מבקר המדינה בוחן ביקורת מקיפה בבנק ישראל
זאת, בעקבות דו"ח ביקורת פנימית שנערכה שם. ל-ynet נודע כי הביקורת מתייחסת לרכש של שירותים חיצוניים, בעיקר העסקת יועצים, בתקופת המנכ"ל הקודם, שנעשו לכאורה בדרכים שעקפו את חוק חובת המכרזים
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס יבחן האם יש מקום לערוך ביקורת מינהלית מקיפה בבנק ישראל, בעקבות דו"ח ביקורת פנימית שנערכה שם.
- מלחמת הנגיד והספקולנטים - שלב ב'
- בנק ישראל: הוועד מבקש להכריז סכסוך עבודה
הממשלה אישרה את עקרונות חוק בנק ישראל
עוזרו של המבקר, עו"ד רוני חיימוביץ, ציין כי משרדו ישקול לקבל לידיו את הדו"ח כדי ללמוד אותו ולקבל על פי ממצאיו את ההחלטה אם לערוך את הביקורת. "אבל ספק רב אם משרד מבקר המדינה מוסמך להורות לבנק ישראל לפרסם בפומבי דו"ח ביקורת פנימית", אמר חיימוביץ.
חיימוביץ השיב לפנייתה של עמותת אומ"ץ לערוך את הביקורת ולאלץ את הבנק לפרסם את הדו"ח. עוזר המבקר מבהיר כי הבחינה של אפשרות הביקורת "כפופה לשיקולים המנחים את עבודת המשרד לרבות שיקולי חוק".
פניית העמותה נעשתה בעקבות פרסומים שבהם נטען כאילו הבנק מסתיר את הדו"ח בגלל ממצאיו הקשים שהעלו לכאורה מחדלים בעבודה המנהלית של הבנק (כגון הוצאות מופרזות, תעריפים חריגים והעסקת מקורבים). ל-ynet נודע כי הביקורת מתייחסת לרכש של שירותים חיצוניים, בעיקר העסקת יועצים, בתקופת המנכ"ל הקודם בדרכים שעקפו את חוק חובת המכרזים.
בבנק ישראל מכחישים: אין כוונה להסתיר
בבנק ישראל מכחישים שקיימת כוונה להסתיר את הדו"ח. ההפך הוא הנכון, אומר דובר הבנק ד"ר יוסי סעדון. "הבנק פתח בהליכים לפרסום הדו"ח מתוקף חוק חופש המידע, אבל הוא נדרש קודם להביא לידיעת המבוקרים את אפשרות החשיפה על פי זכותם בחוק לבקש למנוע את פרסום הדו"ח". סעדון הוא שהביא את העניין לידיעת המבוקרים.
"מרבית המוזכרים בדו"ח הביעו את התנגדותם לחשיפה של פרטים אלה ואחרים. התנגדויותיהם נבחנות וחשיפת הדו"ח תתאפשר לאחר בחינת ההתנגדויות ובהתאם לתוצאות הבדיקה", מוסיף הדובר. מדובר בכ-20 איש. סעדון, הממונה על ביצוע חוק חופש המידע בבנק, כבר דחה 6 התנגדויות והודיע למבוקרים כי רק צו של בית משפט יוכל למנוע את פרסום חלקם בפרשה, אם כי יתכן שלגבי חלק מהם זהותם תתושטש.
הביקורת - בהוראת הנגיד פישר
הדו"ח הוכן בידי יחידת הביקורת הפנימית של הבנק בראשות שולה משלי. המשנה לנגיד הבנק, פרופ' צבי אקשטיין, מאשר שהביקורת מטפלת בסדרי העסקת היועצים החיצוניים בבנק. היא נערכה בהוראת הנגיד סטנלי פישר על פי המלצה של ועדת הביקורת של הבנק, אשר רוב חבריה אינם עובדי הבנק. הוועדה היא ראשונה מסוגה בגוף ממשלתי והוקמה לפני כשלוש שנים במסגרת השינוי הארגוני שנעשה בבנק, ביוזמת הנגיד, ללא דרישה בחוק.
פרופ' אקשטיין מציין כי "ועדת הביקורת, לאחר שקבלה את החלקים הראשונים של הדו"ח ואת המלצות יחידת הביקורת הפנימית, שהיא גוף מקצועי עצמאי, המליצה על שינויים מהותיים בתחום הרכש (של השירותים החיצוניים) שכבר מיושמים בבנק".
אקשטיין מוסיף כי "עמדת ועדת הביקורת והנהלת הבנק היתה והינה כי אם יידרש הבנק לפרסם את דו"ח הביקורת הוא יעשה כן בכפוף להליכים הקבועים בחוק (חופש המידע)". עוד הוא מציין כי הליכים אלה, שכבר מתנהלים, "לא מנעו מהנהלת הבנק לאמץ את המלצות ועדת הביקורת הפנימית וליישמן לאלתר".
יש לציין כי ביקורת מנהלית קודמת של מבקר המדינה בבנק ישראל, שפורסמה לפני כארבע שנים, חשפה לראשונה את התשלומים הגבוהים והחריגים של השכר וההטבות הכספיות מהם נהנו עובדי הבנק.