רוסיה: אם איראן תבקש - נשקול למכור לה טילים
הנשיא פרס סיפר כי עמיתו הרוסי הסכים לשקול שלא למכור טילי S-300 לאיראן. אולם בכיר במוסקבה הבהיר כי עמדת ארצו לא השתנתה: נבחן כל בקשה מאיראן, ממטוסי קרב ועד מפציצים
בכיר בחברה הממשלתית ברוסיה לייצוא ביטחוני אמר אחר הצהריים (יום ד') כי ארצו תבחן בחיוב כל בקשה מאיראן לרכישת אמצעי לחימה - כמו טילי ה-S-300. מוקדם יותר סיפר נשיא המדינה, שמעון פרס, כי עמיתו הרוסי הסכים לשקול מחדש את עסקת הנשק עם טהרן.
רוסיה חתמה על הסכם לאספקת טילי S-300, אך טרם העבירה אותם. טילים אלה נחשבים לטילי קרקע-אוויר מתקדמים אשר עלולים לפגוע משמעותית בתוכנית אפשרית למתקפה נגד מתקני הגרעין באיראן. פרס אמר כי עמיתו הרוסי, הנשיא דמיטרי מדבדב, הבטיח לשקול מחדש את התוכנית למכור טילי S-300 לאיראן.
אולם אלכסנדר מיקייב, סמנכ"ל יצואנית הנשק של רוסיה "רוסובורונקספורט", אמר אחר הצהריים כי רוסיה תבחן כל בקשה מאיראן לרכישת אמצעי לחימה מתקדמים, החל ממטוסי קרב ועד מפציצים. זאת, בתנאי שטהרן תזמין ממנה את הפריטים באופן מסודר.
"אם איראן תביע עניין במטוסי תובלה או במטוסי קרב לצרכים טקטיים - נבחן את הבקשה בהחלט", אמר מיקייב לסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס. בחודש מרס האחרון החליטה רוסיה להקפיא מכירת טילי S-300 לאיראן על רקע הלחץ שהפעילו ארה"ב וישראל.
מערכת ה-S-300 מסוגלת ליירט מטוסים, טילים בליסטיים וטילי שיוט בטווחים הנעים בין קילומטרים בודדים עד ל-140 ק"מ, ובגבהים שבין מאות
מטרים ועד 30 ק"מ. עם התרבות הידיעות בנושא לפני כשנה, העריכו באגף המודיעין בצה"ל שהרוסים יתנו את אספקת המערכת בכך שלא תועבר לאחרים, בכלל זה גם לסוריה.
בישראל חוששים כי טילים כאלה יוכלו לשמש את איראן בהדיפת תקיפות נגד מתקני הגרעין שלה. איום הגרעין האיראני עלה גם כן בפגישת הנשיאים ברוסיה. פרס קרא למדבדב לנצל את קשריו עם איראן כדי ללחוץ עליה לעצור את תוכנית האטום: "פצצה גרעינית בידי איראן משמעותה אחת - מחנה השמדה מעופף", אמר אתמול.