ישראל מציגה: כתב הגנה אחרי "עופרת יצוקה"
בדו"ח בן 160 עמודים, מטילה ישראל על חמאס את האחריות למבצע וטוענת כי הארגון הפר את החוק הבינלאומי. על פי הדו"ח, ב-13 מקרים נפתחו חקירות פליליות נגד חיילים, ואלו ייבחנו על ידי הפרקליט הצבאי והיועץ המשפטי לממשלה
ישראל משיבה לראשונה באופן מסודר לטענות הבינלאומיות: משרד החוץ פירסם הערב (יום ה') דו"ח בן 160 עמודים על מבצע "עופרת יצוקה", שבו מטילה ישראל על חמאס את האחריות למבצע ולתוצאותיו. בדו"ח נכתב כי ירי הרקטות הבלתי פוסק מהרצועה הוא שהוביל לפעולה הצבאית, וכי ישראל לא עברה על החוק הבינלאומי. עוד נכתב כי 100 תלונות העוסקות בהתנהלות חיילי הצבא במבצע נחקרות בימים אלה, בהן 13 חקירות פליליות שייבחנו על ידי הפרקליט הצבאי הראשי ויועברו גם ליועץ המשפטי לממשלה.
בדו"ח מכירה ישראל בכך שלמרות אמצעי הזהירות שננקטו, נהרגו ונפצעו במהלך המבצע בעזה אזרחים רבים ונגרם נזק משמעותי לרכוש פרטי וציבורי בעזה. עם זאת, מבהירים כותבי הדו"ח, מות אזרחים ונזק לרכוש אין פירושם בהכרח הפרה של המשפט הבינלאומי: "המתקפות המכוונות של חמאס, שכוונו נגד אוכלוסייה אזרחית בישראל, היוו הפרה של המשפט הבינלאומי, בשעה שההתקפות של צה"ל שכוונו אל מטרות צבאיות של חמאס, לא הפרו סטנדרטים אלה, למרות הפגיעה המצערת באוכלוסייה אזרחית".
- לקריאת המסמך המלא באנגלית - לחצו כאן
המסמך מהווה מעין "כתב הההגנה" ישראלי בתגובה לטענות רבות שהפנו גופים בינלאומיים שונים כלפי התנהלותה במבצע, נאמר כי "לישראל הייתה חובה וזכות כאחת לצאת למבצע צבאי נגד החמאס בעזה, על מנת להפסיק את מתקפות הטילים והמרגמות הכמעט בלתי פוסקות שלו על אלפי תושבי ישראל, וכן על מנת לשים קץ לפעילויות טרור אחרות של ארגון זה. בין השנים 2000 ל-2008 הומטרו על ישראל כ-12,000 טילים ופצצות מרגמה, ומתוכם כ-3,000 טילים ופצצות מרגמה בשנת 2008 בלבד".
ישראל קובעת כי המפקדים והחיילים פעלו לפי המשפט הבינלאומי ההומניטרי, וכי "עקרונות אלה, שהוטמעו באימוני הכוחות של צה"ל, בקוד האתי ובכללי הפתיחה באש, חייבו את כוחות צה"ל לכוון את מתקפותיהם אך ורק נגד יעדים צבאיים, ולנסות להבטיח שאזרחים ומטרות אזרחיות לא ייפגעו".
"חמאס הסלים מתקפותיו"
במסמך נקבע כי ישראל פעלה בערוצים שונים על מנת להביא להפסקת המתקפות לפני תחילת המבצע בעזה, לרבות פניות דחופות למזכיר האו"ם ולנשיאי מועצת הביטחון שכיהנו בתפקיד, בבקשה שינקטו בפעולה נחושה, וכן מהלכים דיפלומטיים, ישירים ובאמצעות מתווכים, על מנת לעצור את האלימות.
"למרות כל הצעדים, חמאס המשיך בפעילותו ואף הסלים את מתקפותיו משטח עזה אל שטח ישראל", נכתב. "מתקפות אלה כללו פשיטה לתוך שטחה הריבוני של ישראל, שיצאה מעזה ביוני 2006, ובמהלכה נחטף חייל צה"ל, רב"ט גלעד שליט, המוחזק בשבי יותר משלוש שנים מבלי לאפשר לצלב האדום או לכל גוף בינלאומי אחר לבקרו".
