שתף קטע נבחר
 

מי ינצח בדו־קרב על פרטנר: הרוחני או הסבלני?

מאחורי המאבק על רכישת חברת הסלולר עומדת גם יריבות אישית מרתקת: שאול אלוביץ' קר הרוח מול אילן בן דב, שרוצה להוכיח כי ההצלחה עד היום לא היתה מקרית. ברקע ניצב גם עמיקם כהן, שמקווה לחזור לחברה כבעל מניות. כלכליסט משרטט את מפת האינטרסים האישיים של המכרז

הליך המכירה של פרטנר ייכנס בימים הקרובים לישורת האחרונה, שבסופה תחליף חברת הסלולר שליטה. האצ'יסון הסינית תיכנס למשא ומתן מזורז עם גוף אחד או שניים על בסיס ההצעות המחייבות שהוגשו לה ביום רביעי האחרון. עכשיו, כשההליך הארוך מתקרב לסיומו, יזוזו הצדה כל חוות הדעת הכלכליות המנומקות והרציונליות ויפנו את מקומן לשאיפות האישיות, לאינטריגות הבין־אישיות ולמשחקי האגו של בעלי המאה והדעה.  

 

עכשיו מגיע החלק המעניין, שבסופו ייקבע מי יעשה את העסקה הגדולה בחייו ומה יהיה המחיר שייאלץ לשלם עבורה. בסוף השבוע שעבר, לאחר פרישת קרן פרמירה האירופית מהתהליך, נהפכה העסקה באופן רשמי לעסקה של ישראלים, שכל דמויות המפתח בה הן מקומיות ומוכרות.

 

עמיקם כהן: בעל מניות בפוטנציה

דמות המפתח הראשונה המייצגת את המוכרת האצי'סון היא עמיקם כהן - המייסד והמנכ"ל האגדי של פרטנר, שהוביל אותה במשך שבע שנים, מעלייתה לאוויר עד להובלת שוק הסלולר. הוא חוזר לפרטנר לאחר שהתקשה לעזוב את יציר כפיו, והפעם כנציג בעל השליטה. כהן ודן אלדר, לשעבר סמנכ"ל האסטרטגיה בפרטנר, קיבלו מידי האצ'יסון את הסמכות לנהל את ההליך, ובכך הפכו לגורם מפתח שמשפיע מאוד על זהות הגוף שירכוש בסוף את החברה. 

 

כהן רוצה מאוד לחזור לפרטנר, אך הפעם לא כמנכ"ל או יו"ר דירקטוריון. הוא כבר מילא תפקידים אלו. הוא רוצה לחזור לחברה כבעל מניות. כל אחד מהרוכשים הפוטנציאליים מודע למעמד המיוחד של כהן, אך אף אחד מהם לא יודה על סיכום זה או אחר איתו. עם זאת, סביר להניח שכל גוף שיזכה בהליך ימצא דרך להפוך את כהן לבעל מניות ולצ'פרו בשניים־שלושה אחוזים מהחברה, או לפחות בדמי תיווך שמנים.

 

כבעל מניות יוכל כהן לחזור ולהשפיע על החברה מפנים. אחד הדברים הראשונים שהוא ידחוף לכיוונם יהיה להחליף את מחליפו בתפקיד, המנכ"ל הנוכחי דוד אבנר. זהו סוד ידוע כי השניים לא ממש מחבבים זה את זה, וזאת אף על פי שאבנר חייב לכהן את המינוי שלו. ייתכן שכהן ינסה למשוך בחזרה לפרטנר את חיים רומנו, מנכ"ל על אל שנטש את פרטנר לפני שלוש שנים, לאחר שמינויו למנכ"ל החברה התעכב בשל סירובו של כהן לשחרר.

 

אילן בן דב: תפנית בתדמית

אילן בן דב הוא הדמות הצבעונית והמעניינת ביותר שמתחרה על השליטה בפרטנר. בן דב הוא פלא עסקי, שהצליח בעשר אצבעותיו להפוך לאיש עשיר מאוד היושב על 800 מיליון שקל פנויים להשקעה. עם זאת, בן דב סוחב עמו למשא ומתן מרכיב אמוציונאלי לא קטן. זכייה בפרטנר תהיה עבורו עסקת חייו, ותגרום לתפנית דרמתית בתדמית הציבורית שלו. מאדם בעל תדמית קלילה ורוחנית שהמזל שיחק לו, ייהפך בן דב לאיש מפתח במשק הישראלי שמחזיק באחת החברות הגדולות, העשירות והמשפיעות במשק.

