ישי: "יהיה גירוש עוצמתי. איש לא יקבל מפלט"
דחיית גירושם של ילדי הזרים וביטולו של נוהל "חדרה-גדרה" אינם מרפים את ידי משרד הפנים. השר אלי ישי: "כל מי שיימצא פה, לא יקבל מפלט, כמו בכל מדינה מתוקנת בעולם". בינתיים, בקהילה הסודנית בתל-אביב מפסיקים להתחבא, וארגוני הסיוע מבטיחים להמשיך להפגין, ובשבת מתכננים שרשרת אנושית
גירושן של משפחות עם ילדים אמנם נדחה - אבל במשרד הפנים לא מתכוונים להרפות: המעצר והגירוש של שוהים בלתי חוקיים שאין להם ילדים יימשך במלוא הקיטור, ללא קשר להחלטה שהתקבלה אתמול (יום ה'), לדחות בשלושה חודשים את גירושם של ילדים והוריהם, או להחלטה שהתקבלה כמה שעות לפניה, לבטל את נוהל "חדרה-גדרה" שאסר את שהותם של מבקשי המקלט האפריקנים במרכז הארץ. "יהיה פה גירוש עוצמתי של עובדים זרים", מבהיר שר הפנים, אלי ישי. "כל מי שיימצא פה לא יקבל מפלט, כמו שנהוג בכל מדינה מתוקנת בעולם".
"תהיה אכיפה בשטח לזרים באופן שאינו מתפשר", מוסיף השר. "לא יינתנו יותר היתרי עבודה למעסיקים ישראלים. ההקצאה של העובדים הזרים לא תורחב מעבר למה שיש כרגע. המדיניות תהיה משולבת: מצד אחד החמרת הענישה כלפי המעסיקים, ומצד שני כלפי העובדים הזרים שאין להם ילדים. השילוב בין מעסיקים לעובדים זרים, אלו הם שני המנופים".
בין גדרה לחדרה: כל הדיווחים על הגירוש שנדחה
- נתניהו הכריע: גירוש הילדים יידחה בשלושה חודשים
- שר הפנים ביטל את נוהל "גדרה-חדרה" לפליטים
- מנהל יחידת עוז: "עשו שימוש בוטה בילדים"
- לא זרים למערכת החינוך:"אנחנו עדיין חיים בפחד"
בפגישה שקיימו אתמול ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר הפנים ישי, שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר המשפטים, יעקב נאמן, הציע ישי שלאותם שוהים בלתי חוקיים שיש ילדים תינתן ארכה לתקופה של שלושה חודשים בלבד, והצעתו התקבלה. "אבל אם עוצרים מישהו שאין לו ילדים", מבהירים במשרד הפנים, "שולחים אותו על המטוס הביתה". במקביל, בשלושת החודשים שנקבעו תגובש מדיניות לטיפול בילדים ובהוריהם.
ראש הממשלה הנחה את שר האוצר ושר המשפטים לגבש בתוך שלושה חודשים הצעת חוק ממשלתית בעניין הגברת האכיפה והענישה של ישראלים המעסיקים עובדים זרים שלא כחוק, והצעה זו תבוא למושב החורף של הכנסת.
"תל-אביב תהפוך לעיר דרפוריסטית"
יו"ר הוועדה המיוחדת של הכנסת לבעיית העובדים הזרים, ח"כ יעקב (כצל'ה) כץ (האיחוד הלאומי), סבור שהבעיה העיקרית שבפניה ניצבת ישראל היא זרם הפליטים הגובר מאפריקה, שעלפי נתונים שהציגה השבוע המדינה בבג"ץ, עומד על כ-500-600 בחודש. "הבעיה שלנו היא לא עם העובדים הזרים הפיליפינים ולא עם אלו שנכנסו לפה כתיירים ונשארו בצורה לא חוקית. הבעיה היא עם הפליטים שמגיעים הנה מאפריקה", הוא אומר. "ישראל חתומה על אמנה שקובעת כי פליטים אי אפשר לגרש, ולפי הכמות שנכנסת כרגע, זו בעיה. תל-אביב תהפוך לעיר סודנית או דרפוריסטית, האם לזה התפללנו?"
כץ תוקף בחריפות את מדיניות הממשלה, שלטענתו הקלה ראש בעניין: "ראש הממשלה הזה עסוק בשטויות, בלפרק את קדימה במקום להתעסק בבעיה המרכזית של מדינת ישראל. תוך חמש עד עשר שנים אני מעריך שיהיו פה בין 50 אלף ל-75 אלף דרפוריסטים. הם לא תמימים - הם יודעים בדיוק לאן הם רוצים להגיע. יש להם כיס בפתק עם השם ערד או תל-אביב ולשם הם מגיעים".
