שתף קטע נבחר
 

מסר מהזנב: כך מדברים הדולפינים זה עם זה

חוקרים מבריטניה וספרד טוענים כי הדולפינים מדברים זה עם זה באמצעות תנועות זנב וקפיצות ולא רק בשריקות ונקישות מתחת למים. לאחר שעקבו במשך מספר שנים אחרי עשרות דולפינים בניו-זילנד, הם מציינים כי היונקים הימיים, בדומה לבני אדם, מעדיפים "מילים" קצרות ופשוטות

צמד חוקרים מבריטניה וספרד טוען שהדולפינים מתקשרים זה עם זה לא רק באמצעות קולות מתחת למים, אלא גם על ידי תנועות גוף הכוללות "מילים" קצרות ופשוטות. לדבריהם, הדבר דומה לדפוסי התקשורת של בני האדם, שמשתמשים במילים קצרות יותר מאשר במילים ארוכות.

 

"עקבנו במשך חמש שנים אחרי 65 דולפינים ממין דולפינן מצוי, הנצפים באופן קבוע באזור חופי ניו-זילנד. אני חושב שמה שריתק אותנו במיוחד הוא לגלות כיצד הדולפינים, שהם בעלי חיים שאינם קרובים אלינו כמו הקופים, הגיעו לשלבים מורכבים של התנהגות חברתית", אמר בראיון מיוחד ל-ynet ד"ר דיוויד לוסו, מרצה וחוקר מאוניברסיטת אברדין בסקוטלנד.

 

"בעוד שמחקרים על קופים חושפים את האבולוציה של ההתנהגות החברתית, ההתמקדות שלנו ביונקים הימיים יכולה לחשוף נתיב אבולוציוני מקביל, שגם בו קיימות התנהגויות מורכבות ביותר", הוסיף לוסו.

 


(צילום: Susan Maersk Lusseau)

 

צילום: Susan Maersk Lusseau
(צילום: Susan Maersk Lusseau)

 

"מכת זנב", "קימור גב" ו"נפילת צד"

עיקר התצפיות של החוקרים התמקדו בדפוסי ההתנהגות של הדולפינים בעת שעלו אל פני המים בסביבתם הטבעית בניו-זילנד. הם צפו בהם במשך שעות מספינת המחקר שלהם. "כולנו מחפשים את הדרך היעילה והקצרה ביותר לתקשר זה עם זה. הדולפינים עושים זאת באמצעות קפיצות, זינוקים למעלה ולצדדים מעל פני המים", הוא אומר.

 

אז כיצד משוחחים הדולפינים? מדובר בשפה פיזית במיוחד. "הצלחנו לתעד יותר מ-34 דפוסי התנהגויות שונים ופירקנו אותם לגורמים. כל דפוס מורכב מארבע יחידות לכל היותר", הסביר לוסו. כך לדוגמה, דפוס שזכה לשם "מכת זנב" מורכב משלוש יחידות - "מכה", "זנב" ו-"שתיים".

 

דפוסים אחרים כדוגמת "קפיצת ריגול" מורכבים מהמילים "עצירה", "חשיפה" ו"ראש". לעומתם, דפוסים קצרים יותר, כגון "נפילת צד", בה הדולפין קופץ מחוץ למים ונוחת על צידו מורכב ממילה בודדת "זינוק" ומשמעותה לסמן לחבריו ללהקה שהוא רוצה להתקדם כעת. גם דפוס "צלילת זנב רגילה" בנוי ממילה אחת "קימור גבי". 

 


(צילום: Susan Maersk Lusseau)

צילום: Susan Maersk Lusseau

(צילום: Susan Maersk Lusseau)

 

"עשה מעט, אמור הרבה"

לוסו ציין כי הסברה שלו ושל עמיתו הייתה שבדומה לבני האדם, הדולפינים ישתמשו במילים קצרות הנחשבות לשימושיות ביותר, על פני מילים ארוכות". ואכן, הם גילו שהדולפינים מבצעים מספר רב יותר של התנהגויות המורכבות מיחידה אחת, מאשר התנהגויות המכילות מספר יחידות, המבוצעות בתדירות נמוכה יותר. "חוק התמצות אצל הדולפינים לא משמש רק למטרות הישרדות וציד דגים, אלא גם מהווה עבורם כלי חברתי", הוא אומר.

 

איסוף הנתונים החל לפני כעשור ולפני כחמש שנים נפגשו שני החוקרים במטרה לבדוק את הנחת המחקר כי הדולפינים אכן מתקשרים באמצעות תנועות גוף ולא רק בתקשורת ורבלית.

 

לוסו מודה שעדיין יש דרך ארוכה עד שהמדע יגלה את אופן התקשורת המלא של הדולפינים זה עם זה. "המודל המתמטי שפיתחנו מבוסס על עיקרון "עשה מעט ואמור הרבה". זה כמו ששני אנשים רוצים לדבר זה עם זה, אך האדם המדבר והאדם שמקשיב לו, לא מעוניינים להשקיע מאמץ גדול בכך. לשם כך נועדו מילים קצרות ושימושיות יותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לכל קפיצה ולאופן הנחיתה יש משמעות שונה
צילום: Susan Maersk Lusseau
שפה אינטימית וייחודית
צילום: Susan Maersk Lusseau
ד"ר דיוויד לוסו בספינת המחקר
צילום: Susan Maersk Lusseau
אזור המחקר בניו זילנד
צילום: Susan Maersk Lusseau
מומלצים