצב הקיים שבו תחום הזיהוי פרוץ וקל לזיופים הוא זה שמאיים על ביטחון המדינה יום יום". הוא דחה את הביקורת כאילו ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמפעילה את מאגרי המידע וציין לפחות שבע מדינות מערביות שבהן קיימים המאגרים, כמו ארצות הברית, בריטניה, צרפת, שוויץ, קנדה ואוסטרליה. עם זאת, יש לציין כי לא מדובר במאגרים שכל האזרחים במדינה חייבים להופיע בהם.
עוד ציין כי גם בישראל קיימים כבר מאגרים כאלה, במשטרה, בצה"ל ואפילו בשירות התעסוקה אשר מחזיקים נתונים של מאות אלפי אזרחים. עוד ציין כי במדינות שטרם אימצו את השיטה אין בכלל תעודות זהות, כמו ארצות הברית, אשר שם משמש רישיון הנהיגה כאמצעי זיהוי ואצל הרשויות שמנפיקות רישיונות אלה קיימים מאגר מידע ביומטריים.
עוד טען שטרית כי ההגנות שמהן ייהנה המאגר הביומטרי הישראלי הן מהמעולות שבעולם. הוא ציין כי הרשות המנהלת את המאגר תהיה מבודדת תחת פיקוח ציבורי, כשבמאגר יהיו שני אגפים נפרדים זה מזה והזיהוי ייעשה בהצלבת הנתונים השונים שבין המאגרים. למפעילי אגף אחד לא תהיה גישה לאגף השני. יש לציין כי בניגוד לדברי שטרית, הפיקוח הציבורי יהיה מוגבל - מאחר והרשות עצמה מוגדרת כישות מסווגת, כמו השב"כ, המוסד והוועדה לאנרגיה אטומית.
המאגרים יופרדו?
שטרית הדגיש כי הוועדה לקחה ברצינות חלק מדברי הביקורת ולפני האישור הסופי של החוק הוסכם שתתקבל הסתייגות לפיה שר הפנים יהיה רשאי להפריד את שני האגפים כך שכל אגף יהיה בסמכות של משרד ממשלתי אחר.
הוא עצמו מאמין כי שר הפנים, אם יתבקש לעשות הפרדה כזאת כפי שהוצע בוועדה ומחוצה לה, לא יקבל אותה. לעומת אלה שחשבו שההפרדה הזאת טובה, כל גורמי הביטחון האחראים טענו שההפרדה לא טובה ומדובר באחראים לביטחון המאגרים הסודיים והרגישים בעולם, שקיימים כבר בישראל.
שטרית אמר כי לחוק מובטח רוב, לאו דווקא מהיותו חוק ממשלתי, גם מצד חברי כנסת שאינם מהקואליציה.
אם יאושר החוק במליאה עדיין נדרש אישור הוועדה ליישומים ביומטריים של הכנסת בנוגע לתקנות שיתקין שר הפנים, וכן צפויה תקופת פיילוט בת מספר חודשים. שטרית העריך כי תעודות הזהות החכמות לכלל האוכלוסיה יצאו לדרך במהלך שנת 2010.
בהכנת הידיעה השתתף אהוד קינן