שתף קטע נבחר
 

זהו, שאתה לא בטלן; מדריך למובטל

קם בשתיים בצהריים? תקוע שעות מול הטלוויזיה? ברוך הבא למלכודת הבטלה של מחפשי העבודה - כך תצא מזה

הרגע הראשון בו אתה נכנס למעגל האבטלה מכה אותך בתדהמה, בהלם, בחוסר אונים ובתחושת כישלון איומה. ברגעים הבאים אתה מתאושש, מנסה להבין מה קורה ואיך יוצאים מזה. אבל אם אתה נמצא בבית יותר מדי זמן, סופך שתהפוך לבטטת כורסה עייפה ומנומנמת. שכן שהייה מרובה מדי במעגל האבטלה עלולה לגרום למצב שבו תהפוך האבטלה לבטלה סמויה, ותתקשה להרים את עצמך מהקרשים, כי ייגמר לך הכוח.

 

"פתגם ידוע אומר "אם אתה רוצה שמשהו ייעשה – תן אותו לאדם עסוק"", מצטטת אורית קלייר ארזי, בעלת בית הספר להצלחה בעבודה. "כשאנחנו בעשייה אנחנו מתקתקים דברים, ודווקא כשיש לנו יום חופש ואנחנו מתכננים לעשות את כל הסידורים,

 

לא בא לנו לצאת מהמיטה ובסוף לא עושים כלום. עכשיו תארו לעצמכם שיום כזה נמתח לשבועות ואף לחודשים. קשה להתניע מחדש. אבל שווה לנסות. גם אם יש רק סיכוי קטן שתצליח לשבור את המעגל ולמצוא עבודה במיתון, הרי שעשית את שלך," אומרת ארזי, "מי שלא מנסה לא מצליח, חייבים לנסות ולפעול", היא מבהירה.

 

"כל מחפש עבודה יודע שהוא צריך לחשוב חיובי, לשלוח קורות חיים, לספר לכל סביבתו שהוא מחפש עבודה, לא לקחת קשה תשובות שליליות", מסביר אריה מליניאק, מנכ"ל משותף של סדנאות ,THE KEY לאימון והתפתחות אישית.

 

"איך עושים את זה? אם אתם חושבים שידע יביא את התוצאות – אתם טועים. אנשים שרוצים לרדת במשקל יודעים איך לרדת במשקל, בדיוק כמו שמחפשי עבודה יודעים איך למצוא עבודה. זה עדיין לא גורם להם לעשות מה שהם צריכים לעשות. הטבע האנושי הוא לשחק, לגדול, לצמוח. צריך רק לזהות ולשחרר את מה שמעכב – אמונות מגבילות, דעות ושיפוטים על עצמנו ועל אחרים," מסביר מליאניאק. "לכן יש כמה צעדים שעליך לעשות: זה מתחיל בתודעה שלך וממשיך בפעולות המעשיות שאתה צריך לעשות כדי להשיג את העבודה שאתה רוצה."

 

1. הכל מתחיל מהראש  

"מצב של עבודה או אי עבודה זה לא רק קטע תפעולי, אלא סטייט אוף מיינד," אומרת ארזי. "ברגע שאני מתרגלת לרעיון שלא חלות עליי מחויבות ואחריות, אני חשה חירות גדולה ולא מתחשק לוותר עליה. קשה להשתחרר מזה. גוף בתנועה נוטה להישאר בתנועה וגוף נייח נוטה להישאר נייח. אין ברירה, תכריחו את עצמכם לחשוב שיש לכם עבודה, תחשבו שאתם צריכים להשיג אותה. אחרי המחשבה יגיעו המעשים, קודם כל תעשו סוויץ' בראש."

 

היכולת שלנו להניע את עצמנו מבפנים, ולא כתגובה ל"מצב", מותנית בפרשנות שאנחנו נותנים למצב. חוסר תעסוקה יכול להיות הזדמנות לברר עם עצמנו מה באמת אתה רוצים להיות ולעשות", אומר מליניאק, שמפנה אותנו לצעד הבא.

 

2. שנה פוקוס  

"כאשר אתם מחפשים עבודה שאלו את עצמכם, על מה הפוקוס שלכם," מסביר מליניאק ומוסיף, "האם על כישלונות העבר, או על החוזקות והיכולות שאיפשרו לי הצלחות בעבר? האם על הדברים שחסרים לי: ניסיון, ידע, קשרים, או על ההתלהבות, היצירתיות וההתמדה שלי? האם אני מתמקד בעבר או בעתיד? האם אני מתמקד במה שאני רוצה להשיג, או במה שאני רוצה להימנע ממנו? שינוי פוקוס משנה מיד הוויה, שמשפיעה דרמטית על ההתנהלות והתוצאות," מסביר מליניאק.

