שתף קטע נבחר
 

בחבר העמים לא רואים את סוף המשבר

כלכלנים סבורים שהמיתון השורר ברפובליקות הסובייטיות לשעבר, ובראשן רוסיה, עדיין לא הגיע לשיאו, וכי כלכלתן עשויה להמשיך להידרדר גם בשנה הבאה

הנתונים הכלכליים העולים לאחרונה מהשווקים הבינלאומיים מעוררים אופטימיות בקרב משקיעים וכלכלנים, המעריכים כי המשבר העולמי הולך ומתמתן. אולם בקרב מדינות חבר העמים (ברה"מ לשעבר) אין עדיין סיבות רבות מדי לאופטימיות. מנתונים שפורסמו בימים האחרונים עולה כי הדרך להתאוששות כלכלית במדינות אלו עדיין ארוכה.

 

המשבר במזרח אירופה:

 

התוצר המצרפי של מדינות אלו ירד במחצית השנה הראשונה של 2009 ב־9%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. היקף ההשקעות צנח ב־15%, כמו גם שיעור הנסיגה בייצור התעשייתי. שיעור האינפלציה הממוצע באזור עומד על 13%.

 

אוקראינה נפגעה יותר ממדינות חבר העמים האחרות מהמשבר הגלובלי, ומובילה הן בשיעורי האינפלציה, שהגיעו ברבעון הראשון של השנה ל־17.6%, והן בקצב הירידה בייצור התעשייתי, שנסוג בששת החודשים הראשונים של 2009 ב־31.1% לעומת התקופה המקבילה ב־2008.

 

בבנק מריל לינץ' מסבירים כי הכלכלה האוקראינית ערב המשבר סבלה מהיעדר גיוון והתבססה ברובה על ייצור פלדה. עוד בטרם פרץ המשבר הגלובלי, רמת הסיכונים בה היתה גבוהה, ותנודתיות במחירי הסחורות סיכנה את היציבות הכלכלית במדינה. המשבר הכלכלי העולמי הביא את כלכלת אוקראינה לסף קריסה ואילץ אותה לבקש סיוע מהבנק העולמי וקרן המטבע.

 

ירידה בייצור התעשייתי נרשמה במקביל במרבית מדינות חבר העמים על רקע בריחת הון זר וצניחה בהיקף ההשקעות. במולדובה התכווץ הייצור התעשייתי ב־24.9% בתוך חצי שנה, ברוסיה ב-14.8%, בארמניה  ב-11.5% ואילו בבלארוס ב-3.6%. המדינות היחידות שבהן נרשמה דווקא עלייה בייצור התעשייתי הן אזרבייג'ן ואוזבקיסטן, שבהן נרשמה עלייה של 0.1% ו־9.1% בהתאמה.

 

נוסף על התכווצות בייצור התעשייתי המשיכו מדינות חבר העמים לסבול משיעורי אינפלציה גבוהה, בעיקר בשל הפיחות במטבעות שלהן. בבלארוס מדד המחירים לצרכן רשם עלייה של 14.6% בששת החודשים הראשונים של השנה, זאת במקביל לפיחות חד של 25% בערכו של הרובל המקומי. ברוסיה קצב האינפלציה הגיע ל־13.1%. בגיאורגיה, שעמה ניהלה רוסיה מלחמה קצרת מועד בקיץ שעבר, נרשמה אינפלציה מתונה יותר של 2.4%. להערכת כלכלנים, המשבר במדינות האזור, ובעיקר ברוסיה, טרם הגיע לנקודת השפל.

 

על פי התחזיות הקודרות, הכלכלה תמשיך להידרדר גם ב־2010. מדו"ח שפרסם לאחרונה האו"ם עולה כי תנודתיות במחירי הנפט והמתכות מסכנת את הכלכלות של אוקראינה, רוסיה וקזחסטן, התלויות בסחורות אלו ליצוא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טימושנקו ופוטין. עמוק במיתון
צילום: AP
מומלצים