התמ"ת: מעגל העבודה צריך לגדול ב-3%
ישראל צריכה לשלב עוד 135 אלף איש במעגל העבודה, כדי להגיע לממוצע הקיים במדינות המתועשות. עלות התוכנית להגדלת שיעור ההשתתפות, בעיקר בקרב חרדים, נשים ערביות ובעלי מוגבלויות: כ-1.75 מיליארד שקל ב-10 השנים הבאות
ישראל צריכה לשלב עוד 135 אלף איש במעגל העבודה על-מנת להדביק את הפער עם קבוצת 15 המדינות המובילות בעולם ברמת התוצר לנפש בעולם (כמו למשל המדינות המתועשות - ה-7G). כך עולה מניתוח של מנהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת.
- מקבלים קצבת נכות ורוצים לעבוד? כעת זה אפשרי
- שפל של 12 שנה במספר המשרות הפנויות
- שוק של מעסיקים: מסכת ההשפלות בדרך לעבודה
- שוק של מעסיקים: מסכת ההשפלות בדרך לעבודה
הפער בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה בין ישראל לבין ממוצע ה-G7 עומד כיום על כ-3% לרעת המשק הישראלי, בו שיעור ההשתתפות עומד על 71% לעומת 74% במדינות המתועשות. הגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה צריך להתבצע כמובן לצד שיפור מתמיד במדדים כלכלים חשובים נוספים.
לדברי אנשי התמ"ת, עיקר המיקוד של הגדלת שיעור ההשתתפות יהיה באוכלוסייה החרדית, נשים ערביות ואנשים עם מוגבלויות. בתמ"ת אין ציפיות גבוהות מהאפשרות לשילוב חרדים והם מעריכים את פוטנציאל הגידול בכ-35 אלף איש בלבד, בעוד בקרב נשים ערביות מדובר על כ-60 אלף נשים.
גידול ההשתתפות צריך להיעשות במקביל להתמודדות עם הגידול הטבעי בהיצע כוח אדם מדי שנה, בסך של 80 עד 100 אלף איש. לכן, רצוי שתיפרס תוכנית השילוב והמאמץ הכרוך בכך למשך עשר שנים, כך שמדי שנה ייכנסו עוד כ-5,130 אנשים. במקרה כזה, התקציב הנדרש מוערך ב-175 מיליון שקל ובסך כולל ל-10 השנים הבאות על כ-1.75 מיליארד שקל.
העבודה במנהל המחקר נעשתה לבקשתו של שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר, שהודיע כי בכוונתו לפעול בשנים הקרובות להקמת עסקים חדשים לאנשים עם מוגבלות בהיקף כולל של 150 עד 200 עסקים. במקביל יפעל המטה לקידום ושידרוג עסקים קיימים ומניעת סגירתם של עסקים שנקלעו לקשיים. לשם ישום תוכניות אלו מתכוון המשרד להקצות סך של 5 מיליון שקל .
בן אליעזר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים