שתף קטע נבחר

בקרוב: "טיימר" לחולים מונשמים שיחפצו לסיים חייהם

למות בכבוד בישראל: בימים הקרובים יתחיל ניסוי על טיימר חדש שיאפשר לחולים מונשמים להחליט אם לחדש את הפעילות המחזורית של המכשיר - ובכך להביא לניתוקם ממנו. הממונה על האתיקה במשרד הבריאות: האישור על המכשיר אמור להתקבל בתוך כמה ימים, ואז יועבר לשימוש מבוקר בהדסה עין כרם ובשערי צדק

ארבע שנים לאחר שאושר בכנסת חוק החולה הנוטה למות יוכלו סוף סוף גם חולים מונשמים לסיים את חייהם בכבוד, לבקשתם. בקרוב צפוי להתחיל ניסוי בטיימר שיוכל להפסיק את פעולת מכשיר ההנשמה לבקשת החולה.

  

החוק החדשני, שאושר בכנסת בסוף 2005 ויצא לדרך ב-2007, מגדיר כי בתנאים מסוימים, כאשר מדובר בחולה במחלה סופנית שנותרה לו חצי שנת חיים או פחות או בחולה עם קריסת מערכות שנותרו לו שבועיים או פחות לחיות - אדם יכול לסרב לקבל טיפול מאריך חיים.

 

המקור לשינוי: התקדמות טכנולוגית

יישום החוק הפך לבעייתי במקרים בהם החולה חובר למכשיר הנשמה או לקוצב לב למרות בקשה להימנע מהארכת חייו. החוק אוסר על ניתוק החולה ממכשירים, אך מאפשר לא לחדש פעילות מחזורית של מכשיר. עד לאחרונה, עם זאת, לא

 היה בנמצא טיימר שיאפשר לעשות קציבת זמן במכשיר ההנשמה בהתאם להנחיות מקדימות שהשאיר החולה, טרם ההידררדות במצבו.

  

"נכון שהקוצב לא נכלל בחוק עצמו, אלא הוצע עם קבלת החוק כפתרון לבעיית הניתוק ממכונת ההנשמה. מאז, כמעט ארבע שנים, אין שום התקדמות בעניין הטיימר", אומרת בינה דיבון, דוברת עמותת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד). "ממה שידוע לנו, המכשיר מוכן וניתן כבר להעביר אותו לניסוי בבתי החולים, אך משום מה זה לא קורה. בכל פעם אנחנו מקבלים תירוץ אחר - פעם אין תקציב, פעם אומרים שזה עדיין בניסויים, פעם שזה צריך לעבור את ועדת הלסינקי ועוד. בינתיים, ישנו מספר רב של חולים שמחוברים למכונות ההנשמה. חלק מהחולים מבקשים לנתק אותם מהמכונות, אבל היות וזה בניגוד לחוק הם אינם נענים. נראה לנו שארבע שנים הן זמן מספיק לכך שהטיימר, שאינו מסובך כמו מכשירים רפואיים אחרים שמומצאים ועוברים את כל התהליכים הנדרשים במהירות, ייצא לשוק ויעזור לאותם חולים".

 

ד"ר מרדכי הלפרין, הממונה על האתיקה הרפואית במשרד הבריאות ועל יישום חוק החולה הנוטה למות, מעדכן כי בקרוב צפוי לצאת לדרך ניסוי בטיימר שהוא פרי פיתוח ישראלי. "מאחר שמדובר בחיי אדם", מסביר הלפרין, "אי אפשר לעשות שימוש בשעון רגיל. זו מערכת יותר מורכבת מאשר שעון שבת. יצאו מכרזים לפיתוח הטיימר, אך לא ניגשו אליהם. לבסוף המעבדה בתל-השומר פיתחה מכשיר שעונה להגדרות שנקבעו על ידי ועדה רב מקצועית ולפני מספר חודשים המכשיר אושר על ידי".

 

המכשיר הוגש לאישור באגף אביזרים ומכשירים (אמ"ר) במשרד הבריאות. לדברי הלפרין, האישור צפוי להתקבל בתוך ימים.

 

שימוש ראשוני בהדסה עין-כרם ושערי צדק

לדברי הלפרין, לאחר קבלת האישור על תקינות המכשיר, הוא יועבר לשימוש בהדסה עין-כרם ושערי צדק לפי כללי ועדת

  הלסינקי, המאשרת אישור ניסויים רפואיים בחולים. שם, הוא מסביר, "תהיה לנו בקרה של הרופאים שזה באמת עובד". אם הניסוי יסתיים בהצלחה ניתן יהיה לעשות שימוש בטיימר בכל בתי החולים בארץ.

  

"נושא הטיימר הוא פסיק קטן בחוק. 90% מסעיפי החוק מיושמים כבר שנה וחצי", אומר הלפרין. "הכנסת הטיימר לשימוש אפשר ליישם מספר סעיפים נוספים בחוק. החוק לא מחייב את משרד הבריאות לייצר טיימר. המשרד פעל במאמצים רבים שהטיימר יפותח. פונים אלינו רופאים אחיות ואתיקנים ממדינות אחרות בנושא הזה, זה פיתרון שמעורר עניין אצל רבים".

  

לדברי הלפרין, כמה אלפים כבר ביקשו למלא טפסי הנחיות מקדימות שמופקדים במאגר מידע של משרד הבריאות ורבים כבר עשו בו שימוש בסוף חייהם. "אני מעריך כי עשרות אם לא מאות אנשים השתמשו בסעיפי החוק כדי למנוע הארכת סבל בסוף החיים". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
טיימר לניתוק מהחיים. יועבר לשימוש בהדסה ובשערי צדק בינתיים
צילום: סבסטיאן שיינר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים