אב שכול על התחקיר: עוד מחכה למי שירה על בני
תחקירי "אש כוחותינו" שפורסמו ב-ynet הוגשו למשפחות השכולות כבר לפני כמה שבועות. חלק מבני המשפחות מביעים במרומז הסתייגויות - ואחרים לא מעוניינים לדעת את כל הפרטים בשלב זה. אביו של רב"ט יוסף מועדי ז"ל: "אחרי התקרית התקשרתי למ"פ השיריון וחיזקתי אותו. אמרתי לו שאנחנו אוהבים אותם ומחכים להם"
"עוד כשישבנו בשבעה, התקשרתי למ"פ השיריון וחיזקתי אותו. אמרתי לו שאנחנו אוהבים אותם ומחכים להם. הם אמנם לא באו, אבל אנחנו עדין מחכים. זה קצת מצער, אבל אני יכול להבין שקשה להם" - כך הגיב בצהריים (יום א') סמיר מועדי, אביו של רב"ט יוסף מועדי, שנהרג יחד עם סמ"ר ניתאי שטרן ורס"ן דגן ורטמן בתקרית הקשה ביותר שאירעה לצה"ל במהלך מבצע "עופרת יצוקה". ממצאי התחקיר, כמו גם ממצאי תחקיר של תקרית קטלנית אחרת שאירעה זמן קצר לאחר מכן - פורסמו לראשונה ב-ynet. המשפחות קיבלו את התחקיר לידיהן כבר לפני כמה שבועות.
התקרית אירעה ב-5 בינואר ובמהלכה ירה טנק של צה"ל פגז לעבר מבנה שבו שהו לוחמי גולני. בנוסף לשלושת ההרוגים, נפצעו בתקרית עוד 23 חיילים, בהם גם מפקד החטיבה. מהתחקיר עולה כי רגע לפני האסון, דיווח מפקד הטנק כי הירי מתבצע מחוץ לגבולות הגזרה שהוקצו לו - אולם המפקדים לא שמעו, ונתנו בכל זאת "אור ירוק" לירי. עוד התברר שצוות הטנק תצפת על מטרה אחרת מהיעד שקיבל, והשתמש במפות קוד שונות מאלו שהיו בידי כוח הפיקוד - דבר שהגדיל את הקצר בתקשורת בין הצדדים.
התקרית השנייה שעלתה בתחקיר מתייחסת לאירוע דומה שהתרחש כמה שעות לאחר מכן: ירי של טנק לעבר מבנה בו שהו לוחמים מגדוד 202 של הצנחנים. מהאש נהרג סרן יהונתן נתנאל וארבעה לוחמים נוספים נפצעו. מהתחקיר עולה כי הפעולה התבצעה בתנאי עייפות קשים שהביאו לשורת טעויות. צוות טנק, בפיקודו של סגן מפקד פלוגה, היה סבור כי הוא צופה מזרחה - אך בפועל התברר כי תותח הטנק כוון דרומה. הוא לא ידע על כוחות צה"ל שנמצאו במרחב שלו, וכאשר דווח על חמושים באזור, ירה פגז למיקום השונה מזה שעליו קיבל את הדיווח.
לפחות שתיים מהמשפחות השכולות לא הביעו בשיחה עם ynet כעס על צה"ל בעקבות קבלת התחקיר. מתברר כי לא כולם מעוניינים להתעמק בפרטים, לפחות בשלב זה. "העובדות הקטנות האלו לא ישנו את העובדה הגדולה - את הילד שלי לא יחזירו לי, הוא כבר נמצא במקום אחר", אמר מועדי. "אני לא יודע אם אי פעם אקרא את התחקיר. אולי ברגע שיהיו לי הכוחות הנפשיים לכך, אבל כל הפרטים שבעולם לא יצליחו לשנות הרבה. אין לנו טענות לאף אחד. אני אישית, בתור אבא, גאה בילד שלי שמת ונפל כגיבור, היתר מבחינתי מיותר".
תרשים של התקרית הראשונה
"היו כמה טעויות אבל מה לעשות טעויות קורות. זו לא הפעם הראשונה ולא השנייה ואני לא מאמין שזו תהיה גם הפעם האחרונה", הוסיף מועדי. "יש לנו הרבה אמון בצבא. העמדה שלנו בעניין לא השתנתה. מהיום הראשון שקיבלנו את ההודעה וסיפרו לנו שהייתה פה טעות, אמרנו שזה הגורל שלנו. אנחנו בקשר עם המ"פ של יוסף, שניצל בזכות זה שיוסף נשכב מעליו. היום הוא בחיים וזה נותן לי הרבה כוחות. ככה חינכו את יוסף וככה הוא התנהג, כמו גיבור".
ראובן שטרן, אביו של ניתאי שטרן, סירב להתייחס בהרחבה לפרטי המסמך. "קראנו את התחקיר שוב ושוב ואנחנו מודעים לכל הפרטים שכלולים בו, וגם לדברים שלא כלולים בו. כשנמצא נכון להתייחס לתחקיר - נתייחס אליו", אמר.
"הפרק של יהונתן תם"
הרב עמוס נתנאל, אביו של יהונתן נתנאל, כבר הביע בעבר בפומבי את תמיכתו בחיילים שירו בשוגג לעבר בנו. ממצאי התחקיר, כך נראה בשיחה עם ynet, לא שינו את דעתו. "היו בתחקיר פה ושם חידודים ודברים שהתבהרו, אבל התמונה הכללית היתה ידועה כבר מההתחלה. הדברים שהתבררו הוסיפו פרטים טכניים, אבל מבחינתנו ברגע שקרה האירוע הטראגי - תם הפרק של יהונתן. אפשר להגיד שנסגר פה מעגל, אבל כבר מהיום הראשון נסגר מבחינתנו המעגל".
"אנחנו אנשים מאמינים ואנחנו מנסים לראות במה שהיה השגחה פרטית. היינו שותפים מלאים להבנה שדבר כזה יכול לקרות, שזה חלק מהלחימה. אנחנו נתנו את חלקנו.
היינו בקשר עם צוות הטנק, הכרנו את האנשים המעורבים. בסך הכול מדובר באנשים טובים שפעלו בתנאים לא קלים. אמנם הייתה שם טעות, אבל בשיחות שלנו איתם אנו מנסים לראות כיצד ניתן להפוך את האירוע הזה למשהו טוב. צה"ל הפיק את הלקחים כבר בלחימה, ועוד ייקח את זה הלאה", הוסיף נתנאל.
ד"ר אליהו ורטמן, אביו של דגן ורטמן, אמר: "במלחמה, כמו במלחמה, דברים כאלה קורים. מי שלא היה תחת אש חושב שדברים כאלו לא קורים. אין כאן מקום להתעסקות תקשורתית, יש רק מקום לכבד את הנופלים. קרה לנו מה שקרה, זה יכול היה לקרות גם למישהו אחר. אשתי, אני וכל המשפחה עומדים איתן".