אמ"ן: בעת שלום, סוריה תסכים להתרחק מאיראן
ראש חטיבת המחקר באמ"ן העריך בוועדת החוץ והביטחון כי "אם סוריה תועמד בפני דילמה לנוכח השגת הסכם עם ישראל, היא תהיה נכונה לצנן יחסיה עם איראן, חיזבאללה והארגונים הפלסטיניים". להערכתו, מסוף 2009 - פצצה גרעינית היא החלטה איראנית ולא יכולת טכנולוגית
סוריה תהיה מוכנה לצנן את יחסיה עם איראן, בעת שלום עם ישראל - כך מעריכים באגף המודיעין בצה"ל. את ההערכה השמיע בצהריים (יום ג') ראש חטיבת מחקר באמ"ן, תת-אלוף יוסי ביידץ, בהופעתו בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
"להערכת אמ"ן, אם סוריה תועמד בפני דילמה לנוכח השגת הסכם עם ישראל, היא תהיה נכונה לצנן יחסיה עם איראן, חיזבאללה והארגונים הפלסטיניים", אמר תא"ל ביידץ. "יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת על סביבתה האסטרטגית של ישראל". לדבריו, סוריה "עודה מעורבת בציר הרשע, ובד ובבד חותרת לשיפור קשריה עם ארצות-הברית והמחנה המתון. סוריה מוכנה להסדר בתנאיה בלבד, בדגש על קווי יוני 67".
שר הביטחון, אהוד ברק, חזר בדיון על העמדה הישראלית, לפיה סוריה מסייעת לארגוני הטרור, למרות נכונותה לחדש את השיחות עם ישראל. "סוריה מסייעת לחיזבאללה גם בחימוש. היא נותנת חסות למיפקדות הטרור בדמשק", אמר. אולם למרות הביקורת על דמשק, אמר ברק כי "התקדמות עם סוריה יכולה להוביל גם לתוצאות לוואי חיוביות של התקדמות עם לבנון בעתיד".
"במערב מקבלים את זה שאיראן תהיה גרעינית"
תא"ל ביידץ סקר גם את מצב תוכנית הגרעין באיראן, ולא חידש רבות בנושא: "איראן ממשיכה להתקדם בפרויקט הגרעין ולצבור עוד ועוד יכולות ואורניום מועשר ברמה נמונה, כך שלמעשה יתאפשר לה להסתער לנשק גרעיני. השאלה הזו היא שאלה של החלטה בלבד ולא של יכולת טכנולוגית. החל מסוף 2009 - פצצה גרעינית היא החלטה איראנית ולא יכולת טכנולוגית. בינתיים איראן נוהגת בזהירות, אך הולכת ומבססת יכולת זו תוך הגברת עמידתה וצמצום הטווחים לפצצה או לארסנל".
הוא הוסיף כי "בגזרה הבינלאומית אנחנו מרגישים יותר ויותר אווירה של קבלת העובדה שאיראן הולכת להיות גרעינית. ארצות-הברית מנסה ללכת על הידברות מול איראן, האמריקנים מדברים על ספטמבר כחודש שהתהליך הזה ייבחן, מצד שני איראן אומרת שהיא מוכנה לדיאלוג, אבל לפי הבנתו היא תהיה מוכנה לדיאגוג בנושאים כלליים בלבד, ולא תהיה מוכנה לדבר על זכותה של טהרן לפתח תוכנית גרעינית 'אזרחית' לטענתם, על אדמת איראן".
ברק אמר כי ישראל לא תכתיב לאמריקנים את התנהלותם בסוגייה, "אבל אנחנו ממליצים להם להציב לוח זמנים הדוק, עם אבני דרך והתארגנות לסנקציות מתואמות, אם הדו-שיח הזה לא יניב את התוצאות הרצויות".
תא"ל ביידיץ הזהיר כי למרות הזעזועים שספג המשטר בטהרן, הוא ממשיך להעביר נשק לסוריה, חמאס וחיזבאללה. "החמאס מתעצם היום בנשק איכותי יותר", אמר, "גם כייצור עצמי וגם בהברחות. הם עושים מאמצים מרובים להכניס נזק ארוך טווח, טילים שיגיעו עד גוש דן...".