אזרחי סודן בערד. "יודעים בדיוק לאן הם רוצים להגיע" (צילום: AP)
כץ תוקף גם את נשיא המדינה שמעון פרס, שקרא לשקול מחדש את גירוש הילדים: "פרס מתנהג כנשיא הסודנים, הפיליפינים והאריתראים. אסור לשמעון פרס, עם כל הכבוד, להתערב בבעיה שהיא אחת הקשות. בדיוק היום לפני ארבע שנים הוא קרא לגרש את היהודים, גירוש שלא היה כזה דבר מאז גירוש יהודי ספרד, אבל על ילדי העובדים הזרים שנמצאים פה בניגוד לחוק הוא מדבר בטון אחר לגמרי וקורא לפעול בניגוד לחוק הקיים".
ח"כ כץ סבור שבידיו הפתרון לבעיה: "הדרך היחידה היא להקים גדר אלקטרונית על גבול ישראל-מצרים". הוא לא סבור שיש בעיה בגירוש ילדים: "אם החוק אומר שיש לגרש עובדים זרים, צריך לגרש גם ילדים. דינם כדין מגורשי גוש קטיף".
מאידך, ספק ברצינות, מוצא כץ את החצי המלא של הכוס: "גם היפים והיפות והטובים והטובות בתל-אביב יודעים שאם תל-אביב תהפוך לסודנית, יהודה ושומרון תפרח. אנחנו נקבל את אותם פליטי תל-אביב שיברחו מהעיר בשמחה וביהודה ובשומרון". כשנשאל אם בהתנחלויות יהיו מוכנים לקבל גם את הפליטים הסודנים, הוא משיב: "אנחנו לא רוצים ביהודה ושמרון גויים".
"להעניק להם מעמד חוקי"
בגופים הפעילים למען הזרים וילדיהם מברכים על ההחלטה האחרונה, אך מבהירים שהמחאה לא תיבלם כאן ושנחוצים צעדים נוספים: "אנו קוראים לממשלת ישראל לעשות את הצעד המתבקש הבא", נמסר ממוקד הסיוע לעובדים הזרים. "להעניק אזרחות לקבוצת הקטנה המונה מאות בודדות של ילדים, ולהסדיר מתן מעמד לילדי זרים בחקיקה".
עו"ד עודד פדר מהאגודה לזכויות האזרח מוסיף כי "המאבק לא נגמר - הוא בעיצומו. זה היה השלב הראשון. עכשיו השלב השני, והוא לחתור למעמד חוקי, אחרת מחזה האבסורד יחזור על עצמו כל כמה חודשים. ישראל יכולה להחליט אם היא רוצה הגירת עבודה או לא רוצה. כל עוד היא רוצה, היא צריכה לקחת בחשבון שיש להם ילדים ומשפחות, ולהם היא צריכה לדאוג".
דוברת ארגון "Israeli Children" רותם אלעד, מוסיפה: "עד שאותם ילדים לא יזכו למעמד ויפסיקו לבוא בדרישה לגרש אותם - אנחנו לא נחים.
ביום שבת בערב נעשה שרשרת אנושית ארוכה שתקיף את פארק לוינסקי, וביום ראשון אנחנו הולכים להיות מחוץ לממשלה, להפגין בזמן ישיבת הממשלה עם אוטובוסים ובהם רבים מהקהילה הזרה, שסוף סוף לא פוחדים לצאת לאור".
בארגון רופאים לזכויות אדם מברכים על ההחלטה, אך מוסיפים: "לא ניתן לה להרדים אותנו וניאבק לבטל את גירוש הילדים לחלוטין. הגירוש של אלפי מהגרים שנופלים קורבנות להיעדר מדיניות ההגירה בישראל ממשיך, ואנו ניאבק בגירוש הקולקטיבי".
ומה אומרים הזרים עצמם? בקהילה הדרום-סודנית בתל-אביב מרוצים בעיקר מביטולו של נוהל "חדרה-גדרה". "אני מאוד שמח", אמר ל-ynet חסן אדאם, פליט סודאני השוהה בתל-אביב, "לא רק עבורי אלא עבור הקהילה הסודנית כולה".
"זה היה חודש נורא", מוסיפה נדאק מייקל, סודנית העובדת במספרה באזור התחנה המרכזית הישנה. "ההחלטה הזו נותנת מעט תקווה לאנשים".