 

עסקה זו תקרב אותו למעמד של נוחי דנקנר - מעמד שאליו הוא מנסה להתקרב עד כה ללא הצלחה. בניגוד למשקיעים הפיננסיים המעורבים בעסקה, בן דב רואה את עתידו בפרטנר ומוכן לסכן לשם כך את מרבית כספו. "הוא עוד יוריש את החברה לילדיו", אמר אחד ממקורביו.

 

אך מעבר למרכיב האמוציונאלי, לבן דב יש הרבה סיבות כלכליות לרכוש את שליטה בפרטנר. סאני, יבואנית סמסונג סלולר שהפכה אותו לאיש עשיר, עשויה להיפגע אם שאול אלוביץ' המתמודד מולו יזכה בפרטנר. בן דב מפחד שאלוביץ', המחזיק ביבואנית נוקיה לישראל, יגביל את רכש המכשירים מסמסונג ויעדיף את נוקיה על פניו. למעשה, רכישת פרטנר תיצור לבן דב ערך מוסף גם באחזקה המקורית שלו. מעבר לכך, בן דב חי ונושם את שוק הסלולר המקומי כבר שנים רבות. אך טבעי הוא שיחפש להשקיע את עתידו ומרבית הונו בתחום שבו הוא מבין כל כך טוב. 

 

אם בן דב ירכוש את השליטה, הסיכוי של הנהלת פרטנר הנוכחית להישאר במקומה אינו גבוה, והוא צפוי להביא לפרטנר לא מעט מאנשיו שעשו את הסטאז' בסאני. מנכ"ל סאני, דוידי פיאמנטה, עשוי להגיע לתפקיד סמנכ"ל השיווק. מנכ"ל חברת האחזקות סקיילקס, יהל שחר, ועורך דין יוסי אברהם, שמלווה את בן דב כבר תקופה ארוכה, עשויים להשתלב בדירקטוריון החברה. גם יעקב גלברד, לשעבר מנכ"ל בזק המייעץ לבן דב, צפוי לקחת חלק פעיל בניהול החברה, אך לא מכיסא המנכ"ל. כמו כן, יש סיכוי לא רע שבן דב ישלב את עמיקם כהן בפרטנר בצורה זו או אחרת. בכל מקרה, את תפקיד יו"ר הדירקטוריון עתיד בן דב לשמור לעצמו. 

 

ישי דוידי: לא עסקת חייו

אם אילן בן דב הוא המשקיע האמוציונלי, ישי דוידי הוא המשקיע הרציונלי. דוידי, שהקים ומנהל את קרן פימי, לא מנסה להוכיח כלום. הוא רואה את עצמו כיצרן תשואה בלבד, ואת האגו הוא משאיר בבית. עבורו פרטנר היא עסקה גדולה מאוד, אך היא אינה עסקת חייו. הוא כבר עשה יותר מ-50 עסקאות בפימי, ואת כולן הוא מדד דרך החור של הגרוש. כך הוא מתייחס לעסקת פרטנר, ולכן לא הסכים לשפר את ההצעה הבלתי מחייבת שהגיש לפני כחודש. מאחר שהצעה זו היתה נמוכה מההצעות אחרות שהוגשו, בסוף השבוע האחרון הודיעה לו האצ'יסון סופית שהוא לא ממשיך. 

 

יש האומרים כי דוידי השלים את התפקיד שייעד עבורו עמיקם כהן. המעורבות של גוף רציני כמו פימי היתה אחד הגורמים שהקפיצו את מחיר מניית פרטנר מאז תחילת התהליך. קרוב לוודאי שקפיצה זו תעלה את התמורה הכספית שתקבל האצ'יסון. 

