שתף קטע נבחר
 

קייטנת הורים: מלטפים נחשים

לרוב האנשים זה לא נשמע אמנם כל כך כיף, אבל יש כאלה שנהנים מזה. היום בקייטנה: יוצרים נחשים, לומדים עליהם וגם מלטפים אותם

בחופשה הזו יצאנו לפגוש בעלי חיים, והילדים התגברו על הרבה פחדים וצברו חוויות מיוחדות: צפו מקרוב בצבי ים ענקיים ובדולפינים, האכילו קופי סנאי, החזיקו פרפר בכף היד וליטפו קנגורו. החלטנו להעלות את רף האומץ ולהתמודד עם אחד הפחדים הקדמוניים הגדולים ביותר: ללטף נחש. וידוי קטן – גם עבורי זו עמדה להיות הפעם הראשונה. למרות שאני כל כך אוהבת חיות וכבר התקרבתי וליטפתי חיות כמעט מכל הסוגים, נחש היה חיה שתמיד העדפתי לשמור ממנה מרחק. כדי להתכונן למפגש האמיתי, החלטנו ליצור בבית נחשים משלנו.

 

כדי ליצור נחש צריך:

  • ניירות או בריסטולים
  • 2 מגנטים עגולים קטנים
  • גומייה חומה פשוטה, פתוחה לקו ישר (לא עיגול סגור)
  • מספריים
  • דבק
  • צבעים

 

הכנת נחש מטייל

  1. מציירים על נייר צורה של נחש ישר – בקצה העליון ראש ובקצה התחתון זנב הולך וצר. עובי הנחש כ-2 ס"מ (ראשו כמובן רחב יותר) ואורכו כ-18 ס"מ. גוזרים את הנחש וצובעים אותו בדוגמא של פסים או כתמים משני צדי הנייר. בצד אחד מציירים לו גם עיניים.
  2. גוזרים את הנחש לפסי-רוחב של 1.5 ס"מ, חוץ מאשר את הראש ואת הזנב שבקצה הגוף. גוזרים חור קטנטן בעזרת מספריים במרכז של כל רצועת רוחב, כולל בראש ובזנב.
  3. לוקחים את הגומייה החומה וקושרים קצה אחד לראש הנחש. משחילים את הגומייה דרך החורים לכל אורך גופו של הנחש. אחרי השחלה בחור האחרון שבזנב קושרים קשר בגומייה כדי שלא "תברח" מהנחש. מדביקים את הגומיה לרצועות הנייר לכל אורך הגוף. קיבלנו נחש גמיש.
  4. לוקחים דף A4 ומציירים עליו נוף שבו יטייל הנחש: דשא, אבנים, פרחים, נחל עם מים, עצים וכו' וצובעים. מציירים במרכז הדף גם את פתח המחילה של הנחש, בצורת חצי עיגול ברוחב של כ-5 ס"מ, וגוזרים את פתח המחילה כך שיהיה חור בדף.
  5. מדביקים את אחד המגנטים לצד האחורי של ראשו של הנחש.


 

 

היצירה מוכנה. כדי שהנחש יטייל, יש צורך בשני משתתפים. אחד מחזיק בשתי ידיים את דף הציור לרוחב, כך שהוא מתוח באוויר. השני מניח על הדף את הנחש ומתחת לדף את המגנט השני, כך שייצמד למגנט של ראש הנחש. עכשיו מניעים מלמטה את המגנט והנחש מטייל בציור – מטפס על העצים, מתפתל בין האבנים. לסיום, הנחש נכנס לתוך פתח המחילה הגזור – ונעלם...

 

מפגש עם נחשים

סוף סוף הלכתי לפגוש את הדבר האמיתי. הגעתי ל"עולם הזוחלים של גולן" בקיבוץ מצובה שבגליל המערבי. גיליתי פינה שקטה ונעימה. בחצר – פינת ליטוף וכמה כלובים גדולים עם בעלי חיים מעניינים, כמו רקון ועופות דורסים. בשטח מסתובבים חופשי טווסים, צבה דורבנית ענקית ולהפתעתי – גם כלבים וחתולים של בעל המקום הסתובבו בטבעיות ובנחת בין כל בעלי החיים האקזוטיים, בלי שום כוונות תוקפניות.