חמאס, כך טוענת ישראל, שיגר טילים מתוך אזורים צפופי אוכלוסין בקרבת בתי ספר ומתקנים מוגנים של האו"ם, תפס בתי חולים והפך אותם לבסיסים לפעולות צבאיות, תוך שימוש באמבולנסים להובלת לוחמים, אחסון אמצעי לחימה במסגדים, ומלכוד שכונות אזרחיות שלמות.
המסמך אף מציג באופן מפורט את מאמציה של ישראל לתאם ולאפשר סיוע הומניטרי ומתן עזרה לפלסטינים בעזה. בנוסף מתעד המסמך את הדרך שבה עשה חמאס שימוש לרעה בהסדרים אלה, פעם אחר פעם, לרבות פתיחה בהתקפות במהלך הפוגות הומניטאריות, טיווח נקודות מעבר גבול וגניבה וחטיפה של אספקה הומניטארית שיועדה לנזקקים.
נבדק: ירי על צוותי רפואה, ירי זרחן
הדו"ח, שעליו עמלו במשך חודשים משפטנים ממשרד החוץ, ממשרד המשפטים ומהפרקליטות הצבאית, מהווה צעד יזום של ישראל לנוכח הדו"חות המתפרסמים מדי פעם בפעם על ידי ארגוני זכויות אדם שונים, בהם "שוברים שתיקה", אמנסטי ועוד, וכן בדו"חות נוספים שצפויים להתפרסם בקרוב. "כל כמה ימים מופיע דו"ח חדש של ארגון שמטיח בישראל האשמות חמורות", אמר ל- ynet דובר משרד החוץ, יגאל פלמור. "נוצר צורך לגבש אמירה מקיפה ומפורטת שמנמקת את כל מהלכי ישראל ולהראות שהכל נעשה מתוך שמירה על החוק הבינלאומי. זו אמירה יזומה והיא מקיפה את כל ההיבטים".
הוחלט לפרסם את הדו"ח למרות שתחקירי צה"ל טרם הסתיימו. הוא מכיל בתוכו תוכן שכבר עלה בתחקירים, אך גם מגלה פרטים שטרם פורסמו, לגבי החקירות הרבות שנערכו בצה"ל לבירור הטענות שהועלו נגדו. מתברר כי צוותי חקירה מטעם צה"ל בודקים כיום כ-100 תלונות, לרבות 13 חקירות פליליות שנפתחו עד כה, ויבדקו תלונות נוספות, אם וכאשר יוגשו. המסמך מפרט את הממצאים המקדמיים של חלק מהחקירות שבוצעו על ידי צה"ל בשטח, לגבי טענות מכמה סוגים: ירי ופגיעה במתקני או"ם ומתקנים בינלאומיים אחרים; ירי על מתקנים רפואיים, מבני רפואה וצוותים רפואיים; אירועים מרובי נפגעים אזרחיים; שימוש בתחמושת המכילה זרחן לבן; והרס רכוש פרטי ותשתיות על ידי כוחות קרקעיים. המסמך כולל מידע רב ככל שאפשר לפרסם בשלב זה בנוגע לחקירות מתנהלות, מבלי לפגוע באמינות החקירות ואי תלותן.
כותבי הדו"ח מבהירים כי החקירות בשטח מצויות רק בשלבים מקדמיים של התהליך המשפטי המקיף. הן כפופות לבדיקה עצמאית של הפרקליט הצבאי הראשי, המוסמך להורות על פתיחת חקירה פלילית. החלטות הפרקליט הצבאי הראשי כפופות לביקורת של היועץ המשפטי לממשלה וכן לביקורת שיפוטית של בג"ץ.
הכותבים מדגישים כי המערכת המופקדת בישראל על חקירת הטענות מוכרת על ידי גורמים בינלאומיים ככזו הפועלות באופן ממצה ובלתי תלוי, ונהליה דומים לאלה המקובלים במדינות אחרות במערב.
"ישראל מצרה צער עמוק על האבידות האזרחיות שנגרמו במהלך המבצע בעזה", מסכמים כותבי הדו"ח, "אולם לישראל יש אחריות וזכות, כאחת, לפי המשפט הבינלאומי, כשם שיש לכל מדינה, להגן על אזרחיה מפני התקפות טילים מכוונות. ישראל מאמינה כי היא מלאה את חובתה באופן שעולה בקנה אחד על כללי המשפט הבינלאומי. ישראל מחויבת לחקור באופן ממצה את כל הטענות נגדה ולפרסם את ממצאי החקירות והליכי הבדיקה והביקורת, עם השלמתם".