שתף קטע נבחר

נשיא ד' קוריאה לשעבר קים דאי-ג'ונג הלך לעולמו

הוא היה פעיל למען הדמוקרטיה בתקופת השלטון הצבאי וכנשיא הוא הוביל פריצת דרך היסטורית ביחסים עם צפון קוריאה. קים דאי-ג'ונג, זוכה פרס נובל לשלום, מת בסיאול בגיל 85. בנאומו האחרון הוא קרא לכל הקוריאנים לקדם את השלום

נשיא דרום קוריאה לשעבר קים דאי-ג'ונג הלך לעולמו הבוקר (יום ג') בבית חולים בסיאול, והוא בן 85. קים מת כתוצאה מסיבוכים של דלקת ריאות, שבה לקה בחודש שעבר. הוא היה אחת הדמויות החשובות בהיסטוריה הקוריאנית ואף זכה בפרס נובל לשלום.

 

קים אושפז בחודש שעבר בבית חולים בסיאול כשהוא סובל מדלקת ריאות קשה. בימים האחרונים הוא זכה לשלל מבקרים, בהם מנהיגים קוריאנים בעבר ובהווה, שביקשו להיפרד ממנו. הנשיא לשעבר נחשב בעיני קוריאנים רבים כסמל לשלום, בשל מאמציו הבלתי נלאים להתפייס עם השכנה מצפון. 


הפגישה ההיסטורית - קים וקים, יוני 2000 (צילום: AP)

 

הוא נולד למשפחת איכרים באי קטן בדרום-מערב דרום קוריאה. אחרי מלחמת העולם השנייה הוא פנה לעולם העסקים, אך אחרי מלחמת הקוריאות הוא החליט כי ייעודו נמצא בפוליטיקה. כך הוא נבחר לאספה המחוקקת ב-1961 וכעבור עשור הוא כבר התמודד לראשונה לתפקיד הנשיא.

 

הבחירות שנערכו ב-1971 היו צמודות מאוד, אך קים הפסיד לנשיא המכהן פארק ג'ונג-הי. התוצאה הפתיעה אפילו את פארק, שהורה על שורה שינויים בחוקה.

מהלך זה סלל את הדרך להקמת שלטון צבאי במדינה בעתיד. כמו כן, היתה לו השפעה ישירה על קים, שכמה שבועות לאחר הבחירות הוא היה מעורב בתאונת דרכים חשודה. מומחים מעריכים כי לא היתה זו תאונה כלל אלא ניסיון התנקשות. קים לא נהרג, אך בשלב זה החל לצלוע עד סוף חייו.

 

במהלך השלטון הדיקטטורי בדרום קוריאה הוא נודע כפעיל למען הדמוקרטיה וזכויות אדם. מעמד זה קנה לו שונאים רבים בקרב קציני הצבא ששלטו במדינה ומתנקשים ניסו לרצוח בכמה הזדמנויות שונות. אחד המקרים הידועים אירע ובשנת 1973 כאשר אלמונים, כנראה סוכני ביון דרום קוריאנים, ניסו לחטוף אותו בבית מלון בטוקיו שביפן.

 

צעד קדימה, שני צעדים אחורה

אולם בסופו של דבר המשטר הצבאי בדרום קוריאה נפל, וקים נבחר לנשיא ב-1998. במהלך חמש שנות כהונתו הוא פעל ללא הפסקה לשקם את היחסים עם צפון קוריאה תחת הכותרת: "מדיניות אור השמש". מאמציו השתלמו והובילו לפריצת דרך ביחסים בין המדינות - ועידת פסגה ראשונה שנערכה בחצי האי בשנת 2000 ובה השתתף המנהיג היריב, קים ג'ונג איל.

 

יורשו של קים במעון הנשיאות, רו מו-היון, אמנם המשיך לקדם את "מדיניות אור השמש", אולם תהליך הפיוס איבד את המומנטום מרגע זה ואילך. בשנת 2007, כשנבחר הנשיא השמרן לי מיונג-בק, נזנחה דרכו של קים. לי קבע כי

מעתה כל סיוע למדינה הקומוניסטית יותנה בהשעיית תוכנית הגרעין שלה. צפון קוריאה זנחה אף היא את תהליך הפיוס בשנה שעברה והשעתה את כל הפרויקטים המשותפים דרום קוריאה, שהחלו בתקופת ממשל קים בסיאול.

 

בשנה החולפת, כשהיחסים בין פיונגיאנג למערב עלו על שרטון, קים הקשיש הקדיש את כל זמנו לשידול המנהיגים היריבים לחדש את המשא ומתן. באחד מנאומיו האחרונים, שאותו נשא בינואר השנה, קרא הנשיא לשעבר לכל הקוריאנים - בדרום ובצפון - לא לשכוח את לקחי המלחמה הקשה בין המדינות לפני יותר מ-50 שנה. הוא הדגיש כי היה זה אירוע "כואב וטראגי" וכי הדרך היחידה למנוע מלחמה נוספת היא באמצעות פיוס ושלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסר לשלום. קים בנאום האחרון
צילום: רויטרס
חיבוק מחבר. קים ומייקל ג'קסון, 1998
צילום: AFP
מומלצים