סוכם: ניצולי שואה נזקקים יזכו לתרופות חינם
ל-ynet נודע שמשרדי הרווחה והבריאות ונציגי קופות החולים יגבשו קריטריונים לרפורמה שתקיף עשרות אלפי ניצולים, ומתוכננת לצאת לדרך כבר באמצע החודש הבא. היום: כינוס ראשון מאז הבחירות לוועדה שעוקבת אחר הסיוע לניצולים
עשרות אלפי ניצולי שואה יוכלו ליהנות אולי כבר מאמצע החודש הבא מתרופות חינם. כך נודע ל-ynet. הסכם ברוח זו הושג אתמול (יום ב') בין מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', לבין מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור אבי ישראלי, ונציגי קופות החולים.
במסגרת הרפורמה, שהקריטריונים שלה יגובשו סופית בשבועות הקרובים, יזכו ניצולים לתרופות חינם ללא קשר לסוג התרופה. עדיפות תינתן לניצולי שואה נזקקים. איצקוביץ' הביע תקווה כי גיבוש התוכנית יסתיים במהירות ושזו תצא לדרך בכל קופות החולים כבר באמצע החודש הבא.
בתוך כך, צפויה להתכנס אחר הצהריים ועדת המעקב אחר ביצוע החלטות הממשלה בסוגיית ניצולי השואה לראשונה מאז הקמת ממשלת נתניהו.
בראש הוועדה עומד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, וחברים בה נציגים של משרדי הממשלה וארגוני הניצולים, ביניהם איצקוביץ'.
בנובמבר 2007 אישרה הממשלה הקודמת את תוכנית הסיוע לניצולי השואה ולגמלאים שעלותה, לפי הערכות שונות, 1.5-2.5 מיליארד שקל. 15 שרים הצביעו אז בעד התוכנית, שישה נמנעו ושרת החינוך דאז, יולי תמיר, התנגדה. התוכנית אמורה לתת פתרון למצוקתם הכלכלית של 85 אלף ניצולי שואה מ"המעגל השני" - אלה שלא שהו בעצמם במחנות אך נפגעו מהמלחמה.
בתקופת ממשלת אולמרט, נהגה הוועדה להתכנס אחת לחודש, אך הדיונים הופסקו מיד לאחר הבחירות. בעקבות החשש שהביעו ארגוני הניצולים כי הוועדה תחדל מלהתקיים ולא יהיה מי שיפקח על ביצוע התוכנית - הוחלט כעת לכנסה שוב.
"אי אפשר להתנהל ללא תכנון מוקדם"
למרות הרפורמה החדשה בתרופות לניצולים, יש עדיין חריקות גדולות בביצוע תוכנית הסיוע - 21 חודשים לאחר הקמתה. כך למשל, מרכז הארגונים, שאמור לקבל בכל שנה כשלושה מיליון שקל ממשרד הגמלאים, אינו מקבל את הכספים באופן ישיר, אלא אמור להציג חשבוניות ולדווח על כל פעולותיו. הדבר אינו מאפשר לארגון הגג של ניצולי השואה לתכנן את פעילותו מראש.
"אנחנו אמורים לקבל את תקציב התמיכות, אבל לא מקבלים את כולו. מה שמתקבל - מתקבל באיטיות וזה מונע מאיתנו להתחייב לספקי שירות, לערוך כנסי מידע לניצולים, להוציא חוברות הסברה ולקיים פעילויות שונות", אמר מנכ"ל מרכז הארגונים, ירון שמיר, בשיחה עם ynet. "קשה מאוד להתנהל ללא תכנון מוקדם. הכל לוקח המון זמן וכל פעולה הופכת קשה לביצוע."
מצדו של איצקוביץ' הדברים נראים קצת אחרת. "רצף העבודה נמשך למרות שלא הכל בוצע. הייתי מאוד מרוצה אם כבר בשלב הזה כל ניצול היה מקבל את הטיפול שמגיע לו. חשבתי שקצב הביצוע יהיה מהיר יותר, אך מצד שני - צריך להסתכל על החיובי - העבודה נמשכת", אמר.
ניצולי השואה מקווים כי ממשלת נתניהו תהיה זו שתאפשר להם לחיות את שארית חייהם בכבוד ותסיר את כל החסמים הביורוקרטים המונעים את מיצוי תוכנית הסיוע. ראשי ארגוני הניצולים גם מקווים שהממשלה תפעל לסייע להם ולעמותות אחרות הפועלות למען הניצולים, עקב הקשיים הכלכליים בהם הן נתונות.
ממשרד הגמלאים נמסר בתגובה כי "ב-2008 אושרה למרכז הארגונים תמיכה בסך 2.925 מיליון שקל לביצוע פעילויות שונות ומתוך זה מימש המרכז בפועל סכום של 2.286 מיליון. ב-2009 אושרו למרכז הארגונים 2.85 מיליון שקל וכי ההעברות נעשות בהתאם לנהלי החשב הכללי".