דיווח: מחבלים ניסו לתקוף מתקני גרעין בפקיסטן
דו"ח שפרסם מומחה אמריקני טוען כי פעילי אל-קאעידה והטליבאן תקפו את מתקני הגרעין של פקיסטן בשלוש הזדמנויות שונות בשנתיים האחרונות. מצבורי הנשק אמנם מאובטחים, אך הם נמצאים באזורי ההשפעה של הקיצונים האיסלאמיים
מחבלים ניסו לתקוף את מתקני הגרעין של פקיסטן בשלוש הזדמנויות שונות בשנתיים האחרונות. כך עולה מדו"ח חדש שפורסם הבוקר (יום ד') בכלי התקשורת הבריטיים. מומחים העריכו כי ישנה סכנה ממשית שארגוני הטרור אל-קאעידה והטליבאן ימשיכו במאמציהם לפגוע במאגרי הנשק האטומי של המדינה המוסלמית.
הדו"ח, שניסח פרופ' שון גרוגרי, פורסם בביטאון האקדמיה היוקרתית של הצבא האמריקני "ווסט פוינט". הוא ציין כי רוב מתקני הגרעין של פקיסטן ממוקמים באזורים מבודדים במערב ובצפון המדינה - לא הרחק ממעוזי אל-קאעידה והטליבאן, הפועלים באין מפריע באזורים כמו עמק סוואט ומחוז ווזיריסטן.
העיתון הבריטי "טלגרף" דיווח כי התקיפה הרצינית ביותר אירעה באוגוסט 2008 בבסיס וואה, שבו ככל הנראה נמצא אחד המפעלים הגדולים לייצור נשק גרעיני בפקיסטן. שני מחבלים מתאבדים התפוצצו בכניסה למחנה, הנמצא במרחק של כ-30 קילומטרים מצפון לאיסלמבאד. 70 בני אדם נהרגו בפיגוע, שסוקר בהרחבה בתקשורת אך אז לא היה ידוע כי היעד לתקיפה היה למעשה מצבור הנשק הגרעיני.
תקיפה נוספת שהתרחשה בדצמבר 2007 התמקדה בבסיס שבו נמצא מצבור של כלי נשק גרעיניים במחוז פונג'ב. גם כאן התפוצץ מחבל מתאבד, הפעם בכניסה לבסיס של חיל האוויר בקמרה.
פרופ' גרגורי אמר כי המקרים מדגימים את החולשה והפגיעות של מתקני הגרעין בפקיסטן. רק לפני כחודשיים אמר מפקד בכיר באל-קאעידה באפגניסטן כי אנשיו לא יהססו לתקוף מתקני גרעין. הבכיר מוסטפה אבו-יזיד, אמר כי "בעזרת אללה, המוג'הדין ישתלטו עליהם וישתמשו בהם נגד האמריקנים".
מתקני הגרעין בלב מעוזי הקיצונים
לא ידוע כמה טילים גרעיניים נמצאים כיום בפקיסטן. דו"ח של שירותי הביון האמריקני, שדלף ב-2004, טען בזמנו לצבא הפקיסטני יש ארסנל של 35 טילים גרעיניים וכי בכוונתו להכפיל אותו עד 2020.
מערכת הביטחון הפקיסטנית פועלת לפי השיטה האמריקנית, במסגרתה נוהגים להפריד בין חלקי הטיל השונים, לאכסן אותם בבונקרים תת-קרקעיים ולתת גישה אליהם רק למתי מעט בעלי סיווג ביטחוני גבוה מאוד. לכן, פרטים רבים בנוגע לתוכנית הגרעין הפקיסטנית - כמו מיקום ראשי הנפץ ומספרם - אינם ידועים.
עם זאת, החשש העיקרי כיום הוא שחרף האבטחה, הנסיבות בשטח עלולות להוות סכנה. מתקני הגרעין נבנו במערב ובצפון בשנות ה-70 וה-80, כשהמטרה
היתה להקים אותם הרחק מהודו ככל האפשר. אולם כעת האיום העיקרי אינו הודו אלא הקיצונים האיסלאמיים הפועלים באזורים אלה. כמו כן, קיצונים אלה זוכים לתמיכה רחבה בקרב האוכלוסייה ולפעמים גם בקרב בכירי הצבא ומערכת הביטחון.
"כבר ידוע על שני מדענים בוועדה האטומית של פקיסטן שנסעו לאפגניסטן בשנת 2000 ואף נפגשו עם אוסמה בן לאדן", כתב פרופ' גרוגרי בדו"ח. "תוכן הפגישות של שני הבכירים - סולטן בשירדין מחמוד וכן צ'אודרי עבדול מג'יד - מעולם לא פורסם".