ארה"ב: אובמה מאבד תמיכה בקרב על הבריאות
הנשיא האמריקני היה משוכנע שהרוב המוחץ בקונגרס יאפשר לו להוביל רפורמה שאפתנית במערכת בבריאות. אולם גל שמועות על מרכיבי הרפורמה ופעילות מאורגנת בימין הלהיטו את הרוחות ברחבי המדינה. סקר חדש: אובמה מאבד גובה בקרב הבוחרים
נשיא ארצות הברית ברק אובמה, המנסה נואשות לשכנע את הציבור בצורך לבצע רפורמה כוללת בביטוח הבריאות, נתקל בקשיים הולכים וגוברים להעביר את החוק בקונגרס. הרוב המוחץ של הדמוקרטים בסנאט ובבית הנבחרים, כך מתברר, אינו מספיק לנשיא לקדם את תוכניתו השאפתנית.
חברי קונגרס דמוקרטים יצאו לשטח בניסיון להסביר את הרפורמה בבריאות ב"אספות עם" ברחבי ארה"ב. אולם רובם ככולם נתקלו בהתנגדות מאורגנת - מטעם חברות הביטוח והרפובליקנים - וכן באזרחים מודאגים המוצפים במידע על הרפורמה, חלקו כוזב.
הרוחות מתלהטות. הפגנה נגד הרפורמה (צילום: AP)
השמועות שנפוצו ברחבי ארה"ב הן שהרפורמה של אובמה תעביר את ביטוח הבריאות לשליטה ממשלתית בנוסח המדינות הסוציאליסטיות. בדרך זו, לא
יוכלו האמריקנים לבחור את הרופאים ואת בתי החולים שלהם. השמועה שהבהילה את האמריקנים יותר מכל היא שהרפורמה תאפשר למדינה לקבל החלטה על מועד מותם של זקנים.
ואכן, גל השמועות שהציף את המדינה בימים האחרונים גרם לציבור לאבד אמון ברפורמה של הנשיא. לכן נאלץ אובמה לצאת ולהסביר לאמריקנים באופן נואש כי השיטה הנוכחית היא בזבזנית ורק תכפיל את עלות הביטוח בעשור הקרוב. לטענת הדמוקרטים, המצב הקיים אינו יעיל, הוא מותיר כ-50 מיליון אמריקנים ללא כל ביטוח וחברות הביטוח הפרטיות אף מונעות שירותי בריאות ממבוטחים שלקו במחלות קשות.
מדינה בהיסטריה
ההיסטריה בארה"ב והמידע המסולף הזורם לציבור - למרות המאמצים המיוחדים של הנשיא אובמה העורך כמעט מדי יום אסיפות כדי להסביר את תוכניתו - באים לידי ביטוי בסקר שערך מכון גאלופ עבור העיתון "יו.אס.איי טודיי". לפיו, אובמה מתחיל לאבד את תמיכת המצביעים העצמאים שהעניקו לו את הניצחון בבחירות לנשיאות.
34 אחוז מהנשאלים בסקר אמרו שההפגנות באסיפות העם של חברי הקונגרס במחוזות הבחירה שלהם שכנעו אותם להגביר את התמיכה שלהם במתנגדי הרפורמה. לעומת זאת, רק 21 אחוז אמרו שההפגנות מרחיקות אותם מהימין. כל זאת למרות שהמפגינים מתנהגים בגסות וכן צועקים ומפריעים לפוליטיקאים באופן שמאוד לא אופייני לאמריקנים.
הדמוקרטים תחת מתקפה. הסנאטור ספקטר באסיפת עם (צילום: AP)
הצילומים ברשתות הטלוויזיה מגיעים בעיקר ממחוזות בחירה שבהם יש רוב רפובליקני. המפגינים הם אנשים שבאים להפריע ולא לקבל הסבר לרפורמה הצפויה בביטוח הבריאות. חלק מהמבוכה נובעת מהעובדה שלפוליטיקאים אין תשובות משכנעות לשאלות אמיתיות והנשיא אובמה עצמו אינו נכנס לפרטים כדי לאפשר לקונגרס לגבש פשרה פוליטית. כך אירע ששאלות רבות נותרו פתוחות, חרף העובדה שרוב זמן השידור בערוצי החדשות ובתוכניות המלל ברדיו מוקדשים למחלוקת סביב הרפורמה.
סקר גאלופ מעלה כי 57 אחוז מהנשאלים סבורים שמרכיב מרכזי מאחורי המחאה הוא חשש אמיתי של האמריקני הממוצע. אולם אבל 48 אחוז מהמשתתפים בסקר מאמינים שמדובר במאמץ מאורגן של המתנגדים לרפורמה לארגן
אופוזיציה. 51 אחוז מהנשאלים אמרו כי ההתקפות הזועמות על פוליטיקאים הן ביטוי לדמוקרטיה בפעולה ולא לשימוש לרעה בדמוקרטיה. אולם שישה מכל עשרה אמריקנים רואים בהשתקת תומכי הרפורמה בבריאות ניצול לרעה של הדמוקרטיה.
שני סנאטורים דמוקרטים - ארלן ספקטר מפנסילבניה ובן קרדין ממרילנד - הופיעו ביומיים האחרוני באזורי בחירה בעלי רוב רפובליקני ומצאו עצמם תחת מתקפה מילולית מצד ציבור זועם שהפריע להם לדבר. חבר הקונגרס הדמוקרטי דיוויד סקוט אף גילה כי אלמונים ריססו צלב קרס בכניסה למשרדו בג'ורג'יה.