גרינפיס השליכו סלעים לים - למנוע דיג מכמורות
פעילי הארגון בשבדיה מוחים נגד דיג בעזרת מכמורות - הנגררות על קרקעית הים וגורמות נזק כבד לשוניות ולבעלי החיים שם. כדי להקשות על הדייגים להשתמש במכמורות השליכו עשרות בולדרים גדולים לקרקעית. ממשלת שבדיה: אין לנו סמכות למנוע דיג באזור והפעילות רק תעודד פגיעה באזורים אחרים - משמעותיים יותר
הם קפצו מבניינים, "כבשו" תחנות כוח והשליכו דגים מסריחים לפתחם של משרדי ממשלה - אנשי ארגון גרינפיס לא מפסיקים להמציא דרכים שונות ומשונות כדי להביע את מחאתם על הרס הסביבה. מפגן מחאה מיוחד שכזה יצא לפועל בשבדיה לאחרונה, כשפעילים השליכו עשרות בולדרים לקרקעית הים כדי למנוע מדייגים להשתמש במכמורות הפוגעות בקרקעית הים.
ספינה של הארגון, מצויידת במנוף, השליכה את הסלעים לקרקעית הים באזור קאטגט, הנמצא במיצרים שבין שבדיה לדנמרק. התוכנית המקורית הייתה להשליך למיצרים 180 בולדרים, השוקלים בין חצי טון ל-3 טון כל אחד, אך גלים גבוהים גרמו לפעילים לשוב לנמל לאחר שהשליכו רק 40 סלעים למים. במשך כל זמן הפעולה הקיפו ספינות דיג את ספינת הארגון וצפו במעשה.
(צילומים: AFP)
לטענת אנשי גרינפיס, באזור זה מתבצע דיג אינטנסיבי של מכמורתנים - ספינות המושכות רשתות גדולות הנגררות בים, פוגעות בקרקעית וגורמות להרס כבד למערכות אקולוגיות הנמצאות בה. פעילי הארגון טוענים כי המכמורות לוכדות לא רק את הדגים בהם מעוניינים הדייגים אלא גם כמות גדולה מאוד של בעלי חיים אחרים, אותם הם משליכים למים מתים או גוססים.
על פי מדיניות הדיג של האיחוד האירופי, לכל המדינות החברות באיחוד יש זכויות דיג במים הטריטוריאליים של המדינות החברות. לטענת אנשי גרינפיס, המדיניות הזו גורמת לדיג יתר או דיג באמצעים הפוגעים בסביבה הימית.
בהודעה שפירסם הארגון נאמר כי ממשלת שבדיה חייבת למנוע מספינות שלה להשתמש במכמורות באזור זה. על פי מדיניות הדיג של האיחוד האירופי, המדינות החברות אינן יכולות להטיל איסור מוחלט על דיג באזור מסויים אך יכולות למנוע מהספינות שלהן לדוג באזור, וכן לכרות הסכמים על צימצום הדיג עם מדינות אחרות שאינן חברות באיחוד.
ממשלת שבדיה גינתה את המעשה וכינתה אותו פרובוקציה שנועדה ליצור עימות עם הדייגים. הממשלה, שמחזיקה כעת בנשיאות התורנית של האיחוד האירופי, אמרה שהיא פועלת להגנה של הים והחיים בו. גורם בכיר במשרד האחראי על הדיג אמר כי הפעילות של הארגון מאיימת על הסכמים שנחתמו עם דנמרק ואוסרים דיג באזורים אחרים - גדולים ומשמעותיים יותר שבין שתי המדינות.
אזור קאטגאט מוגדר בהסכם שנחתם בשנת 2000 כאזור ימי מוגן, אך בגרינפיס טוענים כי הדבר אינו מונע מהדייגים לעשות שימוש במכמורות. בארגון אמרו כי באזור זה נמצאות שוניות ייחודיות הרגישות מאוד לפגיעה מצד מכמורות, וכן אזור הטלה למינים מסויימים של דגים. הארגון ציין כי אשתקד השליכו אנשיו 320 בולדרים בים הצפוני, ליד חופי גרמניה, והפעילות הפחיתה מאוד את השימוש במכמורות באזור.
הדייגים מצידם אמרו כי השלכת הבולדרים עלולה לסכן את הספינות העוברות במקום - לא רק לצורך דיג - ושחלק מהבולדרים שהושלכו למים קלים מדי, וכשייתפסו ברשת ויועלו לסיפון הספינות הם עלולים לגרום לסיכון בטיחותי ולפגיעה בדייגים.