שתף קטע נבחר

בחודש יולי ירד מפלס ים המלח ב-19 ס"מ

על פי נתוני השירות ההידרולוגי, מדובר בירידה חודשית דרמטית - החדה ביותר מאז ינואר 2007. מאוקטובר ירד המפלס ב-95 ס"מ - יותר מהממוצע הרב-שנתי

חום יולי נתן את אותותיו במפלס ים המלח ההולך ונעלם: בחודש האחרון רשם המפלס ירידה דרמטית של כ-19 ס"מ ונכון לסוף החודש עמד המפלס על 422.65 מטר מתחת לפני הים. בשירות ההידרולוגי, המודדים את המפלס באופן קבוע, ציינו כי מדובר בירידת המפלס החודשית החדה ביותר מאז ינואר 2007.

 

מתחילת השנה ההידרולוגית (אוקטובר 08) ירד מפלס הימה בכמעט מטר שלם - 95 ס"מ. דו"ח נתוני המים העיליים של השירות ההידרולוגי מגלה עוד כי ירידת המפלס בשנה זו הייתה גבוהה מהממוצע הרב-שנתי (1975-2008) שמסתכמת בכ-90 ס"מ בשנה.


בולענים שנוצרו כתוצאה מהתייבשות ים המלח (צילומים: דביר אלמוג)

 


 

תמונות מים הולך ונעלם:

 

"הפרמטר החשוב ביותר הוא הממוצע השנתי של ירידת המפלס וגם פה המצב מדאיג", אמר ל-ynet הגיאולוג אלי רז, המנתח בקביעות את נתוני השירות ההידרולוגי ועוקב אחר מצב ים המלח.

 

לדברי רז, משיקלול הנתונים עולה כי שיעור הירידה השנתי של המפלס התגבר אף הוא ועומד על 1.16 מטרים לשנה, בהשוואה ל-1.08 מטרים בשנה שעברה. עוד אומר רז, שגם בבחינה השוואתית של קצב ירידת המפלס לפני עשור ניכרת ההידרדרות בהשוואה למצב כיום - שכן אז עמד קצב הירידה השנתית הממוצעת על 1.008 מטר בשנה.

 

האשם העיקרי: מיעוט המים בכנרת 

ירידת המפלס קשורה לכמה גורמים הפועלים במקביל. העיקרי שבהם הוא מיעוט המים הזורמים בירדן דרומה לעבר ים המלח, בשל מצב העגום של הכנרת והעובדה שרוב המים שזורמים דרומה מהכנרת מופנים לשימוש חקלאי. גם פעילות מפעלי ים המלח תורמת להתייבשות הימה, וכן האידוי הטבעי של השמש.


שני חלקי ים המלח כפי שצולמו מהחלל (צילום: NASA/רויטרס)

 

ירידת המפלס הדרמטית נרשמת דווקא כאשר ים המלח נכנס לרשימת המועמדים הסופיים בתחרות "7 פלאי תבל החדשים" שההצבעה במסגרתה צפויה להסתיים בסוף החודש.

 

המומחים תמימי דעים כי כדי להשיב את ים המלח למצבו יש לשוב ולהזרים מים בירדן, אך מאחר שאין מספיק מים נרקמות יוזמות אחרות, בין היתר יוזמת "מובל השלום" (תעלת הימים) - שתוביל מים מהים האדום לים המלח. ההיתכנות הפיזית, הכלכלית והסביבתית של יוזמה זו נבחנת בימים אלה על ידי שתי חברות, במימון הבנק העולמי.

 

במקביל לבדיקה מקיפה זו פועל השר לשיתוף פעולה אזורי, סילבן שלום, כדי לקדם יישום של שלב ראשון ביוזמה - צינור שיזרים את המים בין מפרץ אילת לים המלח דרך הערבה. שלום טוען שהדבר דרוש על מנת לבחון את השפעות עירבוב המים, וגם יסייע להתפיל מים עבור ירדן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולך ונעלם. ים המלח
צילום: דביר אלמוג
מומלצים