המאבק בערד נמשך: "למה אין סודנים בהרצליה?"
מאות פליטים סודנים התקבצו בעיר הדרומית בתקופה שבה הפעיל משרד הפנים את נוהל "גדרה-חדרה". הנוהל בוטל בינתיים, אך בערד נותרו עם ההשלכות וטוענים: עובדים רבים פוטרו ממקומות עבודתם כיוון שהפליטים מוכנים לעבוד בזול
עשרות מתושבי ערד הפגינו היום (יום ב') במחאה על-כך שמאות פליטים סודנים התקבצו בעיר כתוצאה מנוהל "גדרה-חדרה" בו נקט משרד הפנים עד לאחרונה. המפגינים נשאו שלטים בהם נכתב "הסודנים לא רוצים להיות בערד, תנו להם לגור במקום אחר", "מדוע אין סודנים בהרצליה פיתוח?" ו-"תנו עוז לערד" (מתייחס לפעילותה של יחידת עוז - א.ק).
אחד המפגינים, סמי הרשקוביץ, אמר ל-ynet: "לא יכול להיות שכל נטל הטיפול בסודנים ייפול על ערד. יש סודנים שבעצמם רוצים לצאת מפה, אבל לא יכולים כי המחייה בתל-אביב יקרה ולא בטוח שימצאו עבודה. מלונות ים המלח מעסיקים אותם על חשבון חיילים משוחררים, בדואים ותושבי העיר קשיי היום".
ההפגנה בערד, היום (צילום: הרצל יוסף)
בין המפגינים היה מוסא אבו-ג'ודא, בדואי המתגורר בנגב, שסיפר כי עובדים רבים פוטרו ממלונות ים המלח עקב הגעת הפליטים הסודנים, אשר מוכנים לעבוד בזול. "אין לבדואים תעסוקה ורבים מהם נאלצים לחיות על ביטוח לאומי כעת". יעקב לנקרי, מפגין נוסף, אמר: "לא ייתכן שהבן שלי ישתחרר מהצבא ולא תהיה לו תעסוקה כי לוקחים את הסודנים בחצי משכורת".
אלי בר-שדה, ממקימי אחד ממטות המאבק למען ערד, אמר כי ביטול נוהל "חדרה-גדרה" לא פתר את הבעיה בערד. "במשך שנתיים בו ייושם הנוהל התקבצו בעיר יותר מאלף סודנים, אנשים חסרי מעמד. אנחנו קוראים לשר הפנים, אלי ישי, לנקוט בפעולה שתאפשר להם לצאת מהעיר בצורה מסודרת ולהיטמע בשאר האוכלוסיה. יש המון ערים בארץ בהם אין ולו סודני אחד".
"יד אחת מגרשת, יד אחרת מנפיקה אשרות"
בעקבות ההפגנה אמרה יו"ר השדולה למען הפריפריה בכנסת, ח"כ מירי רגב (ליכוד): "לא ייתכן שיישובים, במיוחד בדרום הארץ, נושאים בנטל ומתמודדים עם מציאות כה מורכבת. אנחנו עומדים בקשר עם נציגי הציבור בערד ומזדהים עם מצוקת התושבים. אני סבורה כי דין ערד כדין הרצליה".
בתוך כך, התקיימה היום בשדרות רוטשילד בתל-אביב צעדת מחאה על מדיניות "הדלת המסתובבת" שבה נוהגות הרשויות כלפי העובדים הזרים.
יוזמת ההפגנה, נועה לוי, אמרה ל-ynet: "יד אחת מגרשת את העובדים האלה ויד שנייה מוציאה 27 אלף אשרות חדשות. בגלל נהלים שונים שמשרד הפנים הוציא, שוללים אשרות עבודה מכל עובד שפוטר, מתחתן או עובדת שנכנסת להריון. כל העובדים האלה הופכים ללא חוקים".
"ההפגנה הזו באה להצביע על-כך שיש מי שמניע ומרוויח מהתהליך. חברות כוח האדם מקבלות עמלת תיווך מכל עובד זר שמגיע לארץ, סכומים שמגיעים עד ל-25 אלף דולר", הוסיפה לוי. לדבריה, "התעריף" משתנה מענף לענף ובשל מגבלות החוק רובו נגבה עוד כשהעובדים הזרים נמצאים בחו"ל.