שתף קטע נבחר

 

סערה בעיראק: מגזין כורדי קורא ליהודים לשוב

מייסד המגזין "ישראל-כורד" מאמין שמצא את הנוסחה לפיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני: היהודים שמוצאם בכורדיסטן ישובו למולדתם - וישראל "תקטין את מספר ההתנחלויות"

האם זו הדרך לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני? מגזין חדש שיוצא לאור בכורדיסטן חולל זעם רב בקרב מוסלמים שמרנים לאחר שקרא ליהודים לעזוב את ישראל ולשוב לעיראק. מייסד העיתון, דאוד ברסטאני, מספר כי לעיתון משימה אחת: לשכנע את 150 אלף היהודים-כורדים החיים בישראל לשוב למולדתם - כדי לפתור את הסכסוך בין ישראל לפלסטינים.

 

ברסטאני בן ה-62, שעמד בראש ועדת זכויות האדם בחבל האוטונומי, טוען כי המעשים "הבלתי הוגנים" של מדינות ערב כלפי היהודים גרמו לעלייתם לישראל,

דבר ש"תרם" למורכבות הבעיה הפלסטינית. "אם היהודים לא היו מהגרים, גם הפלסטינים לא היו צריכים להגר", אמר ברסטאני כשהוא מתייחס לפליטים הפלסטינים.

 

הוא טוען כי המצב הביטחוני בעיראק, ובמיוחד בכורדיסטן, משתפר - ולכן "יהודים רבים ירצו לחזור, ולהקטין בכך את מספר ההתנחלויות היהודיות בפלסטין".


"נעשה עוול ליהודים". בגסטאני והמגזין השנוי במחלוקת (צילום: AFP)

 

"מה שאני מבקש מעוגן בחוקה"

המגזין "ישראל-כורד" מופץ בכ-1,500 עותקים. המהדורה האחרונה שלו, בת 52 עמודים, מציגה על השער אשה שנושאת את דגל ישראל. בפנים אפשר למצוא כתבות על מסורות יהודיות-כורדיות עתיקות יומין, צילומים מהמחצית הראשונה של המאה הקודמת, וגם טיעונים רבים שמנסים להוכיח שהחזרת היהודים תחזק את כורדיסטן.

 

אבל רבים בעיראק מסרבים להשתכנע. "אני חשדן", מודה זאנה רוסטאי, נציג מפלגת "ג'מעה איסלאמייה" באסיפה הלאומית. "הכורדים הם חלק מהאומה האיסלאמית, וכורדיסטן היא חלק מעיראק".

בעוד עיראק היא אויבת מושבעת של ישראל, היחסים עם כורדיסטן היו יותר נעימים, ורבים מהמנהיגים הכורדים ביקרו בישראל בעשורים האחרונים.

 

יהודים חיו בכורדיסטן במשך מאות שנים והתפרנסו ממסחר, חקלאות ומלאכות אחרות. הקמת ישראל ותקומת הלאומנות הערבית באמצע המאה ה-20, שינתה את המצב וגרמה להם לעזוב.

 

ברסטאני, שביקר בישראל ארבע פעמים, מכחיש שהוא עובד עבור ישראל. "מה שאני מבקש מעוגן בחוקה", הוא טוען, "לכל עיראקי יש את הזכות לשוב למולדתו. נעשה עוול ליהודים שהיו אזרחים בעיראק". לדבריו, "אם כל מדינה ערבית תאפשר ליהודים לחזור, תערוב לביטחונם ותיתן להם את אדמתם בחזרה, הפליטים הפלסטינים יוכלו לחזור לאדמות שלהם כי ישראל לא תצטרך הרבה שטח".

 

מחמוד עותמאן, חבר פרלמנט מטעם הקואליציה הכורדית, חולק על דעתו. לטענתו, מהלך כזה לא יהיה מעשי במזרח התיכון. "אנחנו לא צריכים יחסים עם ישראל, אנחנו צריכים יחסים עם הערבים, אנחנו צריכים יחסים עם איראן, אנחנו צריכים להיות קרובים לטורקיה", הוא מסביר, "לא שמעתי על יהודים בישראל שרוצים לחזור לכורדיסטן, אני חושב שעדיף להם שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביקר בישראל ארבע פעמים, בגסטאני
צילום: AFP
מומלצים