שתף קטע נבחר
 

בן אליעזר: לסייע לתעשיינים לפי מספר העובדים

שר התמ"ת מנסה לסייע לתעשיינים, הסובלים מהירידה החדה בייצוא: הורה להכין תיקון לחוק עידוד השקעות הון, לפיו תעשיינים לא יידרשו לייצא סחורה לחו"ל כדי לקבל סיוע ממשלתי, ובמקום זאת יידרשו להגדיל את מספר העובדים

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, עומד להעלות להכרעת הממשלה הצעת החלטה לתיקון בחוק עידוד השקעות הון, לפיה יינתן לתעשיינים המקבלים סיוע ממשלתי פטור זמני מהחובה לייצא ובמקום זאת הם יחוייבו בהעסקת עובדים. לפי ההצעה, יינתן הפטור למשך שנתיים-שלוש.  

 

חוק עידוד השקעות הון, שנוסח מחדש לפני כשלוש שנים, מאפשר למעסיקים לקבל סיוע בתנאי שהם מייצאים 25% מסחורתם. בן אליעזר מציע לבטל, זמנית, את הקריטריון הזה. במקום זאת, מציע בן אליעזר לחייב את התעשיינים לדווח על תוכנית להגדלת במספר העובדים שהם מעסיקים כתנאי מוקדם לקבלת הסיוע.

 

בן אליעזר אמר את הדברים בדיון חירום שנערך בהנהלת התמ"ת בנושא תיסוף הדולר מול השקל, הפוגע ביצואנים, שגם כך נמצאים במצוקה חסרת תקדים עקב המשבר הכלכלי. בן אליעזר מתכוון להעלות את הצעתו ביום ראשון הקרוב לאישור הממשלה, ולאחר מכן הוא שואף להעביר אותה בחקיקה מהירה בכנסת. זאת, בתקווה שתזכה לתמיכת משרד האוצר.

 

ירידה מסוכנת בהיקף הייצוא

הייצוא - המקור העיקרי לכסף במדינת ישראל - נמצא בחודשים האחרונים באחד המשברים הקשים בתולדותיו. לפני נתוני התמ"ת, ירד יצוא הסחורות בחמשת החדשים הראשונים של 2009 בכ-32%; הייצוא התעשייתי ירד בכ-34%; הייצוא התעשייתי בניכוי ייצוא יהלומים ירד בכ-26%; ייצוא התוכנה, המחקר-והפיתוח והתחבורה ירד בכ-50%, וייצוא התיירות ירד ב-75%.

 

הסיבה העיקרית לירידה בייצוא היא המשבר הכלכלי הגלובלי, שפוגע בביקושים לסחורה ישראלית בחו"ל, אבל לכך מתווספת בשבועות האחרונים גם הירידה החדה בשער הדולר. זאת, כיוון ש-65% מעסקאות הסחר הישראלי נקובות בדולר או צמודות למטבע האמריקני עלולים להוות בעיה אמיתית ליצואנים.

 

מנהל מרכז ההשקעות של התמ"ת, חזי צאיג, אמר בדיון כי: "פיחות הדולר הוא מכת מוות לענף התעשייה. ישנם מפעלים שמייצאים יותר מאשר מוכרים בארץ, אך במונחים כספיים הם מרוויחים פחות. הרבה מהיצואנים ממשיכים בייצוא בגלל שחוק עידוד השקעות הון מחייב אותם לעמוד בחובת ייצוא קבועה של 25%, חובה כספית ולא כמותית".

 

מנהל מינהל יהלומים, שמואל מרדכי, הוסיף: "כל ירידה של 10-20 אגורות בשער הדולר מול השקל משמעה מובטלים רבים נוספים. זאת, למרות שלגבי ענף היהלומים שער הדולר כמעט ואינו משפיע שכן המסחר הוא בדולרים בלבד".

 

מנהל מינהל תכנון, מחקר וכלכלה, בני פפרמן אמר: "בנק ישראל מיצה את סל הכלים המוניטאריים לטיפול בייסוף השקל (רכישת דולרים, ת.ג) , וזהו נושא שנמצא כעת באחריות הממשלה כולה".

 

מנהל מינהל סחר חוץ, בועז הירש, ציין כי "היחלשות הדולר אינה ייחודית לישראל והוא נחלש בכל העולם, כולל מדינות שהייצואן הישראלי מתחרה מולן. עלינו לחשוב כיצד חיים בעולם בו הדולר חלש, ולהתמקד ביצירת עוגן חזק יותר בייצוא שלנו לשווקים כמו הודו וסין, בהנחה שהמסחר שם מסתמך פחות על הדולר".

  

שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר סיכם את הדיון ואמר כי "הבעיה מתחילה ונגמרת שוב- בתעסוקה. הפחד שלי הוא שהיצואנים יאלצו, באין ברירה, לצמצם עלויות ויפנו אל חרב הפיטורים. משרד התמ"ת הוא אינו המשרד המוביל בעניין זה, אך ההשפעה שלו היא קריטית. על כן אעלה נושא זה במלוא חריפותו בממשלה ביום ראשון, כדי שהממשלה תכין תכנית מגירה למקרה של פיחות נוסף. יחד עם זאת משרד התמ"ת יציע סל פתרונות מיידיים שהמשרד יכול לבצע, בעיקר להקטנת עלויות הייצוא". השר הינחה כי פתרונות אלו יוצגו לו עד לשבוע הבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין בן אליעזר פואד
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים