ח"כ הורוביץ על הרצח: ככל שיענונו - נרבה ונפרוץ
בנוכחות דלה של ח"כים ושרים קיימה מליאת הכנסת דיון קצר במסע הרצח במועדון הנוער הגאה בת"א. ניצן הורוביץ: "ראיתי בבתי החולים פצועים - קורבנות של שנאה עזה, משטמה עיוורת". השר לבטחון פנים הבטיח: "הרוצח ייתפס ויבוא על עונשו"
שר אחד ו-18 ח"כים - זו הייתה מצבת הנוכחים במליאת הכנסת בצהריים (יום ב'), עם תחילתו של דיון מיוחד שהתקיים בעקבות הפיגוע הרצחני במרכז הקהילה הגאה בתל אביב, שבו נהרגו שני בני אדם. לקראת סוף הדיון נוספו עוד כמה ח"כים ושרים, ובין הנוכחים היו גם כמה מח"כי ש"ס - בהם נסים זאב, שהותקף על התבטאויות העבר שלו נגד ההומוסקסואלים. יש לציין כי רוב הח"כים היו נוכחים במשכן הכנסת בעת הדיון, בגלל ההצבעות הצפויות אחריו על "חוק מופז" והרפורמה בקרקעות, אך לא הגיעו למליאה לדיון על הרצח.
"ככל שיענונו - כן נרבה וכן נפרוץ", אמר בדיון ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ). השר לבטחון פנים, יצחק אהרונוביץ, אמר בדיון: "אני יכול להבטיח דבר אחד - המשטרה תעשה הכל על מנת שהרוצח ייתפס ויבוא על עונשו ואין לי ספק שזה מה שיקרה בסופו של יום. אני קורא לכלל הציבור והמנהיגים לשמור על איפוק ולהימנע מהסתה. עת בה עלינו לגלות סבלנות".
מסע רצח במרכז הקהילה - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- "80% מבני הנוער הגאה חשופים לתקיפות"
- מפגן תמיכה: פרקי תהילים במרכז ההומו-לסבי
- מאות בהלווית ניר כץ: בן זוגו לא הפסיק לבכות
- רכזת הנוער הגאה: בנינו להם בית
חנין מחבק את הורוביץ. "הפעמונים מצלצלים לכולנו" (צילום: גיל יוחנן)
"אני חבר גאה בקהילה הגאה", אמר ח"כ הורוביץ. "הייתי פעיל בה במשך שנים רבות, כתבתי טור בבטאון הקהילה, צעדתי בכל מצעדי הגאווה, כולל באותו מצעד בירושלים, לפני ארבע שנים, כאשר אדם התפרץ בסכין וניסה לרצוח את המשתתפים, ראיתי אז את הפצועים שוכבים על הכביש הלוהט... אתמול ראיתי פצועים אחרים, בבית החולים איכילוב, גם הם קורבנות של שנאה עזה, משטמה עיוורת".
"אינני יודע מה עבר בנפשו של הדוקר במצעד הגאווה בירושלים, ואינני יודע מה היה בלבו של היורה בבית האגודה בת"א", אמר הורוביץ. "אינני יודע מי הוא ומאיזה רקע הוא בא ומה עינה את נפשו - האם היה חדור רגשות נקם, האם היה אכול שנאה עצמית, האם פעל בשליחות כלשהי - אני יודע רק דבר אחד: הם רצו לפגוע בכמה שיותר אנשים, באופן עיוור - לא קורבן ספציפי, לא אדם מסויים, אלא לפגוע, לחסל כמה שיותר אנשים רק משום שהשתייכו לקבוצה מסויימת".
המליאה המנומנמת, היום בדיון (צילום: גיל יוחנן)
"מה שקרה בבית פזי (מועדון הנוער - א.מ.) היה פגיעה לא רק בקהילה הגאה, אלא פגיעה בחברה הישראלית כולה", אמר הורוביץ. "פגיעה בזכות של כל אדם בישראל לחיות את חייו על פי אמונתו והשקפותיו. אני שומע ששואלים אותי אבל למה אתם שונים, מדוע אתם מתבדלים, אפילו אומרים הקהילה הביאה את זה על עצמה, היא שונה, היא אחרת - זה הדבר הנורא".
יולי תמיר: החברה הישראלית צריכה לצאת מהארון
ח"כ דב חנין (חד"ש) הוסיף: "האירוע האיום הזה קרה בעיר האהובה שלי, העיר שעם כל הבעיות והקשיים, היו בה הישגים. היא הפכה במידה מסוימת לעיר מקלט. בעיר הזו שלנו קיבלנו יחד קריאת השכמה נוראה... אל לנו לשאול למי צלצלו הפעעמונים. הם מצלצלים לכולנו. אינני יודע מי הוא הרוצח, אבל אני יודע מה קורה בחברה שלנו. משהו רע קורה בחברה שלנו. יש קשר בין יחס גזעני לאחר שהוא ערבי, לבין יחס גזעני לאחרת שהיא אתיופית, לבין יחס גזעני לאחר שהוא הומו או לסבית. חברה שיכולה לעצור ולגרש ילדי פליטים היא חברה שקורה בה משהו רע. היום זה חייב להיות יום של חשבון נפש".
מתחילים לעשות סדר במרכז "ברנוער" בת"א, היום (צילום: ג'ורג' גינסברג)
שרת החינוך לשעבר, ח"כ יולי תמיר, אמר בדיון כי "החברה הישראלית צריכה לצאת מהארון". לדבריה, על ההורים להושיט יד לילדיהם החד-מיניים ולומר להם כי הם אוהבים אותם ומקבלים אותם כפי שהם.
"צריך לומר לילדים שבבתי הספר יש מישהו שמקשיב להם. זה חלק מהתפקיד שלנו כאנשים בוגרים שרוצים לתת לדור הצעיר אפשרות לצמוח ולפרוח במדינה".
"אני מאוד מקווה שנלמד משהו על כוחה הנוראי של השנאה, על כוחם הנוראי של אנשים שלא יודעים לשים גבולות", אמרה תמיר. "נדמה לי שהקול הזה חשוב כשהוא בא מבית הנבחרים, זו לא אמירה של השוליים, זו צריכה להיות האמירה ב-ה' הידיעה של החברה הישראלית כולה, שהיא נאמרת כאן מעל דוכנן הכנסת היא נותנת מסר שמזמן היו צריכים לתת אותו, אבל אולי דווקא ברגעי צער - אנחנו יודעים להתעלות, ומתוך האמירה שיוצאת מכאן - אנחנו מחזקים את ידי הקהילה כולה על כל אנשיה חבריה וכמובן משפחות ההרוגים והפצועים".
הח"כית לשעבר יעל דיין שישבה ביציע אמרה ל-ynet כי למרות הנוכחות הדלה היא דווקא מוצאת נקודות חיוביות בדיון. "ההבדל בין אז, לפני 15-20 שנה, להיום - הוא לטובה. היום באים כדי להזדהות, אז באו למחות ולאיים", אמרה.