הבורסה מחמירה את העונשים על עברייני הון
אושר בוועדת הכספים: הקנסות שבסמכות הבורסה להטיל על חבריה שפעלו באופן בלתי הולם יגדלו לסכום מרבי של 1.2 מיליון שקל. בבורסה מסבירים: מידת ההרתעה של הקנסות פחתה
הבורסה לניירות ערך בת"א מחמירה את העונשים על חבריה שנמצאו אשמים בעבירות על התקנון ועל הוראות הדירקטוריון, או שפעלו באופן שאיננו הולם חברי בורסה.
הנהלת הבורסה הכפילה בימים אלה את רוב הקנסות שרשאי להטיל המנכ"ל בעבירות קנס שבסמכותו, ושילשה כמעט את הקנס המרבי שבסמכות בית הדין המשמעתי של הבורסה להטיל על עבירות חמורות, מ-471 אלף שקל לכ-1.2 מיליון שקל. הוגדלה גם רשימת עבירות-הקנס והוחלט על חובת פרסום של חלק מהעונשים וחלק מהעבריינים.
העבירות והעונשים החדשים נקבעו בתיקון לתקנון הבורסה לפי החלטת הדירקטוריון, ובהסכמת רשות ניירות ערך ושר האוצר יובל שטייניץ. בסוף השבוע שעבר הם אושרו בוועדת הכספים. לוועדה נמסר כי מראשית העשור התנהל בבית הדין המשמעתי תיק אחד בממוצע בשנה על עבירה חמורה, והעונשים נעו בין 100 אלף ל-300 אלף שקל לתיק.
בנוסף נענשו בתקופה זו יותר מ-100 חברי בורסה על עבירות קנס, מתוכן ב-4 מקרים הוטלו קנסות גבוהים יחסית של יותר מ-70 אלף שקל לחבר, בעיקר על עבירות שנמשכו לאורך זמן כמו ביצוע מכירות בחסר של מספר רב של ניירות ערך.
הבורסה מציינת כי רוב עבירות הקנס נקבעו בתקנון לפני יותר מעשור והניסיון מלמד כי כלל הקנסות הם אפקטיביים וכי כמות העבירות שקבוע עליהן קנס פחתה. עם זאת מדגישה הבורסה בפנייה לוועדה, כי על החמרת הענישה הוחלט מאחר ש"מידת ההרתעה של הקנסות הנמוכים הולכת ופוחתת לעומת היתרון שהעבירה נותנת לחבר".
את ההחלטה לפרסם עונשים מסוימים מנמקת הבורסה בכך ש"פרסום עובדת הטלת הקנס מהווה גורם הרתעה משמעותי יותר מעצם הקנס, כי יש בו כדי לאפשר לציבור המשקיעים להתרשם מאופן התנהלותם של חברי הבורסה". הבורסה מציינת שקיבלה מרשות ניירות ערך גיבוי מלא לפומביות לענישה.
מגמת הענישה באמצעות קנסות גברה
המסמך שהגישה הבורסה לוועדת הכספים כולל נתונים השוואתיים מהשנים האחרונות שבהן גברה מאד מגמת הענישה בקנסות כאמצעי אכיפה של רשויות פיקוח אחרות על שוק ההון בישראל:
המפקח על הבנקים קנס לדוגמה ב-2008 שלושה בנקים ב-2 מיליון שקל, 3.5 מיליון שקל ו-3.7 מיליון שקל בשל עבירות על חוק איסור הלבנת הון; המפקח על שוק ההון והביטוח באוצר הטיל קנסות בסכום כולל של כ-1.2 מיליון שקל על 18 חברות ביטוח וניהול קופות גמל, בהן חברה אחת לניהול קרנות פנסיה שנקנסה בכ-236 אלף שקל. בפברואר השנה נקנסה חברת "פרפקט קופות גמל" בכ-560 אלף שקל.
ועדת המשמעת של רשות ניירות ערך דנה בעבירות של יועצי השקעות ומנהלים של תיקי השקעות. ב-2007 היא גזרה 7 קנסות בסכומים שבין 3,000 ל-60 אלף שקל וקנס אחד בסך 315 אלף שקל. ב-2008 נגזרו 10 קנסות בסכומים שבין 15,480 ל-90 אלף שקל.
לרשימת עבירות הקנס נוספו מספר עבירות שעד כה נדונו בבית הדין המשמעתי. קנס מרבי של 23,569 שקל יוטל על חוסר בהון עצמי מזערי, חוסר בנכסים חופשיים או נזילים נדרשים, חוסר בהון חוזר חיובי, חריגה ממגבלות האשראי החלות על חבר בורסה שאיננו בנק, ועל כל חריגה אחרת ממגבלות קיימות. קנסות של 4,714 שקל ופחות יוטלו בין השאר על אי דיווח במועד לבורסה ועל אי קיום תקנות בקרת אשראי וביטחונות.
דירקטוריון הבורסה החליט על החמרה נוספת ובולטת בענישה על עבירות קנס קיימות: על אי קבלת אישור על השקעות מיוחדות של חבר בורסה שאיננו בנק - הקנס יגדל מ-4,714 שקל ל-17,676 שקל; על אי הגשה במועד של הודעת שינוי בהחזקת מניות - הקנס יגדל מ-9,427 שקל ל-23,569 שקל; על אי קבלת אישור הדירקטוריון להעברת שליטה או העברת מניות של חבר בורסה שאיננו בנק - הקנס יגדל מ-35,353 שקל ל-47,137 שקל.
סכומי הקנסות אינם עגולים כי הם מעודכנים על בסיס עליית המדד שנקבע בשנת 2000. חבר בורסה שלא מסכים לעונש שגזר עליו המנכ"ל בעבירת-קנס, רשאי להביא את עניינו לבית הדין המשמעתי, ולהסתכן בגזירת קנס גבוה פי כמה. זאת כשהתקרה החדשה עלתה, כאמור, מ-471 אלף לכ-1.2 מיליון שקל.
לפי החלטת הדירקטוריון, על רוב העבירות הנ"ל חלה חובת הפרסום לאחר מתן העונש, כולל של שם חבר הבורסה העבריין, פירוט העבירה וסכום הקנס שהוטל. עם זאת, לגבי מספר עבירות ניתן למנכ"ל הבורסה שיקול דעת אם לפרסם את שם העבריין. למנכ"ל ניתנה גם הסמכות להורות על פרסום עבירה שנענשה שלא חלה עליה חובת הפרסום.
פורסם לראשונה 02/08/2009 18:13
הבורסה לניירות ערך
מומלצים