הקלה לבנקים בכניסה לשוק הביטוח
בנק ישראל ומשרד האוצר יאפשרו לבנקים להגדיל אחזקותיהם בחברות ביטוח לעד 10% מאמצעי השליטה בחברה. התיקון עלול להקשות על הבנקים להשתלב בתחום הייעוץ הפנסיוני
בנק ישראל ומשרד האוצר מעניקים הקלה לבנקים בכניסה לשוק הביטוח: הבנקים יקבלו היתר להגדיל את אחזקותיהם בחברות ביטוח, בנוסף לאחזקותיהם בתאגידים ריאלים הפועלים בארבעה ענפי משק ויותר.
אחרי ההקלות, יוכל כל בנק יוכל להחזיק רק בעד 10% מאמצעי השליטה בחברת ביטוח אחת. זאת, במקום המגבלה הנוכחית, האוסרת על בנק להחזיק
ביותר מ-1% בחברת ביטוח.
ההקלה נכללת בהצעת הממשלה לתיקון חוק הבנקאות (רישוי), אותה הכין בנק ישראל ואישר האוצר, שעברה בכנסת בקריאה ראשונה ואמורה לעלות לדיון בוועדת הכספים כנראה עוד השבוע. החוק החדש עלול להקשות על הבנקים להשתלב בתחום הייעוץ הפנסיוני, שכן התיקון מתנגש עם חוק קיים, שמונע מהאוצר לתת לבנק רישיון ייעוץ אם הוא מחזיק ביותר מ-5% מאמצעי השליטה בחברת ביטוח.
התיקון בחוק הבנקאות מקל את המגבלה לצמצום הריכוזיות במשק שהוטלה על הבנקים בחוק רפורמת בכר. המגבלה אסרה עליהם להחזיק ביותר מתאגיד ריאלי (קונגלומרט) אחד. התיקון מוציא את חברות הביטוח מהקטגוריה הזאת, ומעניק לבנק אפשרות להחזיק ביותר מ-1% (עד 10% כאמור) באמצעי שליטה של חברת ביטוח שהונה עולה על שני מיליארד שקל.
התיקון - לבקשת בנק לאומי
בדיקת ynet העלתה כי התיקון נעשה לבקשת בנק לאומי, שמחזיק ביותר מ-10% מהתאגיד הריאלי של החברה לישראל וב-9.9% מחברת הביטוח מגדל. זאת, לאחר שנדרש ממנו, לפי חוק בכר, למכור את אחזקותיו במגדל. הבנק ביקש את ההקלה מבנק ישראל ומהאוצר. בבנק המרכזי מאשרים זאת, אך טוענים כי לא מדובר בהטבה ייחודית.
"זה לא סידור שנתפר לצורכי לאומי", טוען בכיר בבנק ישראל. "בדיקת הבקשה שלהם העלתה שהחוק בעייתי מיסודו, כי חברת ביטוח שפעולותיה בעיקר פיננסיות לא צריכה להיחשב כתאגיד אחזקות ריאלי שמעורב בפעילויות כלכליות מגוונות".
אגף שוק ההון והביטוח באוצר, הממונה השותף על התחום, מפנה את השאלות בעניין התיקון משמעויותיו והשלכותיו לבנק ישראל שהוא - לטענת האוצר - "אבי החוק". בבנק המרכזי מסרו בתגובה: "מישהו יעלה על הדעת שאנחנו יכולים לתקן את החוק שלא בתיאום עם האוצר"? באשר להשפעת התיקון על הטיית הבנקים למבטח שבשליטתם בתחום הייעוץ הפנסיוני, מציינים בבנק ישראל כי "זה כבר עניין לתיקון חוק אחר".
"המגבלות מונעות יכולת השפעה של הבנק"
סגן שר האוצר יצחק כהן, הממונה על אגף שוק ההון והביטוח, הסביר את הוצאת חברות הביטוח מהקטגוריה של חוק בכר לגבי תאגיד החזקה ריאלי, כשהביא את תיקון החוק לקריאה ראשונה בכנסת, באומרו: "ענף הביטוח הוא ענף המשק המרכזי שבו פועל המבטח ללא תלות בהשקעותיו הפיננסיות בתאגידים אחרים או בפעולותיו בענפי משק אחרים".
סגן השר ציטט את המגבלות המוטלות על חברת ביטוח בתקנות הפיקוח, האוסרות עליה את כל מגוון הפעולות שעלולות להקנות לה שליטה או זכויות ניהול בחברה מוחזקת. מצד שני הוא ציין גם את החוק העוסק בייעוץ ובשיווק פנסיוני, אשר מונע רישיון יועץ מבנק שמחזיק יותר מ-5% של אמצעי שליטה בחברת ביטוח או ביותר מ-10% של אמצעי שליטה בתאגיד אחר השולט בחברת ביטוח.
לדברי כהן, "המגבלות האמורות מונעות יכולת השפעה של ממש של הבנק בחברת הביטוח ועל אחזקותיה בתאגיד כלשהו". עם זאת הוא לא עמד על העמימות שעולה בנקודה זו לגבי יכולתו של בנק לתת יעוץ פנסיוני חסר פניות, אם ינצל במלואו את ההיתר שבחוק החדש להחזיק עד 10% מאמצעי השליטה בחברת ביטוח. זאת גם אם אין לבנק השפעה על התנהלותה, אבל בהחלט ירוויח מהפניית חוסכים פנסיונים לחברה שהוא שותף עסקי בה.
עמימות זו ואחרות יתבררו בוועדת הכספים בהכנת החוק לקריאה שניה ושלישית.