 

נכנסתי פנימה לאולם התצוגה של הזוחלים. כאן ראיתי אוסף מרשים של נחשים מסוגים שונים, כולל נחשי ענק וגם לטאות, חומטים ועוד. גולן, הבעלים של המקום, עבר בין המבקרים, הסביר, סיפר וענה על שאלות. מדי פעם הוציא נחש ונתן למי שמעוניין ללטף. ניכר מדבריו שחשוב לו מאוד להגביר את המודעות ואת ההבנה של הציבור בנושא הנחשים ושאר הזוחלים – מצד אחד להפחית את הפחד, אך מצד שני לדעת ממה ואיך להיזהר. למשל, אבא שישב במקום עם בנו הקטן ניסה לשדל אותו ללטף נחש, ואמר: "אל תפחד, חמוד. הנחש הוא חבר". גולן מיהר להתערב ואמר לאב בעדינות שלא כדאי לחנך את הילד הקטן לחשוב שנחש הוא חבר. צריך להסביר לו שהנחש המסוים הזה אינו מסוכן וכדאי לו ללטף, אבל נחשים באופן כללי אינם חברים שלנו ועלולים בהחלט להיות מסוכנים.

 

לאחר מכן ערך גולן הדרכה קבוצתית למשפחות שהגיעו לבקר. ישבנו סביב שולחן וגולן הביא אלינו בכל פעם נחש או חיה אחרת, הראה מקרוב, הסביר ואיפשר לגעת, ללטף ולהצטלם. במהלך הסיור במקום, נכנס פנימה אחד הכלבים מהחצר. גולן ראה שאני מופתעת וקרב את אחד הנחשים אל הכלב. הכלב ליקק את הנחש בחיבה... גולן הסביר שהכלבים והחתולים שלו גדלו יחד עם הנחשים ושאר חיות החווה, ולכן הם רגילים אליהם וחיים בהרמוניה יחד. והנה, הגיע הרגע שלי וגם אני ליטפתי נחש ואפילו הנחתי אותו על הכתפיים. אחרי הדקה הראשונה לא הבנתי ממה היה החשש שלי עד היום.


 ב"עולם הזוחלים של גולן". צילום: גולן פדידה 

 

פארק הזוחלים בשפיים

אחרי "טבילת האש" שלי, לקחתי את הילדים ונסענו לפארק הזוחלים בשפיים. גם כאן מדובר ב"משוגע" לדבר – צחי, שמנהל את המקום בתחושת שליחות והתלהבות. הצטרפנו להדרכה של צחי שהתחילה עם נחש, שלאחר ההסברים עבר בין הילדים שלמדו איך צריך להחזיק אותו באופן מכבד ובטוח. להפתעתי הילדים שלי לא נרתעו והחזיקו את הנחש בטבעיות. כנראה שהחופשה הזו שבה חוו מפגשים מגוונים עם בעלי חיים, בכל זאת עשתה להם משהו...

 

המשכנו לצפייה בתנינים הגדולים, שרוב הזמן לא זזו עד שפתאום החליט אחד התנינים לצאת מהבריכה ברעש גדול ומרשים. בהמשך הסיור עברנו עם צחי בין החיות המגוונות של המקום, כשצחי מחזיק כל חיה ומספר עליה. בהסבריו שילב צחי לא מעט חינוך אקולוגי (מדוע לא לקנות פרוות, איזה חיות משלמות בחייהן עבור תכשירי הקוסמטיקה, לאיזה נזק גורמת לנו ההדברה החקלאית?), וגם פרטים פיקנטיים ומעניינים על בעלי החיים השונים (למה לנחש אין רגליים, איך משמשת הקרפדה האוסטרלית בתור מימיה לאבוריג'ינים, למה משמשות אוזניו הענקיות של הפנק?).

 

כל הילדים בקבוצה נכנסו לאווירה ולהתלהבות המדבקת של צחי ובלי שום חשש (כמעט) החזיקו וליטפו את החיות השונות והמשונות. רשימת הליטופים בסיור כללה: קיפוד (כן, מתברר שאפשר לגעת בקוצים), חמוס, מספר נחשים, שממית מנומרת, חומט הלשון הכחולה, צבים, פנק רך פרווה וצפרדע אילנית. ראינו גם יצורים נוספים שאותם לא מומלץ ללטף כמו עכביש טרנטולה ענק, נחשים ארסיים רבים, וגם סוריקטה נמרצת וסקרנית. לפני שיצאנו מהמקום, שמנו לב למראה גדולה. ניגשנו להתבונן בעצמנו ואז גילינו את הכתובת על גבי המראה "אויב מספר אחת של בעלי החיים והצמחים".

 

  • עולם הזוחלים של גולן, קיבוץ מצובה. שעות פתיחה: בכל יום, 10:00-17:00. פרטים נוספים בטל': 050-7816972.
  • פארק הזוחלים בשפיים, צמוד לפארק המים. שעות פתיחה: בחופשת הקיץ בכל יום 10:00-18:00. בשאר השנה בתיאום מראש בטל': 050-5298322. מחיר: 25 ש"ח.

 

מירי לשם-פלאי, סופרת ומאיירת ספרי ילדים, עורכת טיולי משפחות  ופעילויות בטבע בעקבות ספריה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פארק הזוחלים
צילום: מירי לשם-פלאי
מומלצים