שתף קטע נבחר

 

העליון: "בית יעקב" יפלה תלמידות? הוא ייסגר

בית הספר לבנות בעמנואל פגע בזכות הבנות לשיוויון כשהפריד בין אשכנזיות לספרדיות - כך קבעו שופטי בית המשפט העליון שתבעו להסיר לאלתר כל סימן לתופעת האפלייה "בכל האמצעים". השופט אדמונד לוי: "משרד החינוך חרג מסמכותו כשלא הפעיל סנקציות נגד המוסד"

בית המשפט העליון קיבל בצהריים (יום ה') את עתירת עמותת "נוער כהלכה" נגד בית הספר החרדי "בית יעקב" שבהתנחלות עמנואל. זאת, לאחר שבית הספר הפריד בשנים האחרונות בין כיתות הלימוד של תלמידות ממוצא אשכנזי וספרדי.

 

 

השופטים - אדמונד לוי, עדנה ארבל וחנן מלצר -  הורו לבית הספר "להסיר כל סממן פורמלי ומהותי כאחד של תופעת האפליה אשר רווחה בבית הספר".

 בנוסף, הורה בית המשפט למשרד החינוך כי אם בית הספר לא יקיים את ההוראה - "עליו לנקוט בכל האמצעים החוקיים לתיקון המצב, לרבות שלילת רישיונו של בית הספר ועצירת תקצובו. מדיניות של 'הפרדה שוויונית' לא תוכל לחפות על האפליה הפסולה במקום שבו היא מתקיימת. בהתנהלות בית יעקב לא היה אלא לשרת תכלית פסולה, שהיא סגירת דלתות המגמה החסידית בפני תלמידות בנות העדה הספרדית אך משום מוצאן".

 

השופטת עדנה ארבל כתבה כי בעבר חוייבו עוד תלמידות שביקשו לעבר למגמה לדבר בהגייה אשכנזית בעת תפילתן. "אופייה של דרישה זו חושף באופן בוטה את הכוונה האמיתית העומדת בבסיס ההפרדה בין המגמות. האם ייתכן לדרוש מהורי תלמידה מן העדה הספרדית לנהוג על-פי הלכה אשכנזית, כאשר יתכנו מקרים בהם הרבנים הספרדים, אפילו המחמירים שהם, פסקו אחרת? אומנם בית הספר הוא מגזרי, אך ניתן לצפות לרמת סובלנות מינימלית. אין בכך לפגוע באופן מהותי ברמה הדתית שדורש בית הספר", ציינה ארבל.

 

השופט אדמונד לוי מתח ביקורת על התנהלות משרד החינוך. "בית יעקב פגע בזכותן של התלמידות הספרדיות לשוויון ובכך חרג מהאיזון החוקתי שבין זכויות הנוגעות בדבר. משרד החינוך חרג מסמכותו שעה כשנמנע מלהפעיל את האמצעים העומדים לרשותו לצורך מניעת האפליה האמורה".

 

דיקן מכללת שערי משפט, עו"ד אביעד הכהן, שייצג את העמותה יחד עם עו"ד ישעיהו אברהם מסר בתגובה: "אנחנו מברכים ושמחים על ההחלטה החשובה, שתהווה ציון דרך במאבק הנמשך לביעור תופעות האפליה במערכת החינוך בכלל, ובחינוך החרדי בפרט. אסור שילד יופלה לרעה בשל מוצאו, עדתו או רקעו הסוציו-אקונומי".

 

מנכ"ל עמותת "נוער כהלכה", יואב ללום, אמר: "לא ניתן להמשיך את האפרטהייד במערכת החינוך לרבות במערכת החינוך החרדית. החלטת בית המשפט העליון היא שלב חשוב במיגור האפליה החמורה בחינוך החרדי, שנעשית בעיקר על-רקע עדתי כשהיא מסוות ב'שיקולים פדגוגים'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלמידות דתיות (ארכיון)
צילום: חיים צח
ארבל. אין פגיעה ברמה הדתית
צילום: סבסטיאן שיינר
משרד החינוך חרג מסמכותו. לוי
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
מומלצים