 

3. בחירת הוויה  

"לכל אדם יש יכולת מולדת לבחור את ההוויה בה הוא מצוי," מסביר מליניאק, "תוצאות של ראיון עבודה, בדיוק כמו ניצחון בספורט, נקבעים במידה רבה לפני שהמשחק החל. יש שחקנים ש"יודעים" שהם ינצחו, כמו שיש מרואיינים, שאין להם שום ספק שהם יתקבלו לעבודה. מועמד ש"יודע" שהוא יתקבל לעבודה, לא מנסה בכלל למכור את עצמו, אלא מדבר בהתרגשות על מה הוא הולך לעשות, כשהוא כבר בעסק. היכולת שלנו לפתח אמונה כזאת היא נרכשת".

 

"להגיד כל היום איזה באסה לי, אני מובטל, אף אחד לא רוצה אותי וכלום לא מחכה לי – זו עלולה להיות קללה שמגשימה את עצמה. "זה כמו בספורט," ממשילה ארזי, "מי שמגיע להישגים גדולים זה מי שעומד בלחצים, שמשכנע את עצמו שהוא יגיע ראשון לקו הסיום. אלה אנשים שלא מתייאשים בדרך, שלוקחים על עצמם אתגרים, כי זה הכל מנטלי. מי שנכנס לדיכאון ויוצא מנטלית משוק העבודה - יישאר בדיכאון".

 

4. עשו חושבים  

"לפעמים האבטלה מביאה אותנו לשינוי מבורך. זה הזמן לשאול שאלות כמו האם אני בתחום הנכון לי, האם טוב לי במה שאני עושה? זו הזדמנות לתת תשובות אמיתיות ולהתחיל לפעול להשגתן," מסבירה ארזי. "בערפל אנשים נוהגים לאט ובהססנות. בהירות מניעה לפעולה", מבהיר מליניאק, "אנשים שאין להם מטרות ברורות, מתנהלים בכבדות והססנות. על המובטל לעצב מטרות ברורות המוגדרות בזמן, ומהם לגזור תוכנית פעולה וסדר יום".

 

5. חיפוש עבודה זו עבודה  

לאחר שעשיתם סוויצ' בראש, ואתם יודעים איזה עבודה אתם רוצים לחפש, אתם יכולים להתחיל בצעדים המעשיים: "זה קצת דומה לעבודה מהבית", מסבירה ארזי, "צריך לקום ולהתארגן כמו להליכה לעבודה ואז להתיישב ליד השולחן ולעשות חיפוש בצורה יזומה ומושכלת. לחדש קשרים מהעבר, לשלוח קורות חיים, לקרוא עיתונים, לשוטט באינטרנט, להתקשר למקומות. עבודה רצינית, זה לא צחוק".

 

6. שלח על פני המים לחמך  

זוכר את השכנה המגעילה ששפכת לה מים על הכביסה? חבל, כי עכשיו היא בתפקיד בכיר באינטל. כשאתה מחפש עבודה צריך לבלוע הרבה צפרדעים יחד עם הכבוד, להתגבר על הבושה והאגו, ולחדש קשרים מגלגולים קודמים. "תרשתו את עצמכם מחדש, תפיצו את הבשורה שאתם מחפשים", אומרת ארזי, "צריך להתגבר על אי הנעימות, לחדש קשרים עם בת דודה של הסבתא של השכנה וחברים מהתיכון. אין משהו שיכול להחליף נטוורקינג".

 

7. הפקת לקחים  

"בדקו כיצד חוויה לא נעימה, כמו תשובה שלילית בראיון העבודה האחרון, משפיעה על הראיון הבא שלכם", מסביר מליניאק", לפני הראיון הבא קיימו שיחת סימולציה, ויום לפני הראיון הורידו לנייר את כל מה שמטריד ומדאיג אתכם, שעלול להפריע לכם להיות מי שאתם באמת רוצים להיות בראיון. 

 

"לכל אדם יש יכולת מולדת לבחור את ההוויה בה הוא מצוי," מסביר אריה מליניאק, "תוצאות של ראיון עבודה, בדיוק כמו ניצחון בספורט, נקבעות במידה רבה לפני שהמשחק החל".

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" בידיעות אחרונות.

 


פורסם לראשונה 17/08/2009 12:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם לחפש עבודה - זו עבודה
צילום: index open
מומלצים