שתף קטע נבחר

 
צילום: גלעד קוולרצ'יק

4 עקרונות לאחיזה נכונה במים. פרק 5

שחו לאט והיו מודעים לעצמכם: ארבעת העקרונות לאחיזה נכונה במים, ואתם בדרך לאמץ את הטכניקה של מארק ספיץ. בית-ספר לשחייה - כתבה חמישית בסדרה

לאחר שלמדנו כיצד לאזן את גופנו במים, ואיך להתשמש בגופנו כדי שהשחייה שלנו תהיה ארוכה וצרה, אנחנו יכולים לגשת לטכניקה הבאה: כיצד נסגל עבודת ידיים נכונה, כדי שנוכל לנוע ביעילות במים?

 

ב- 1970 צילם המאמן דוק קאונסילמן מאוניברסיטת אינדיאנה את מארק ספיץ במצלמה תת מימית. לאחר שראה את הסרט הופתע לגלות שספיץ מוציא את היד מן המים בנקודה קדמית, מעבר לנקודה שבה נכנסת היד הנגדית. במילים אחרות, השחיין הטוב בעולם אז לא דחף מים לאחור אלא הניע את גופו, מתחת למים, מעבר לנקודה שבה ידיו היו מעוגנות. בשחיית TI העיקרון הזה אכן הודגש ושוכלל.

 

צפו בפרק 1: טעויות נפוצות של שוחים

צפו בפרק 2: 3 עקרונות לשחייה נכונה

צפו בפרק 3: גוף מאוזן במים

צפו בפרק 4: לשחות ארוך וצר

צפו בפרק 6: איך לנוע במים כמו דג

צפו בפרק הבונוס: איך לנשום נכון במים

 

כדי לייצר התקדמות במים נשלב שתי מיומנויות:

 

  • נעגן את היד בנקודה אחת במים, כאילו היא נאחזות בהם.
  • נשתמש בשרירי הליבה ומשקל הגוף כ"מנוע" להתקדמות. ההתבססות על שרירי הליבה ולא על שרירי הזרועות מעייפת פחות, שכן אלו שרירים חזקים הרבה יותר וחסיני התעייפות.

 

לסגל עבודת ידיים נכונה ומתוזמנת

על-פי הגישה הרווחת מזה שנים, העיקר בשחיית חתירה הוא גריפת המים. כלומר, דחיפת מים לאחור על ידי היד החותרת מקידמת הגוף לעבר הרגליים. ואכן, זו גם תגובתנו הטבעית ברגע שנוטל למים: לדחוף את המים אחורה.

 

בשיטת TI, לעומת זאת, תנועה קדימה תתבסס לא על גריפה אחורנית של המים, אלא על יד האוחזת במים, והנעת הגוף קדימה תוך הפעלת האגן. נלמד כאן להחזיק את היד ללא תזוזה בנקודה מסוימת ולהחליק את הגוף מעבר לנקודה זו. חתירת היד היא קריטית בשלבים הראשונים שלה, לכן רוב תשומת הלב שלכם צריכה להיות מוקדשת למילימטרים הראשונים של כל חתירה. רצף התמונות הבאות מדגים זאת, תמונה אחר תמונה:

 


(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 


(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 


(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 


(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 


(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 

סרטון ההדרכה שלפניכם ממחיש כיצד לתפוס מים בדרך יעילה: עם סיום תנועת המתיחה של היד השלוחה קדימה, כוונו את כף היד כלפי מטה, לעבר קרקעית הבריכה. כף היד והאצבעות תהיינה רפויות. הזרוע תוטה מעט במנח קשתי בעקבות האצבעות הפונות לקרקעית. זה הרגע שבו תעגנו את היד ותאחזו ב"חבית" המים.

 

 

איך נפתח עבודת ידיים נכונה?  

1. החזיקו במים, במקום הנכון

התמקדו ביד המתארכת קדימה מתחת למים. ברגע שהיא הגיעה לקצה התנועה שלה, הרחק קדימה ככל האפשר, עצרו אותה לשבריר שנייה ו"אחזו" במים (כאילו אתם נאחזים בשלב של סולם דימיוני).

 

שימו לב: בסיום הגלישה קדימה היד אינה אצה להתקפל לאחור כדי לגרוף מים, אלא היא נעגנת בגוש המים שבחזית גופכם, ולא תנוע לאחור עד שלא התחלתם לגלוש עם גופכם קדימה.


החזיקו במים (צילום: גלעד קוולרצ'יק)

 

2. שחו עם ידיים איטיות

השוו את מהירות תנועת הידיים אחורה להחלקת הגוף קדימה, ונסו להגיע למצב שבו הגוף מחליק קדימה מהר יותר ממהירות תנועת הידיים לאחור.

 

3. שחו לאט

ככל שתשחו יותר לאט, כך תוכלו להתרכז יותר בכל תנועה שלכם ולחוש את המים. התירגול האיטי מאפשר בחינה עצמית של התנועה לכל אורכה, וקשב למה שקורה לנו בכל מכלולי הגוף במהלך התנועה. השחייה האיטית מאפשרת "שחייה מודעת לעצמה", כזו שבה נתמקד בנקודות התרגול ובדגשים הטכניים.

 

4. ספרו תנועות

המדד הטוב ביותר לכך שאתם לא דוחפים את המים אלא אוחזים בהם הוא ירידה במספר החתירות במרחק נתון. 

 

הסרטון הבא ממחיש כיצד לסגל עבודת ידיים נכונה: 

 

 

בפרק הבא נלמד כיצד לנצל את משקל הגוף בזמן בכדי לשפר את יעילות השחייה.

 

צפו בפרק 1: טעויות נפוצות של שוחים

צפו בפרק 2: 3 עקרונות לשחייה נכונה

צפו בפרק 3: גוף מאוזן במים

צפו בפרק 4: לשחות ארוך וצר

 

הכותב עוסק שנים רבות בשחייה ומשמש מדריך ראשי של TI ישראל, ומנהל פורום השחייה בשיטת TI

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוציא את היד מנקודה קדמית. מארק ספיץ
צילום: Gettyimages Imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים