שתף קטע נבחר
 

חברות הביטוח יידרשו להגדיל את ההון העצמי

ועדת הכספים אישרה את תקנות האוצר, שדורשות מהחברות להגדיל את ההון באופן משוקלל עד 30% מהנכסים וההתחייבויות שלהן. התקנות אושרו למרות התנגדות איגוד חברות הביטוח

חברות הביטוח יידרשו להגדיל במידה ניכרת את ההון העצמי שלהן, על פי תקנות של שר האוצר שאושרו היום (ג') בוועדת הכספים לפי הצעת הממונה על שוק ההון והביטוח.

 

 

הממונה, ידין ענתבי, אמר לוועדה שהגדלת ההון העצמי הנדרשת היא באופן משוקלל עד 30% מהנכסים וההתחייבויות של החברות, בדומה לסטנדרטים החדשים שהתקבלו לאחרונה באיחוד האירופי. התקנות אושרו למרות התנגדות איגוד חברות הביטוח, בעיקר לגבי היקף הרחבת ההון העצמי וסוגי הנכסים שיוכרו כחלק מההון.

 

ענתבי דחה את בקשתן לכלול במסגרת זו את קופות הגמל, אותן רכשו לא מכבר בעקבות רפורמת בכר. הוא מבקש בכך להגן על כספי העמותות של הקופות, מחשש שחברת הביטוח תיאלץ לפצות מהונה על חשבון חסכונות העמיתים מבוטחים שלה שייפגעו באסון המוני, כמו רעידת אדמה.

 

ההון העצמי הוא "כרית הביטחון" של חברת הביטוח למקרים של אסונות המוניים או משברים כספיים. זאת לעומת ההון העצמי שנדרש היום מהבנקים בשיעור של 12%.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ביקש לאחר אישור התקנות לקיים עליהן הצבעה חוזרת בראשית ספטמבר. זאת כדי לתת לצדדים הזדמנות אחרונה שבה האוצר וחברות הביטוח ינסו לפתור בהסכמה את חילוקי הדיעות.

 

שר האוצר יובל שטייניץ ציין בפנייתו לוועדה כי דרישות ההון הקיימות של המבטחים מתייחסות בעיקר לסיכונים כלליים. הן לא מכסות סיכונים נוספים להם חשופים המבטחים, כגון סיכוני שוק, סיכוני אשראי וסיכונים תפעוליים. כל זה בנוסף לסיכונים המקובלים.

 

הגדלת ההון - תוך שלוש שנים מפרסום התקנות

התקנות שאושרו קובעות דרישות נוספות להון העצמי, בשל נכסי השקעה המוחזקים כנגד התחייבויות שאינן מניבות תשואה ובשל חשיפה למבטחי המשנה. שכן לסיכונים הגלומים כאן השפעה מכרעת על רווחיות חברות הביטוח בישראל ועל יציבותן.

 

דרישות נוספות הן לתוספת הון בשל חשיפה לנזק כתוצאה מאירוע קטסטרופה בודד וגם בשל סיכונים תפעוליים שעלולים להיגרם כתוצאה מתהליכים פנימיים כושלים או לקויים בעבודת חברות הביטוח, כמו גם טעויות אנוש, כשלי מערכות טכנולוגיות ואירועים חיצוניים אחרים שעלולים לאיים על יציבות חברת הביטוח ויכולתה לקיים את התחייבויותיה למבוטחים.

 

בגלל מורכבות התהליך, החברות תידרשנה להגדיל את ההון העצמי שלהן תוך שלוש שנים מפרסום התקנות. 

 

התקנות מחייבות להתאים בנפרד את שיעורי ההון העצמי ביחס לכל אחד מכ-20 סוגי נכסים, התחייבויות ופעילויות עסקיות של חברת הביטוח על פי אומדן הסיכונים הנשקפים מכל אחד מהם. למשל -– 1% להשקעת באג"ח ממשליות; 5% להלוואות לדיור בגיבוי משכנתא; 14%-16% להשקעה במניות סחירות ולא סחירות וכן 60% לביטוח השקעות של רוכשי דירות לפני קבלת הדירה בפועל ועד 100% מול כל ערבות שניתנת להבטחת אשראי. לעומת זה, לא נדרש הון עצמי להלוואות שחברות הביטוח נותנות כנגד פוליסות ביטוח החיים שלהן למבוטח.  

 

ענתבי: מתנגד לכל דחייה

ענתבי התנגד לכל דחייה באישור התקנות שהעלו סוכני הביטוח בטענה שהם לא הספיקו למצות את המשא ומתן עם האוצר. הוא הגיב על טענה זו, שהמגעים שלו עם החברות נמשכים כבר שלוש שנים. הם טענו שלאחרונה היה נתק של שנה וחצי. ענתבי גם דחה את הטענה שהטענות מקפחות את חברות הביטוח לעומת קופות הגמל, שלא נדרשו להגדיל את ההון העצמי שלהן.

 

הוא הסביר שאין מקום להשוואה בגלל ההיקף והמורכבות של ההתחייבויות והסיכונים שחברת ביטוח חשופה להם שאינם חלים על קופת גמל. הפער משתקף בהון העצמי המינימלי שנדרש מקופת גמל בסך 70 מיליון שקל בעוד שהמינימום הנוכחי למבטח מתחיל במיליארד שקל. בגלל הפער הזה הוא קבע כאמור שלא יאשר לאף חברת ביטוח לכלול את קופת הגמל שבבעלותה כחלק מההון העצמי המוגדל שנדרש עתה ממנה.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענתבי. קופות הגמל לא כלולות
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים