מהכלא לבחירות בפתח: "אני מתמודד בג'ונגל"
ג'מאל חוויל, מראשי גדודי חללי אל אקצה בג'נין, השתחרר רק בחודש שעבר מהכלא הישראלי - וקפץ למים הסוערים "ומלאי התנינים" של הפוליטיקה הפלסטינית. את המסר הוא מכיר: "ישראל היא הקיצונית, ההחלטות בוועידה הן שיא הפרגמטיות"
האסיר לשעבר יעבור מהפך? לאחר עיכובים רבים, אמורה להיפתח לפנות ערב (יום א') ההצבעה בבחירות לוועד המרכזי ולמועצה המהפכנית של פתח, במסגרת הוועידה השישית של התנועה בבית לחם. אחד המועמדים המעניינים לוועד המרכזי הוא ג'מאל חוויל מג'נין, שרק בחודש שעבר שוחרר מהכלא הישראלי. "ללא קשר לתוצאה שאשיג, עצם מועמדותי והתמיכה שבכל זאת אקבל מוכיחים שהאסירים הם שחקן מרכזי בזירה הפלסטינית", הוא אמר ל-ynet.
חוויל היה כלוא במשך יותר משש שנים בגין חברות והנהגה מקומית של גדודי חללי אל אקצה, הזרוע הצבאית של פתח. עוד בזמן כליאתו, נבחר לפרלמנט הפלסטיני מטעם סיעת פתח.
אבל גם הוא יודע שהסימפתיה כלפיו כאסיר שרק השתחרר, לא תספיק כדי להביא אותו לבדה לחברות הנכספת בוועד המרכזי, הכולל את 21 מנהיגי התנועה.
"הסיכוי שלי הוא כמו של האחרים, זאת אומרת, לא ממש ברור כי יש הרבה מאוד מועמדים. אני מקווה לזכות, אבל גם אם לא אזכה, זה יהיה ניצחון לתנועה", הוא אומר, ולצד הקלישאות מודה: "אני מתמודד פה בג'ונגל. יש פה הרבה תנינים, בעיקר ותיקים, שלא משוכנעים שצעירים בגילאים שלנו יכולים להתמודד ובגלל זה עשו את התרגיל של ה-20 שנה".
חוויל, בן 38, הצליח לחמוק במספר חודשים מהקריטריון האחרון שהציבו מארגני הוועידה בניסיון לסנן את המועמדים הצעירים בעיקר - קריטריון שקובע כי רק מי שצברו ותק של 20 שנה כחברים בפתח יוכלו להתמודד לוועד המרכזי. "זה הציל אותי ואיפשר לי להתמודד, אבל אין ספק - הדור הוותיק והמבוגר לא מתלהב לראות אותנו מתרוצצים בין רגליו, מתמודדים על תפקידים שהיו שמורים רק לו".
חוויל התייחס היום להתקפה של שרים בממשלת ישראל על ההחלטות שהתקבלו בפתח,
ואמר: "אני לא מבין על אילו החלטות קיצוניות הם מדברים ואני לא מבין מי פה הקיצוני - זה שמושיט את ידו לשלום ומדבר על יישום ההסכמים הבינלאומיים, או זה שהעולם כולו קבע כי הוא ושותפו ליברמן הם הממשלה הכי קיצונית שיכולה להיות".
לדבריו, ממשלת ישראל "מתכחשת להסכמי השלום, מעמיקה את הכיבוש, מגדילה את מספר האסירים ונלחמת בזכות של הפלסטינים להקים מדינה כמו כל העמים. הישראלים הופכים את היוצרות, הם הקיצוניים והם לא יכולים לדבר על קיצונים אחרים. ההחלטות של הוועידה הן שיא הפרגמטיות והראיס (אבו מאזן - ע.ו) אמר שידינו מושטת לשלום אמיתי".