שתף קטע נבחר

 

החרדים על הבגרויות: "אל תתערבו לנו בחינוך"

היישובים החרדים נמצאים בתחתית הרשימה של הזכאים לבגרות, משום שרק מעטים ניגשים לבחינות - אבל נראה כי איש לא מתכוון לשפר את המיקום. מזכ"ל איגוד הישיבות החרדיות: "אנו מרגישים שהחינוך שלנו טוב, אז אין צורך שיתערבו. ככה חינכו אותנו גדולי התורה"

ביישובים החרדים מספר הזכאים לבגרות נמוך מאוד - אך יש לכך סיבה: מספר הניגשים לבגרות נמוך מאוד - משום שרבים מהתלמידים לומדים במסגרות שאינן מלמדות לאותן בחינות.

 

מהנתונים עולה כי בבני-ברק רק 14.94% מאלו שאמורים ללמוד בכיתות י"ב זכאים לתעודה. אך בפועל, רק כל נער שלישי ניגש בכלל לאותן בחינות. גם יישובים חרדים נוספים נמצאים בתחתית הרשימה: ביתר עילית עם 23.77% זכאים, אלעד 34.57% ומודיעין עילית 38.78%.

 

במגזר החרדי לא מתרגשים מהתוצאות. לדבריהם, בנות האולפנה והסמינרים התיכוניים נבחנות בבחינות חוץ, שהן מעין מקבילה של מבחני הבגרות - הנערכות על-ידי מכון סאלד, באישור משרד החינוך. התלמדות נבחנות בהבעה עברית, בהיסטוריה, תולדות עם ישראל, אנגלית, מתמטיקה ודקדוק. 90% מהבנות עוברות את המבחנים בהצלחה. המבחן במתמטיקה מקביל לבגרות ברמה של ארבע יחידות ובאנגלית אין מבחן בעל-פה או טקסט שמושמע ברדיו. אולם נתונים אלה לא מוצגים על-ידי משרד החינוך כחלק מהסטטיסטיקה.


 

"זו שיטת חינוך שנקבעה מלפני 50 שנה על-ידי גדולי ישראל, שאמרו שלא עושים מבחן בגרות, אלא את מבחן החוץ", הסביר מזכ"ל איגוד הישיבות החרדיות, שלמה ברילנט. לדבריו, "לכן כשמתחילים לגעת לנו בחינוך, זה מתחיל להסתבך. בציבור החרדי רגישים מאוד להתערבות. מבחינתנו זו שיטת הסלמי - ברגע שנותנים למישהו חיצוני כמו משרד החינוך להתערב - תהליך הנגיסה עולה ועולה. ואז יום אחד אתה מגלה שמשרד החינוך מנהל אותך. זו הסיבה ששמים חסמים. יכולנו לשחרר, אבל כיוון שמרגישים שהחינוך שלנו טוב ויש רמת ידע מצוינת, אז לא רואים צורך שיתערבו לנו. ככה חינכו אותנו גדולי התורה שלנו, ואנו פועלים על פי מה שחינכו אותנו. למה שואלים למה הרב אמר ככה או אחרת, אלא פועלים לפי דבריו".

 

הבנות אמנם נבחנות, אבל רוב הבנים החרדים כלל לא נבחנים במקצועות שאינם מקצועות קודש. על-פי הנתונים שנמסרו ל-ynet, מדי שנה כ-15 אלף תלמידים בבני-ברק, ירושלים וישובים חרדים נוספים לא ניגשים למבחני הבגרות בכלל וגם לא ניגשים למבחני חוץ. אם בתום לימודיהם הם רוצים ללמוד מקצוע שמצריך מבחני בגרות, הם ניגשים באופן פרטני. גישתם היא שלימוד גמרא מעניק מספיק כלים מבחינה לוגית, שאין להשיג בלימודי חול.

 

"לנפץ את בועת המידע החסר"

"הגיע הזמן לנפץ את בועת המידע החסר כל בסיס בכל הקשור להפצת נתוני החינוך בבני-ברק, כמו מספר התלמידים המצליחים בבחינות הבגרות וגובה התקציב לתלמיד", אמר אברהם טננבוים, מזכיר ודובר עיריית בני-ברק. לדבריו "מי שמסר את נתוני הזכאות לבגרות לתקשורת לא דאג לעדכן את המציאות האמיתית, שמתוך 12,000 תלמידים בעיר בגיל בית-ספר תיכון - 11,000 הם תלמידי המגזר החרדי, ישיבות ובתי-ספר בית-יעקב לבנות - שלא משתתפים כלל, מטעמים עקרוניים, בבחינות הבגרות. רק 1000 מתלמידי בתי-הספר לומדים בתיכוניים ממלכתי-דתי וכלליים, שהם 8.3% בלבד מתלמידי גיל תיכון - והם ניגשים לבגרות. בשנה זו יש ירידה במספר תלמידי התיכון הממלכתי-דתי והכללי בעיר, והוא עומד על 8.3% לעומת 14% בשנה שעברה".

 

באשר לתלמידים שניגשים לבגרות, מתעקשים בעירייה ששיעור ההצלחה בהם מהגבוהים ביותר בארץ: בישיבה התיכונית העירונית אחוז ההצלחה עומד על 89%, באולפנה העירונית לבנות - 77%, בתיכון הכללי "רמז" 62%. בתיכון זה

משקיעות העירייה ומשרד החינוך מאות אלפי שקלים בשנה, במסגרת תוכנית "אומץ" לבחינות בגרות בקרב התלמידים. אחוז ההצלחה בכל בתי הספר הממלכתיים-דתיים והכלליים עומד על 64.4 בעיר, לעומת 62 אחוז ממוצע ארצי.

 

"אנחנו לא מרגישים מושפלים מהתוצאות של הזכאות לבגרות. אנחנו בסדר גמור איתן. מי שמרגיש מושפל זה משרד החינוך", מוסיף מזכ"ל איגוד הישיבות החרדיות. "משרד החינוך סוגר את העיניים. מבחינתנו יש סמינר, שמקביל לתיכון על-יסודי. הבנות נבחנות במבחני חוץ, דומה למבחני בגרות. מקצועות הליבה שלנו זה מקצועות הקודש. אין אנטי למבחני בגרות, אצלנו הלימודים של נשים זה לא רק לטחון חומר.

 בית הספר הוא גם מחנך, מעניקים ערכים וידע ומשקיעים מאוד. המוסדות החרדים מקבלים ציונים גבוהים מאוד במבחנים בינלאומיים, כי הבנות לומדות ימים כלילות, אין להן הסחות דעת. אנחנו רק לא עושים בגרות, מהסיבה הידועה שלא רוצים שיתערבו בתכנים, בצורת הלימוד שלנו. ברוך השם, בחינוך שלנו הרמה מאוד טובה מבחינה חינוכית".

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמשון שושני, התייחס גם הוא לנושא. "הייתי רוצה שכל התלמידים במגזר החרדי ייגשו לבגרות, אבל יודעים שרק אחוז קטן נבחן. יש בית ספר ממלכתי-דתי בבני-ברק ויש בודדים שניגשים לבחינות בגרות. רוב תלמידי המגזר חרדי לא ניגשים לבחינות בגרות, כמו שהם לא משרתים בצה"ל, לכן אין לי יכולת להתייחס לזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסד חינוכי בבני-ברק. למצולמים אין קשר לכתבה
צילום: ירון ברנר
מומלצים