 

שאול אלוביץ': רוצה קבוצת תקשורת

שאול אלוביץ', הבעלים של יורוקום, מתברג טוב בין האמוציונליות של בן דב לרציונליות של דוידי. בדומה לבן דב, גם אלוביץ' רוצה להעלות את עצמו מדרגה לעמדה של משקיע דומיננטי בתחום התקשורת המקומית. הוא מחכה לכך כבר שנים רבות, לאחר שניסה בעבר לרכוש את בזק ולשתף פעולה עם סלקום. הוא יודע שללא רכישה גדולה, הוא מסכן את עתידה של 012 סמייל, האחזקה הגדולה האחרת שלו בתחום התקשורת. רכישת פרטנר היא הדרך הנוחה ביותר עבורו לממש את חזונו ולעמוד בראש קבוצת תקשורת.

 

בדומה לבן דב, גם הפעילות העיקרית של אלוביץ', יורוקום נוקיה, עלולה להיפגע אם המתחרה שלו ירכוש את פרטנר. מנגד, אלוביץ' ידוע כמשקיע קר מזג ובעל סבלנות רבה מאוד, שאינו מונע משיקולים קצרי טווח או שיקולי אגו. בדומה לדוידי, אלוביץ' לא יהסס לוותר על העסקה אם יאמין שהמחיר שהאצ'יסון דורשת משקף רמת סיכון גבוהה מדי עבורו.

 

אלוביץ' מנסה לרכוש את פרטנר כבר לפחות שנה, עוד הרבה לפני שעמיקם כהן קיבל מהאצ'יסון את המנדט לנהל את ההליך. במהלך תקופה זו קיים אלוביץ' מגיעים ישירים עם אנשי האצ'יסון בהונג קונג, ולכן הוא לא ממש שמח כשהאצ'יסון הציבה את כהן כמתווך בינו ובינם. מצד שני, ההיכרות הישירה שלו עם אנשי האצ'יסון תעזור לו מאוד במשא ומתן שיתנהל ישירות מולם.

 

גם אלוביץ' צפוי להביא את האנשים שלו לפרטנר וסביר להניח שיחליף את רוב צמרת החברה. כבר היום יושבים בדירקטוריון פרטנר שני אנשים בעלי קשר ליורוקום: האחד הוא עמיקם שורר, היועץ המשפטי של יורוקום, והשני הוא ארז גיסין, לשעבר סמנכ"ל לפיתוח עסקי ביורוקום. אלוביץ' שומר את קלפיו צמוד לחזה, ועל כן קשה להעריך מה יהיו המינויים שלו בפרטנר. 

 

עם זאת, ייתכן כי סטלה הנדלר, המנכ"לית של 012 סמייל שמאוד מקורבת לאלוביץ', תזכה לתפקיד בכיר בפרטנר, ייתכן מנכ"ל. מנכ"ל יס רון אילון ומנכ"ל יורוקום נוקיה אילן גרינבוים גם הם ברשימת השמות של אלוביץ'. ההערכות הן כי אלוביץ' ינסה להימנע משילובו של עמיקם כהן בחזרה בפרטנר, שכן הוא מבין כי הדבר ידרוש ממנו להקצות לכהן חלק ממניות החברה - מה שיעלה לו הרבה כסף. 

 

מבחינה כלכלית, אלוביץ' הוא זה שרואה את הערך הגבוה ביותר ברכישת פרטנר. אם ירכוש את השליטה הוא עתיד לעצור את פעילות ה־ISP של פרטנר שהושקה בתחילת השנה, ולמזג לתוך החברה את 012 סמייל. אך הערך הכלכלי בעסקאות מסוג זה הוא משני. מי שירכוש את פרטנר בסופו של דבר הוא זה שירצה בה יותר. כאן יש לבן דב יתרון. הוא רוצה כל כך, שקשה לראות כיצד המחיר והסיכון יעצרו בעדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
דמי תיווך שמנים. כהן
צילום: שאול גולן
צילום: ישראל הדרי
לא יהסס לסגת. אלוביץ'
צילום: ישראל הדרי
מילא את התפקיד שיועד לו. דוידי
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
מנסה להתקרב למעמד של דנקנר. בן דב
מומלצים