בפרויקט פר"ח חוששים: ההפרטה תהרוס אותנו
ויכוח מתמשך על תקציב הפרויקט המצליח, שבמסגרתו חונכים סטודנטים ילדים בתמורה למלגות, צפוי להוביל למכרז על הפעלתו. מנהל פר"ח: הפרויקט יירד לטמיון רק בגלל שמישהו יציע מחיר נמוך יותר. חונכת: שינוי במתכונת פר"ח - אסון
"אני לא רוצה לחשוב מה יקרה לילדים שישארו בלי חונכים. אלה ילדים שלא מקבלים בבית את היחס המינימלי שמגיע להם". מורן דמארי, חונכת פר"ח בבית הספר "הלל" ברמת גן, סבורה שכוונת משרד החינוך להפריט את הפרויקט בשל קשיי מימון, עלולה להמיט אסון על ילדים הזקוקים לסיוע.
החלטת משרד החינוך לקצץ במימון הפרויקט מאיימת עליו. בשנה שעברה הקטין המשרד את חלקו מ-14 ל-10 מיליון שקלים - דבר שהעמיד בסכנה את הסיוע לכ-2,000 ילדים נזקקים וילדים הסובלים מליקויי למידה. הוועדה לתכנון ולתקצוב במוסדות האקדמיים, האחראית לרוב התקציב, הסכימה באופן חד-פעמי לכסות את ההפרש והאיום הוסר. אך משרד האוצר מסרב לקבל את השינוי החד פעמי כשינוי קבוע, ובעקבות כך הסכים משרד החינוך להוציא את פר"ח למכרז.
"אם ישנו את מתכונת פרויקט פר"ח או יסגרו אותו, זה יהיה אסון. אני עזרתי לילדה בכיתה ה' עם קשיים חברתיים קשים וקשיים לימודיים", הוסיפה דמארי. "אם לא הייתי עוזרת לה - אף אחד לא היה שם בשבילה. אני לא רוצה לחשוב מה יקרה לילדים כאלה שיישארו בלי חונכים, זה המינימום שאנחנו יכולים לתת להם".
דמארי סיפרה כי הילדה שבה טיפלה היתה ילדה סגורה מאוד, חסרת ביטחון ומתוסכלת. "היא צריכה מישהו שיהיה לידה ויעשיר את עולמה. הפכתי סוג של מודל לחיקוי עבורה ואחרי למעלה משנה של עבודה, כבר התחלתי לזהות אצלה אנרגיות חיוביות, חיוכים וביטחון. הרבה ילדים יפלו לתהומות עמוקים בלי החונכים".
"פר"ח זה לא במקום מורה פרטי. הרבה פעמים יש עיוות בתפיסה של ההורים את הפרויקט הזה", הדגישה מנהלת בית הספר "נווה מדבר" חווה גילאי. "הדבר המרכזי הוא לתת לילד מענה שבית הספר לא יכול לתת לו. חיזוק ביטחון עצמי, דימוי עצמי, חשיפה. הקריטריונים הם לא אם הילד צריך עזרה לימודית, אלא אם הילד צריך חיזוק".
במסגרת פרויקט פר"ח זוכים כ-26 אלף סטודנטים למלגה של 4,500 שקל בשנה. היקף המלגות הכולל של הפרויקט, המטפל בכ-60 אלף ילדים ובני נוער בכ-1,200 מוסדות חינוך, נאמד בכ-140 מיליון שקל בשנה. אך לדברי דמארי מלגת פר"ח לכשעצמה אינה מה שגורם לסטודנטים להצטרף לפרויקט. "המלגה היא כמעט מחצית משכר הלימוד, אבל זה לא הפקטור. הסטודנטים בפר"ח עושים זאת מתוך תחושת שליחות. יש עבודות אחרות הרבה יותר משתלמות כלכלית. הרצון שלנו הוא לשנות את העולם עבור הילדים והמלגה זה רק בונוס".
הכל עניין של כסף?
הכוונה להפריט את פר"ח מעוררת חשש רב גם בקרב ראשי הפרויקט עצמו. לטענתם, שנת הלימודים הקרובה עלולה להיות האחרונה של הפרויקט במתכונתו הנוכחית. העברת פר"ח לידיים פרטיות והפיכתו לעסק כלכלי עלולה להביא לדבריהם בין היתר לביטול מלגות הסטודנטים.
"עומדים לגזום אותנו. ההפרטה עלולה לשנות את כל הפרויקט ולהרוס אותו", אמר מנהל פר"ח, עמוס כרמלי, הנמנה בין מייסדי הפרויקט לפני כ-30 שנה. "מדובר במפעל חיים שעשוי לרדת לטמיון רק בגלל שמישהו יציע מחיר נמוך יותר עבור השירות שאנחנו מספקים בהצלחה רבה כבר עשרות שנים".
לדברי כרמלי, במהלך "תקופת הדמדומים" שבין הממשלה הקודמת לנוכחית, הצליח האוצר לכופף את ידי משרד החינוך וקיבל ממנו התחייבות למכרז. "כל מי שחושב שמחר יוכל לקום פרויקט חונכות - טועה. זה הרבה יותר ממימון גרידא. יש לנו הרבה הסכמים שהם שווי כסף. יכול להיות שהכל יהיה טוב ויפה ויכול להיות שלא".
כרמלי העלה תקווה שמישהו יתפכח וישאיר את הפרויקט במתכונתו הנוכחית. "אנחנו הכי טובים שיש. אין אף אחד שיודע לעשות חונכות כמו פר"ח בארץ ובעולם. יש אנשים שמאמינים בנו ומנסים לעזור ומצד שני ישנם רואי חשבון ועורכי דין שפוגעים בנו במסגרת השירות הציבורי. אנחנו לא מתכוונים לוותר בקלות, אנשים השקיעו את שנות חייהם במפעל הזה".
יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי אמר: "אני מקווה שבמשרד האוצר יתעשתו במהרה ויפנימו כי בעולם שבו הסטודנטים מבקשים לחיות, ישנם גם דברים נעלים שאותם לא ניתן להפריט. לתועלת שמפיק ילד בחינוך המיוחד מליווי סטודנט פר"ח - אין כלל מקום בשורת המחשבון של האוצר. לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות צריכה לעמוד טובתם של עשרות אלפי הילדים הזקוקים לתמיכת פר"ח, טובתם של הסטודנטים וטובתה של החברה כולה".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "על-פי הוראת החשב הכללי במשרד האוצר, בהתאם לתקנות חוק חובת המכרזים, משרד החינוך נערך השנה ליציאה למכרז לצורך הפעלת פרויקט פר"ח. המשרד לא קיצץ בתקציב הפרויקט וימשיך לתקצבו בשנת ב-2009 בהיקף של 14 מיליון שקלים. עד לסיומו של המכרז, ימשיך פרויקט פר"ח להתנהל בדומה לשנה הקודמת".