איראן יוזמת: ועידה נגד תקיפת מתקנים גרעיניים
על רקע הדיבורים על אופציות צבאיות מול הגרעין האיראני, תציע טהרן לסוכנות הגרעין של האו"ם לכנס ועידה מיוחדת שבה יוחלט לאסור על תקיפת מתקני גרעין ברחבי העולם
ניסיון להגן על תוכנית הגרעין או להפעלת לחץ על ישראל? איראן מעוניינת ליזום ועידה בהשתתפות 150 מדינות שתחליט לאסור תקיפות צבאיות על מתקנים גרעיניים - כך אישר היום (ד') לסוכנות הידיעות AP נציג איראן במטה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה.
סוכנות הידיעות דיווחה כי נמסר לה על המהלך המתגבש מדיפלומטים בווינה, וכי המהלך אושר על-ידי הנציג האיראני, עלי אסגר סולטניה. לפי הדיווח, איראן מעוניינת להעלות את הצעתה לכנס ועידה בינלאומית לסדר היום של האסיפה הכללית של הסוכנות, גוף הפיקוח על הגרעין של האו"ם, שתכונס בחודש הבא.
הדיפלומטים העריכו כי המהלך נועד להגביר את הלחץ על ישראל, שלא שללה את האפשרות שתתקוף מהאוויר את מתקני הגרעין של איראן כדי לגרום לדחייה של שנים במימוש שאיפותה של טהרן. סולטניה דחה זאת ואמר כי איראן אינה חוששת מישראל, אלא פשוט מבקשת תמיכה בהצעת החלטה לאסור על תקיפות נגד מתקני גרעין בכל העולם.
מלבד ישראל, גם ארה"ב הבהירה בחודשים האחרונים
כי אם הנתיב הדיפלומטי לא יישא פרי מול איראן, כל האופציות עדיין על השולחן. גנרל בדימוס בחיל האוויר האמריקני טען השבוע במאמר בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי לארה"ב יש אופציה צבאית נגד איראן, וכי חילות האוויר והים יוכלו לגרום נזק רציני לתוכניתה הגרעינית.
"הצבא האמריקני מסוגל לשגר התקפה הרסנית על המתקנים הגרעיניים והצבאים של איראן", טען הגנרל צ'ק וולד, שהיה מפקד הכוח האווירי האמריקני בהתקפה הראשונה של ארצות הברית על אפגניסטן לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. לדבריו, "אם דיפלומטיה והלחץ הכלכלי ייכשלו, התקפה אמריקנית נגד איראן ניתנת לביצוע מבחינה טכנית והיא אופציה אמינה".