מכתב באיראן: ספק אם חמינאי יכול לשלוט
בצעד חסר תקדים שיגרו עשרות רפורמיסטים, ובהם מחוקקים לשעבר, מכתב למועצת המומחים המפקחת על המנהיג העליון, ובו הם מטילים ספק ביכולתו של עלי חמינאי להמשיך לשלוט. זאת, בין היתר עקב "משפט הראווה" שנערך לאופוזיציונרים
מועצת המומחים היא המועצה הדתית העליונה באיראן, המורכבת מ-86 אנשי דת בכירים ובראשה עומד הנשיא לשעבר האשמי רפסנג'אני.
רפסנג'אני נחשב לאחד מתומכיו הבולטים של המועמד הרפורמיסטי הבכיר בבחירות, מיר חוסיין מוסווי. בסמכות המועצה להכריז, לפחות באופן תיאורטי, על נבצרותו של המנהיג העליון ולמנות לו מחליף. עם זאת, כשני שליש מחברי המועצה הם אנשי דת הנאמנים לחמינאי, והם צפויים להתנגד לצעד חריף שכזה.
עם זאת, עצם הפנייה למועצת המומחים מנתצת טאבו במערכת הפוליטית האיראנית, לפיו אין לצאת בגלוי נגד המנהיג העליון, הנהנה ממעמד גבוה ונמצא בראש ההיררכיה הדתית-פוליטית באיראן. בפנייה קראו מחוקקים רפורמיסטים לשעבר למועצת המומחים לפתוח "בחקירה משפטית" בהתאם לסעיף בחוקה ולפיו "אם נבצר מהמנהיג העליון למלא את חובתיו החוקתיות" - הוא יודח.
המחוקקים לשעבר גינו בחריפות את דיכוי המהומות במדינה וכתבו כי חמינאי אחראי על מערכת המשפט ועל כוחות הביטחון שהוציאו לפועל את הדיכוי האלים. עוד הם הדגישו כי לפי החוקה "המנהיג העליון שווה לשאר האנשים בפני החוק".
השבוע הגישה האופוזיציה האיראנית לפרלמנט רשימה שמית של 69 בני אדם שנהרגו לטענתה במהומות. במהלך המהומות נעצרו מאות מפגינים, רבים מהם יחד עם כמאה פוליטיקאים ובכירים במחנה הרפורמיסטי עומדים לדין בימים אלה במה שכונה "משפט ראווה". הם מואשמים בניסיון להפיל את המשטר באמצעות "מהפכה שקטה".
ההערכה היא כי הטלת הספק בחמינאי היא סימבולית בלבד ולא תזכה למענה מצד מועצת המומחים. למרות זאת, מדובר באתגר ישיר למנהיגותו של חמינאי מצד הרפורמיסטים.